„Ivókúra” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
106 bájt törölve ,  13 évvel ezelőtt
a
linkek
aNincs szerkesztési összefoglaló
a (linkek)
Az ivókúra egyes esetekben kiválthat úgynevezett [[balneológia#Fürdőreakció|''ivókúra reakciót'']], mint ahogy a fürdőkúra esetén is tapasztalhatunk ilyet. A tünetek is lehetnek hasonlóak, mint például rossz közérzet, étvágytalanság, különböző fájdalmak megjelenése is jellemző. Ha a panaszok 1-2 nap múlva nem múlnak el, további orvosi ellenőrző vizsgálat válik szükségessé.
 
== IvókúraAz ivókúra elsődleges hatásai ==
A kúra átlagosan négy hétig tart, ez alatt a beteg 1/2-1 liternyi folyadékkal fogyaszt többet a megszokott mennyiségnél. Ez önmagában is hatásos, mert a többletfolyadék átmossa a szervezetet.
Az ivókúra hatása függ a gyógyvíz hőmérsékletétől, a szájban 38 °C-os víz tűnik közömbösnek, de a legtöbb esetben a 40-50 °C hőmérséklet közötti vízzel végzik. Így a meleg víz kitágítja a gyomor ereit, csökkenti a mozgásait, fokozza a gyomornedvek elválasztását, a hideg pedig a bélmozgásokat fokozza, ugyanakkor nem ritkán puffaszt.
 
== IvókúraAz ivókúra kémiai hatásaianyagai ==
Sokféle kémiai anyagot tartalmazó gyógyvizek, kúraszerű alkalmazásával, jelentős hatások érhetők el. Ezért az ivókúrát csak orvosi előírásra végezzük, aki előírja, hogy a beteg milyen gyógyvizet, milyen mennyiségben, esetleg azt is, hogy milyen hőfokon fogyasszon. De előírja még az ivókúra időpontját, alkalmazásának gyakoriságát, módját és tartamát is. Ezektől az előírásoktól a beteg ne térjen el, mert a legcsekélyebbnek tűnő eltérés is ellenkező hatást válthat ki, mint amit el kívántunk érni.
 
[[Ásványi anyagok#Kalcium|Kalcium]]: A csontok[[csont]]ok és a [[fogak]] fontos építőeleme, hiánya csontritkulást[[csontritkulás]]t, jelentős hiánya izomgörcsöket okozhat. Napi szükséglet: 1 gramm.
 
[[Ásványi anyagok#Foszfor|Foszfor]]: Szintén a csontok és a fogak építőeleme. Fontos a [[fehérje]]-, a zsír,- és a [[szénhidrát]]-anyagcserében, az energia tárolásában. Napi szükséglet: 600-900 milligramm, de hiányával általában nem kell számolnunk.
 
[[Ásványi anyagok#Nátrium|Nátrium]]: Részt vesz vízháztartásunk szabályozásában. Fontos szerepet játszik vérnyomásunka [[vérnyomás]] szabályozásában és egyes [[enzimek]] aktiválásában. Hiánya gyengeséget, émelygést, izomgörcsöt, ájulást okozhat. Napi szükséglet: 1-2 gramm.
 
[[Ásványi anyagok#Vas|Vas]]: Fő feladata az [[oxigén]]-, a [[szén-dioxid]],- és az elektronszállítás[[elektron]]szállítás. A vörös vérfesték és a [[hemoglobin]] képződésében játszik fontos szerepet. Hiánya vérszegénységet[[vérszegénység]]et, gyengeséget, sápadtságot, nyelési problémákat okozhat. Napi szükséglet: nőknél 15-18, férfiaknál 12 milligramm.
 
[[Ásványi anyagok#Kálium|Kálium]]: A nátriummal[[nátrium]]mal együtt részt vesz az ingerületi folyamatokban, így az ideg- és izomműködésben, a sav-bázis egyensúly és az ozmotikus nyomás fenntartásában. A minimális napi bevitelt 1,6 g-ra becsülik, az átlagos napi bevitel 2,0 -5,9 g között lehet.
 
[[Ásványi anyagok#Klór|Klór]]: gyomrunkban a hidrogénnel[[hidrogén]]nel együtt alkotja a gyomorsavat[[gyomorsav]]at, jótékonyan hat emésztésünkre. A konyhasóval[[konyhasó]]val általában elég jut belőle szervezetünkbe, pluszbevitelre nincs szükség!
Kálium: szabályozza vízháztartásunkat, fontos izmaink, szívünk és idegeink számára. Hiánya esetén izomgyengeség, görcsök, vérnyomáscsökkenés, keringési rendellenesség fordulhat elő. Napi szükséglet: 2-3 gramm.
 
