„Független Rendszerek Konföderációja” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
korr, form, link, nincs forrás sablon
a (kép névtér javítása)
a (korr, form, link, nincs forrás sablon)
|}
 
A kitalált [[StarCsillagok Warsháborúja]] univerzumban, a '''Független Rendszerek Konföderációja''' ([[angol nyelv|angolul]] ''Confederacy of Independent Systems'', röviden: CIS) egy szervezet, amely a régi [[Galaktikus Köztársaság|köztársaság]] utolsó éveiben állt fenn. A szervezetet a köztársaságból kilépni akaró kereskedelmi szövetségek és csillagrendszerek hozták létre. A galaxis legjelentősebb csoportosulásai, mint a [[Kereskedelmi Szövetség]], a [[Techno Unió]], a [[Kereskedőtestület]], a [[Vállalatszövetség]] és az [[Intergalaktikus Bankár Klán]] is csatlakoztak. A konföderáció fő célja az elszakadás a [[Galaktikus Köztársaság]]tól és egy új állam létrehozása, mivel állításuk szerint a köztársaság korruptá vált. A szervezet tagjait '''szeperatisták'''nak hívják.
 
A szervezetet a köztársaságból kilépni akaró kereskedelmi szövetségek és csillagrendszerek hozták létre. A galaxis legjelentősebb csoportosulásai, mint a [[Kereskedelmi Szövetség]], a [[Techno Unió]], a [[Kereskedőtestület]], a [[Vállalatszövetség]] és az [[Intergalaktikus Bankár Klán]] is csatlakoztak. A konföderáció fő célja az elszakadás a [[Galaktikus Köztársaság]]tól és egy új állam létrehozása, mivel állításuk szerint a köztársaság [[korrupció|korrupttá]] vált. A szervezet tagjait '''szeperatisták'''nak hívják.
==A szeparatista krízis (24 BBY-22 BBY)==
 
==A szeparatista krízis (24 BBY - 22 BBY)==
Sok naprendszer figyelt fel [[Dooku]] felhívására, miszerint a Köztársaság korrupt, már nem kínálja a demokráciát, hiszen a Köztársaságot a bürokraták irányítják. Két év alatt sokezer naprendszer vált ki a Köztársaságból, és megannyi kereskedelmi szervezet mondta ki függetlenségét, köztük a [[Kereskedelmi Szövetség]] is. Mások egyszerűen csak sok hasznot láttak a kiválásban.
 
A krízis idején kisebb háborúk és merényletek történtek meg. Több híres szenátort és politikust is megöltek, természetesen azokat, akik a Köztársaság melletti elkötelezettségüket vallották nyíltan, vagy abban a hitben voltak, hogy a Köztársaságot csak a felállított hadsereg mentheti meg. Ilyen merénylet áldozata lett 22 BBY-ben [[Aks Moe]], [[Malastare]] szenátora, akit halálos baleset ért szeparatista közreműködéssel.
Sok naprendszer figyelt fel [[Dooku]] felhívására, miszerint a Köztársaság korrupt, már nem kínálja a demokráciát, hiszen a Köztársaságot a bürokraták irányítják. Két év alatt sokezersok ezer naprendszer vált ki a Köztársaságból, és megannyi kereskedelmi szervezet mondta ki függetlenségét, köztük a [[Kereskedelmi Szövetség]] is. Mások egyszerűen csak soktöbb hasznot láttak a kiválásban.
A krízis idején kisebb háborúk és merényletek történtek meg. Több híres szenátort és politikust is megöltek, természetesen azokat, akik a Köztársaság melletti elkötelezettségüket vallották nyíltan, vagy abban a hitben voltak, hogy a Köztársaságot csak a felállított hadsereg mentheti meg. Ilyen merénylet áldozata lett 22  BBY-ben [[Aks Moe]], [[Malastare]] szenátora, akit halálos baleset ért szeparatista közreműködéssel.
 
==A geonosisi konferencia==
Az első jelentős találkozó a szeparatisták között, melyen a nagy szerveztek vezetői kimondták hivatalosan is a kiválást, valamint aláírták a Dooku gróf által kínált szerződést.
 
Jelen voltvoltak:
*[[Nute Gunray]] – [[Kereskedelmi Szövetség]]
*[[Wat Tambor]] – [[Techno Unió]]
*[[Rogwa Wodrata]] – [[Alliga]] szenátora
*[[Toonbuck Toora]] – [[Sy Myrth]] szenátora
 
Ezek a személyek lettek később a [[Szeparatista Tanács]] tagjai, mely Dooku vezetésével alakult meg. A konferenciának azonban tanúja volt a [[Jedi]] [[Obi-Wan Kenobi]] is, aki értesítette a [[Jedi Tanács]]ot, azok pedig a Köztársaságot.
 
==Forrás==
{{forr}}
 
{{csonk-dátum|csonk-film|2006 májusából}}

Navigációs menü