Gyógyító fürdő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A gyógyító fürdő kifejezés alatt a gyógyhatású ülőfürdőt, kádfürdőt értjük. Az ilyen fürdőket a nagyobb vagy kívánt hatásfok elérése érdekében ásványi anyagok, mint fürdősók, gyógyszerek és nem utolsósorban gyógynövények vagy ezek kivonatának (tinktúra), keverékének (mixtúra) hozzáadásával egészítik ki.

A gyógyhatású ülőfürdő[szerkesztés]

Ülőfürdőt lehetőleg az ilyen célra készített ülőkádban, de minden esetben a beteg kényelmét, izmainak ellazítását lehetővé tevő kádban végezzük. A beteg felsőtestét minden esetben takarjuk be.

Az ülőfürdő háromféle lehet:

  • Hideg:

A hideg ülőfürdő csökkenti a has és medence szerveinek gyulladását, serkenti a bélműködést, hőmérséklete 20-25 °C, teljes időtartama 1-2 perc.

  • Közömbös vagy meleg:

A közömbös vagy meleg ülőfürdő csökkenti a fájdalmat, elősegíti az izzadmányok felszívódását. Hőmérséklete 36-38 °C, teljes időtartama 20 perc.

  • Forró:

A forró ülőfürdő csökkenti az izomzat, a belek izomzatának görcseit. Hőmérséklete akár 42 °C is lehet, teljes időtartama 5-10 perc.

Az ülőfürdőt követően nem kell megtörülközni, nedvesen fürdőköpenybe burkoljuk és az ágyban egy órán át pihentetjük, gőzöljük a beteget.

Gyógyfüvek alkalmazása[szerkesztés]

Nagyon sokféle alkalmazási mód létezik, a jelen leírás a natúr gyógyfürdők alkalmazását írja le, a teljesség igénye nélkül. A gyógyfüvek keverésével még több, és hatásukat tekintve speciális gyógyfürdőkeverékek (mixtúrák) is léteznek.

Apróbojtorján fürdőhöz[szerkesztés]

Alkalmazásával javulást remélhetünk a reuma, lumbágó, emésztési zavarok, májcirrózis, májpangás és lépmegbetegedés esetén. A teljes fürdőhöz 200 gramm szükséges.

Cickafark-ülőfürdő[szerkesztés]

Minden szempontból a lehető legkedvezőbben befolyásolja a női medence szerveit. Petefészek-gyulladásnál gyakran már az első cickafark-ülőfürdő megszünteti a fájdalmakat, és fokozatosan elmúlik a gyulladás is. Miómákat cickafark-ülőfürdővel szüntetünk meg, melyeket naponta hosszabb ideig alkalmazunk. 100 g cickafarkfüvet éjszakára hideg vízbe áztatunk, másnap felforraljuk és hozzáöntjük a fürdővízhez.

Csalán[szerkesztés]

nagy csalán (Urtica dioica) L. – URTICACEAE
apró csalán (Urtica urens) L.
(Urticae folium) (Ph. Eur., Ph. Hg. VIII.) (= Urticae herba) (Ph. Helv.)
(Urticae (majoris) herba)
(Urticae radix (= rhizoma))
(Urticae fructus (= semen))
(Urtica dioica ad praeparationes homoeopathicas) (Ph. Eur. 4., Ph. Hg. VIII.)
Kozmopolita, évelő lágyszárúak, vízparti ligetekben, erdei vágásokban, gyomtársulásokban gyakoriak. Májustól őszig virágoznak. Az ép, zöld levél vagy a 30-40 cm-es végálló szárral rendelkező hajtás egész évben gyűjthető, árnyékban vagy műszárítón szárítják (beszáradás 5:1 levél, 4:1 hajtás). A gyökérzetet ősszel vagy tavasszal, a magot ősszel gyűjtik, tisztítják, szárítják (beszáradás 3:1 gyökér, 2:1 mag).
Nitrofil növények, nitrátot halmozhatnak fel, emiatt a túlműtrágyázott vagy szerves anyagban dús talajon termő növényekből előállított drog ártalmas (toxikus) nitrát-mennyiséget tartalmazhat.

