„Giorgio Perlasca” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a népek igaza
Crisike (vitalap | szerkesztései)
14. sor: 14. sor:
=== Tevékenysége a háború idején ===
=== Tevékenysége a háború idején ===


[[1941]]-től egy olasz cég megbízottjaként, az olasz hadsereg számára, élelmet – főként húst – vásárolt a [[Balkán]]on. [[1942]] októberétől [[Budapest]]en dolgozott. A német bevonulás után bujkált, majd internálták. Először [[Kékes tető|Kékesen]], majd a [[csákánydoroszló]]i [[Batthyány Lajos|Batthyány]]-kastélyban tartották fogva, ahonnan régi barátja, a spanyol diplomata, [[Ángel Sanz-Briz]] segítségével október 13-án került Budapestre. Ő adott neki [[Spanyolország|spanyol]] [[állampolgár]]ságot igazoló útlevelet, és felkérte háromszáz spanyol [[védlevél|védleveles]] magyar zsidó ügyeinek intézésére. Megszervezi a [[védett házak]]at, vigyáz az ott élőkre.
[[1941]]-től egy olasz cég a SAIB (Élőállat Export-Import Vállalat, Róma) megbízottjaként, az olasz hadsereg számára, élelmet – főként húst – vásárolt a [[Balkán]]on. [[1942]] októberétől Magyarországon dolgozott. Többek közt megfordult Sopronban, Rimaszombaton, Pécsett, Újvidéken, Marosvásárhelyen, Kaposvárott és Budapesten is. 1943 szeptember 8-ától 1944 március 19-ig Budapesten a Kék Duna panzióban lakott, irodája a Hotel Astoria hatodik emeletén volt. Perlasca nem ismerte el az újonnan Hitler támogatásával alapult Salói Köztársaságot, így a német bevonulás után bujkált, majd internálták.<ref>A "szélhámos" - Giorgio Perlasca emlékiratai</ref> Először [[Kékes tető|Kékesen]], majd a [[csákánydoroszló]]i [[Batthyány Lajos|Batthyány]]-kastélyban tartották fogva, ahonnan régi barátja, a spanyol diplomata, [[Ángel Sanz-Briz]] segítségével október 13-án került Budapestre. Ő adott neki [[Spanyolország|spanyol]] [[állampolgár]]ságot igazoló útlevelet, és felkérte háromszáz spanyol [[védlevél|védleveles]] magyar zsidó ügyeinek intézésére. Megszervezi a [[védett házak]]at, vigyáz az ott élőkre.


November végén Sanz-Briz kényszerűségből elhagyta az országot. Ekkor Perlasca beköltözött a követség épületébe, és mivel a magyar alkalmazottak látásból ismerték, elhitték, hogy ő lett a spanyol érdekek képviselője. Magát diplomatának kiadva [[menlevél|menleveleket]] állított ki, élelmet, gyógyszert szerzett a védett házakban élőknek; [[pályaudvar]]okról, [[Nyilaskeresztes Párt – Hungarista Mozgalom|nyilas]] házakból, [[rendőrség]]i cellákból szabadított ki embereket. Az utolsó napig, Pest felszabadításáig dolgozott, 5200 magyar [[zsidók|zsidó]] életét mentette meg.
November végén Sanz-Briz kényszerűségből elhagyta az országot. Ekkor Perlasca beköltözött a követség épületébe, és mivel a magyar alkalmazottak látásból ismerték, elhitték, hogy ő lett a spanyol érdekek képviselője. Magát diplomatának kiadva [[menlevél|menleveleket]] állított ki, élelmet, gyógyszert szerzett a védett házakban élőknek; [[pályaudvar]]okról, [[Nyilaskeresztes Párt – Hungarista Mozgalom|nyilas]] házakból, [[rendőrség]]i cellákból szabadított ki embereket. Az utolsó napig, Pest felszabadításáig dolgozott, 5200 magyar [[zsidók|zsidó]] életét mentette meg.
37. sor: 37. sor:
| accessdate = 2009-10-23
| accessdate = 2009-10-23
}}
}}
* A szélhámos - Giorgio Perlasca Emlékiratai - ''Hungary, Mundus Novus (2012).''
{{Nemzetközi katalógusok}}
{{Nemzetközi katalógusok}}
{{portál|Második világháború|-|Zsidóság}}
{{portál|Második világháború|-|Zsidóság}}

A lap 2015. június 20., 19:05-kori változata

Giorgio Perlasca
Giorgio Perlasca mellszobra Budapesten, a Bródy Sándor utcában
Giorgio Perlasca mellszobra Budapesten, a Bródy Sándor utcában
Született1910. január 31.[1][2][3]
Como
Elhunyt1992. augusztus 15. (82 évesen)[1][2][3]
Padova
Állampolgársága
  • olasz (1946. június 18. – 1992. augusztus 15.)
  • olasz (1910. január 31. – 1946. június 18.)
Foglalkozása
Tisztségespanyol nagykövet Magyarországon (1944–)
Kitüntetései
  • Katolikus Izabella-rend nagykeresztje
  • Raoul Wallenberg-díj
  • Világ Igaza díj (1988. június 9.)[3]
Halál okaszívinfarktus

A Wikimédia Commons tartalmaz Giorgio Perlasca témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Giorgio Perlasca emléktáblája
Budapest, XIII. kerület,
Szent István park 35.