[[Ásványi anyagok#Magnézium|Magnézium]]: "Antistressz-ásványnak" is nevezhetjük, támogatja idegrendszerünket[[idegrendszer]]ünket. A fehérje- és szénhidrát-anyagcsere fontos eleme, szükséges izmaink működéséhez. Hiánya esetén ingerlékenység, álmatlanság, koncentrációs nehézségek, izomgörcs, fejfájás alakulhat ki. Napi szükséglet: 300-350 milligramm, terhesség és szoptatás idején 450 mg.
[[Ásványi anyagok#Klór|Klór]]: gyomrunkban a hidrogénnel együtt alkotja a gyomorsavat, jótékonyan hat emésztésünkre. A konyhasóval általában elég jut belőle szervezetünkbe, pluszbevitelre nincs szükség!
 
[[Ásványi anyagok#Cink|Cink]]: számos enzim és az [[inzulin]] alkotórésze. Részt vesz a fehérje-, a zsír,-, és a szénhidrát-anyagcserében. Szerepe van a sebgyógyulásban, acélozza-erősíti immunrendszerünket[[immunrendszer]]ünket. Hiánya a fentiek működési zavarát okozza, valamint az étvágy és az ízlelési érzék csökkenéséhez vezethet. Napi szükséglet: 15 milligramm.
[[Ásványi anyagok#Magnézium|Magnézium]]: "Antistressz-ásványnak" is nevezhetjük, támogatja idegrendszerünket. A fehérje- és szénhidrát-anyagcsere fontos eleme, szükséges izmaink működéséhez. Hiánya esetén ingerlékenység, álmatlanság, koncentrációs nehézségek, izomgörcs, fejfájás alakulhat ki. Napi szükséglet: 300-350 milligramm, terhesség és szoptatás idején 450 mg.
 
[[Ásványi anyagok#Réz|Réz]]: Az oxidációs folyamatokban résztvevő enzimek alkotórésze, szerepe van a vérképződés és a [[központi idegrendszer]] működésében is.
[[Ásványi anyagok#Cink|Cink]]: számos enzim és az inzulin alkotórésze. Részt vesz a fehérje-, a zsír,- és a szénhidrát-anyagcserében. Szerepe van a sebgyógyulásban, acélozza-erősíti immunrendszerünket. Hiánya a fentiek működési zavarát okozza, valamint az étvágy és az ízlelési érzék csökkenéséhez vezethet. Napi szükséglet: 15 milligramm.
 
[[Ásványi anyagok#Jód|Jód]]: A pajzsmirigyhormonok[[pajzsmirigy]]hormonok termelődése szempontjából fontos mikroelem, szükséges a pajzsmirigy egészséges működéséhez. Nélkülözhetetlen a [[magzat]] méhen belüli fejlődéséhez. Hiánya [[golyva|golyvához]] vezet. Kizárólag orvosi rendelésre és folyamatos orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható. Napi szükséglet: 150 mikrógrammmikrogramm.
[[Ásványi anyagok#Réz|Réz]]: Az oxidációs folyamatokban résztvevő enzimek alkotórésze, szerepe van a vérképződés és a központi idegrendszer működésében is.
 
[[Ásványi anyagok#Jód|Jód]]: A pajzsmirigyhormonok termelődése szempontjából fontos mikroelem, szükséges a pajzsmirigy egészséges működéséhez. Nélkülözhetetlen a magzat méhen belüli fejlődéséhez. Hiánya golyvához vezet. Kizárólag orvosi rendelésre és folyamatos orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható. Napi szükséglet: 150 mikrógramm.
 
[[Ásványi anyagok#Mangán|Mangán]]: Részt vesz a fehérje-, a zsír,- és a szénhidrát-anyagcserében, valamint a csontok és a kötőszövet felépítésében. Hiánya fogyást, különböző bőrirritációkat, hányingert, a hajszín megváltozását okozhatja. Napi szükséglet: 3,5 milligramm.
 
[[Ásványi anyagok#Fluor|Fluor]]: A népbetegségnek számító [[fogszuvasodás]] ellenszere. Csontozatunk és fogaink építőeleme. Hiánya megkönnyíti a fogszuvasodás kialakulását. Különösen a terhes és szoptatós anyák, valamint a kisgyermekek fluoridszükségletének kielégítésére kell ügyelni, mert a védőhatás a fogak kibújása előtt a legkifejezettebb. Túladagolása veszélyes. Napi szükséglet: 1,5 – 2,5 milligramm.
 
[[Ásványi anyagok#Króm|Króm]]: A szénhidrát-anyagcserében van aktív szerepe, elősegíti az inzulin hatását, de feltételezik, hogy hiánya a [[koszorúér-betegség]] kifejlődésének egyik tényezője lehet.
 
[[Ásványi anyagok#Szelén|Szelén]]: A sejtmembrán épségének fenntartásában, a májban[[máj]]ban, a fogzománcban és a körömben[[köröm]]ben mutatható ki. Napi bevitele legfeljebb 0,2 mg lehet, mert ezen túl [[toxikus hatásúhatás]]ú.
 
[[Ásványi anyagok#Molibdén|Molibdén]]: A szervezet enzimjeinek működésében van szerepe, nagyon kis mennyiség szükséges belőle, a túlzott beviteltől óvakodni kell, mert rézhiányt[[rézhiány]]t okozhat.
 
== Lásd még ==

Navigációs menü