Hatóanyag

levélben, herbában 1-2% flavonoid, 1-4% vízben oldódó szilikát, scopoletin, szitoszterol, kávésavészter, nyomokban nikotin, szőrökben kis mennyiségű acetilkolin, serotonin, hangyasav, érett termésben (magban) kb. 30% zsíros olaj (linolsavban, tokoferolban gazdag), nyálka-poliszaharidok, karotinoidok, gyökérben kb. 0,1% speciális lektin, továbbá heteropoliszaharidok (glükogalacturonanok, glükánok, arabinogalactan), szitoszterol, scopoletin, fenilpropán-lignan, zsírsav-származékok, cserzőanyag található.

Gyógyhatása

A levél és herba népgyógyászatban reuma elleni szer (antirheumaticum), bizonyítottan gyulladáscsökkentő (antiphlogisticum), továbbá vizelethajtó, a vizelet keletkezését és kiürítését fokozó (diureticum), erősítő hatású (roborans). Klorofill ipari kivonására is használható, magjának olaja az emésztőrendszer tónusát növelő (tonicum), (antirheumaticum), külsőleg bőrbetegségekre, gyökere és gyökérkivonatai diuretikusak, jóindulatú prosztatamegnagyobbodás (prostata-hyperplasia) esetén hatásosak gyógyszerkészítmények formájában is.

Csalánlábfürdő[szerkesztés]

Ellenállóbbá teszi a szervezetet, ha hajlamosak vagyunk a megfázásra, de köszvényes és reumatikus panaszok esetén, vagy jó hatása van érszűkület esetén is. Mindenféle görcs, bárhol is jelentkezik, vérkeringési zavarra utal. Ilyenkor ajánlatos a csalánfőzettel történő lemosás és a fürdő. Ez vonatkozik a koszorúér-szűkület speciális esetére is. Hajoljunk a fürdőkád fölé, és langyos csalánfőzettel mossuk le a szívtájékot, egyúttal finoman masszírozzuk meg. Lábfürdő alkalmazásakor, két maréknyi friss csalángyökeret, szárát, és levelet, – alaposan megtisztítunk, majd 5 liter vízben egy éjszakán át ázni hagyunk. Másnap felforraljuk, és amilyen melegen csak elbírjuk, áztassuk benne lábainkat. A csalánt ilyenkor nem szűrjük le, hanem a teljes lábfürdő alatt benne hagyjuk a fürdővízben. Ezt a lábfürdőt újra felmelegítve, kétszer-háromszor is felhasználhatjuk.

Csalán hajmosáshoz[szerkesztés]

Egy ötliteres edényben 4-5 maréknyi friss vagy szárított csalánra hideg vizet öntünk, majd lassú tűzön forrásig melegítjük. Ezután öt percig állni hagyjuk. Ha gyökeret használunk, egy maréknyit áztassunk hideg vízben egy éjszakán át, másnap forraljuk fel és 10 percig hagyjuk állni. A fej mosásához ilyenkor színszappant használjunk.

Diófalevél főzete fürdővízhez és lemosáshoz[szerkesztés]

A diólevél főzete fürdővízbe keverve igen hatásos minden angolkóros megbetegedés, csontszú és csontritkulás, valamint gennyes körömgyulladás ellen. A teljes fürdőhöz 100 gramm, a lemosáshoz egy púpozott teáskanálnyi összeaprított levelet veszünk. Az ilyen főzettel történő lemosások illetve fürdők pattanások, gennyes kiütések, lábizzadás és fehérfolyás esetén is segítenek. Szájpenész-, a fogíny, a torok és a gége megbetegedésekor öblögessünk vele. Erősebb diólevélfőzettel készített fürdő gyógyítja a fagydaganatot. Erős hajhullásnál is használhatjuk, alaposan dörzsöljük be vele a fejbőrt. Fejtetvesség ellen is kitűnő szer.