Giorgio Perlasca (Como, 1910. január 31.Padova, 1992. augusztus 15.) olasz kereskedő, aki spanyol konzulnak kiadva magát ezrek életét mentette meg a második világháború során 1944-ben Magyarországon.

Életútja

Perlasca 1910-ben született Comóban, Olaszországban. A Padova melletti Maseràban nőtt fel, az 1920-as években a fasizmus támogatója volt, harcolt az abesszíniai háborúban. Franco oldalán önkéntesként részt vett a spanyol polgárháborúban, ezért olyan dokumentummal jutalmazták, amely a világ bármely országában a spanyol követségek falain belül védelmet biztosított számára. Később a nácikkal való szövetség és az antiszemita rendeletek, törvények miatt kiábrándult a fasizmusból.

Tevékenysége a háború idején

1941-től egy olasz cég a SAIB (Élőállat Export-Import Vállalat, Róma) megbízottjaként, az olasz hadsereg számára, élelmet – főként húst – vásárolt a Balkánon. 1942 októberétől Magyarországon dolgozott. Többek közt megfordult Sopronban, Rimaszombaton, Pécsett, Újvidéken, Marosvásárhelyen, Kaposvárott és Budapesten is. 1943 szeptember 8-ától 1944 március 19-ig Budapesten a Kék Duna panzióban lakott, irodája a Hotel Astoria hatodik emeletén volt. Perlasca nem ismerte el az újonnan Hitler támogatásával alapult Salói Köztársaságot, így a német bevonulás után bujkált, majd internálták.[4] Először Kékesen, majd a csákánydoroszlói Batthyány-kastélyban tartották fogva, ahonnan régi barátja, a spanyol diplomata, Ángel Sanz-Briz segítségével október 13-án került Budapestre. Ő adott neki spanyol állampolgárságot igazoló útlevelet, és felkérte háromszáz spanyol védleveles magyar zsidó ügyeinek intézésére. Megszervezi a védett házakat, vigyáz az ott élőkre.

November végén Sanz-Briz kényszerűségből elhagyta az országot. Ekkor Perlasca beköltözött a követség épületébe, és mivel a magyar alkalmazottak látásból ismerték, elhitték, hogy ő lett a spanyol érdekek képviselője. Magát diplomatának kiadva menleveleket állított ki, élelmet, gyógyszert szerzett a védett házakban élőknek; pályaudvarokról, nyilas házakból, rendőrségi cellákból szabadított ki embereket. Az utolsó napig, Pest felszabadításáig dolgozott, 5200 magyar zsidó életét mentette meg.

A háború utáni évek

A háború után hazament Olaszországba, egyszerű kereskedőként élte tovább életét. A 40-es évek végén egyszer megpróbált visszatérni Budapestre, de megtagadták tőle a beutazási engedélyt. Tetteiről - az özvegye által az olasz Raiuno televíziónak adott interjú szerint[forrás?] - még a közvetlen családjának sem beszélt. 1987-ben néhány általa megmentett, majd Izraelbe költözött magyar zsidónak sikerült a nyomára jutnia az otthonában. Egészen 1988-ig váratott magára tetteinek elismerése, ekkor a padovai zsinagógában a Világ Igaza kitüntetést vehette át Izrael Államtól.[5] 1989-ben megkapta a Magyar Népköztársaság Csillagrendjét, 1990-ben átvehette a Raoul Wallenberg kitüntetést. Spanyolország 1991-ben a Katolikus Izabella Érdemrendet adományozta Perlascának, Olaszország a Grande Ufficiale della Repubblica kitüntetéssel jutalmazta.

1992. augusztus 15-én halt meg padovai házában. Kérésére Maseràban temették el, ahol sírkövén születése és halála dátuma alatt csak egyetlen héber nyelvű felirat szerepel: „Egy Igaz ember a népek között” (Népek Igaza). A Bátorság Arany Medálja kitüntetést már csak özvegye vehette át 1992-ben.

Források

További irodalom

  • Stories of Moral Courage - Hungary, The Jewish Foundation for the Righteous (2007). Hozzáférés ideje: 2009. október 23. 
  • A szélhámos - Giorgio Perlasca Emlékiratai - Hungary, Mundus Novus (2012).
  1. a b Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  2. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. a b c The Righteous Among the Nations Database (angol nyelven)
  4. A "szélhámos" - Giorgio Perlasca emlékiratai
  5. http://db.yadvashem.org/righteous/righteousName.html?language=en&itemId=4016851 Adatlapja a Jad Vasem nyilvántartásában]