Fekete nadálytő teljes fürdőhöz[szerkesztés]

A fekete nadálytő tinktúrájával gyors segítséghez jutottak azok a betegek, akiket már évek óta hiába kezeltek reuma és ízületi duzzanat ellen mindenféle szerrel. A fürdőhöz 500 g friss, vagy szárított levelet 5 liter hideg vízben áztatunk 12 órán át. Másnap az egészet felforraljuk, és a fürdővízhez öntjük.

Fekete nadálytő ülőfürdőhöz[szerkesztés]

Ugyanúgy járunk el, mint a teljes fürdőnél, de csak 200 gramm levél szükséges.

Kakukkfűfürdő[szerkesztés]

A teljes fürdőhöz 200 gramm növény szükséges.

Teljes kálmosfürdő[szerkesztés]

A kálmosgyökér fürdőt alkalmazhatjuk étvágytalanság, vesebetegségek esetén, de megfelelő szer az egész test megtisztításához. A teljes fürdőhöz 200 g kálmosgyökeret 5 liter hideg vízben 8-12 órán keresztül áztatunk. Másnap felforraljuk, a fürdővíz hőfokáig hagyjuk lehűlni, majd hozzáadjuk a fürdővízhez. Erre azért van szükség, hogy a hatóanyagok még jobban kioldódjanak.

Kálmos kéz és lábfürdő fagyásokra[szerkesztés]

A fagydaganatok, vagy egyéb fagyások esetén segít a meleg Kálmos-fürdő. A gyökeret egy éjszakára hideg vízben áztatjuk, másnap az ázalékot felforraljuk. Öt percig állni hagyjuk. Majd a beteg testrészt a kellemesen langyosra lehűlt főzetben 20 percig fürdetjük. A fürdővíz újbóli felmelegítésével 3-4 alkalommal is megismételhetjük a kezelést.

Kamillafürdő[szerkesztés]

A kamilla izzasztó, nyugtató és görcsoldó hatású, ezen kívül fertőtlenítő és gyulladásgátló, bármilyen, de különösen a nyálkahártya-gyulladás esetén. Külsőleg gyulladt szem, kötőhártya-gyulladás, viszkető és nedvedző bőrkiütések borogatására és lemosására, fogfájáskor öblögetésre, sebek lemosására használjuk a kamillát. Kádfürdőhöz két marék kamillát veszünk – arcfürdőhöz és hajmosáshoz mindig egy-egy maréknyi kamillavirágot –, leforrázzuk, és állni hagyjuk.

Kamillakenőccsel külsőleg lehet gyógyítani az aranyeret. 2,5 dl forrásban lévő tejbe púpozott evőkanál kamillát öntünk, rövid ideig állni hagyjuk, leszűrjük, és meleg borogatásra használjuk.

Szépségápoló szerként sem szabad megfeledkezni róla. Ajánlatos hetente egyszer kamillafőzettel lemosni az arcot, ettől a bőr friss és üde marad. Hajápoláshoz is kiváló a kamillafőzet, főképpen a szőkéknek. Kamillás hajmosás után a haj illatos és csillogó lesz. A kamilla megkönnyíti a székelést, anélkül, hogy meghajtaná az embert, és ily módon közvetve alkalmas aranyerek belső kezelésére.

Korpafű-ülőfürdő[szerkesztés]

A korpafüvet nem szabad főzni, ha teát akarunk készíteni belőle, csak forrázzuk le. Használható vizeletkiválasztó rendszer és az ivarszervek összes betegségére, herefájdalmakra és megkeményedésre, vesehomok és vesefájdalom ellen. Ugyancsak nélkülözhetetlen májgyulladások, a máj kötőszövetének kóros, már rosszindulatú felszaporodása ellen is. Ha vádlink görcsöl, a korpafüvet egy kendőre rakjuk és körülkötjük vele a lábikránkat. De lábfürdőt is vehetünk ilyenkor, hólyaggörcs esetén pedig ülőfürdőt készíthetünk belőle.

Körömvirág-ülőfürdő[szerkesztés]

Rákjellegű daganatok és fekélyek, csontszú, combfekély, valamint elmérgesedett gennyező, nehezen gyógyuló sebek esetén is segítenek a körömvirág és zsurlófű főzetével történő lemosások. Ülőfürdő készítésekor 100 gramm szárított növényt használunk egy fürdéshez.

Körömvirág-lemosás[szerkesztés]

Fél liter vízhez egy púpozott evőkanálnyi növényt adunk.

Martilapu-lábfürdő[szerkesztés]

A martilapu levelek erős főzetéből készített borogatással fekélyeket kezelhetünk. Ehhez 5 liter vízben felforralunk egy maréknyi összevágott martilapulevelet, rövid ideig állni hagyjuk. A fürdési idő: 20 perc.

Mezei zsurló-ülőfürdő[szerkesztés]

Vesehomok, vese- és hólyagkő esetén forró ülőfürdőt kell venni, közben meleg zsurlóteát kortyolgatni. A teája vesekövek hajtására is használható. Vesemedence-gyulladás és -gennyesedés esetén már egyetlen zsurló-ülőfürdő csodát tesz. Ehhez, tehát csak külső használatra igénybe vehetünk óriási zsurlót is, amelynek ujjnyi vastag szára van, és amely mocsaras réteken, meszes talajon terem. Ez azonnal segít. 100 gramm zsurlót éjszakára hideg vízben áztatunk, másnap felforraljuk és a fürdővízhez öntjük. Fürdési idő 20 perc. Nem kell megtörülközni, nedvesen fürdőköpenybe burkolózunk és az ágyban egy órán át gőzöljük magunkat. A víznek el kell lepnie a vese tájékát.

Orbáncfű-ülőfürdő[szerkesztés]

A virágzásban lévő növényt gyűjtjük, teának és fürdőhöz. Orbáncfűolaj előállításához a virágokat használjuk. Az orbáncfűteát alkalmazzák idegsérülések, mindenféle ideges panasz, zúzódásos sérülések esetén. Beszédzavar, nyugtalan alvás, hisztériás rohamok, holdkórosság esetén éppúgy gyógyulást hoz az orbáncfű, mint ágybavizelés és depresszió esetén. Egy vödör orbáncfüvet szedünk (szárát, levelét és virágját) egy éjszakára hideg vízben áztatjuk. Fürdés előtt felforraljuk és a fürdővízbe öntjük. Fürdési idő: 20 perc.

Palástfű-fürdőadalék[szerkesztés]

Segít a menstruációs zavarok, fehérfolyás, alhasi panaszok és a klimaxos rosszullétek esetén. Ha a menstruáció nem áll be havi rendszerességre, cickafarkkal keverve a palástfű rendbe teszi a dolgot.

Használják vízhajtóként és szíverősítő szerként is, sebláz, gennyező sebek és fekélyek esetén is. Egy teljes fürdőhöz 200 gramm szárított vagy néhány marék friss füvet adunk, egy vödör hideg vízben éjszakára beáztatjuk, másnap az egészet felmelegítjük és ezt a folyadékot a fürdővízbe öntjük.

Papsajtmályva-lábfürdő és -kézfürdő[szerkesztés]

Külsőleg a papsajtot sebek, fekélyek, vénagyulladásból származó és törések helyén fellépő kéz- és lábdagadás kezelésére használjuk. Ilyen esetekben kéz- illetve lábfürdőt veszünk. Ha lábunk dagadt, segít a papsajtfürdő és lándzsás útifű keveréke. A lándzsás útifüvet megmossuk, majd még nedvesen a nyílt sebre tesszük, a seb hamarosan begyógyul. Jó két maréknyi papsajtot éjszakára hideg vízben beáztatunk egy 5 literes edényben. Másnap csak annyira melegítjük fel, hogy a kéz és a láb elbírja a hőfokát. Fürdési idő: 20 perc. A fürdőt még kétszer lehet használni, újbóli felmelegítéssel.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]