„Jánossy Dénes (paleontológus)” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
formai módosítások
(Új szócikk Jánossy Dénes paleontológusról.)
 
(formai módosítások)
'''dr. Jánossy Dénes''' professzor,([[1926]]. [[március 24.]] - [[2005]]. [[augusztus 16.]]) [[ornitológus]] professzor, természetvédő, őslénykutató, a [[Magyar Természettudományi Múzeum]] Őslénytani és Földtani Tárának egykori igazgatója, a [[Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület]] hajdani alapító és örökös elnöke, számos tudományos kitüntetés birtokosa, a negyedidőszaki (kvarter) és pliocén gerinces őslénytan egyik legjelentősebb, nemzetközi elismertségű kutatója.<ref>{{Cite web |url=http://real.mtak.hu/35275/1/Annals_HNHM_2015_Vol_107_191.pdf |title=Jánossy Dénes (1926−2005), az ornitológus, természetvédő és őslénykutató |accessdate=2015}}</ref> Tudományos és ismeretterjesztő publikációnak száma meghaladja a 200-at. Munkássága során több mint kétmillió fosszíliát gyűjtött be és közel 70 új ősgerinces állatfajt fedezett fel és írt le. A tudományos életben ezidáig 8 ősállatfajt neveztek el Jánossy Dénes tiszteletére, amelyeket ''janossyi'' utótaggal jelölnek.
 
Munkássága során több mint kétmillió fosszíliát gyűjtött be és közel 70 új ősgerinces állatfajt fedezett fel és írt le. A tudományos életben ezidáig 8 ősállatfajt neveztek el Jánossy Dénes tiszteletére, amelyeket ''janossyi'' utótaggal jelölnek.
 
== Család ==
Jánosy Dénes 1926. március 26-án született Budapesten. Édesapja [[Jánossy Dénes (levéltáros)|id.Jánossy Dénes]] (1891–1966) történész, a [[Magyar Tudományos Akadémia]] levelező tagja, a [[Magyar Nemzeti Levéltár|Magyar Országos Levéltár]] egykori főigazgatója, 2 éven át pedig a [[Magyar Nemzeti Múzeum]] elnöke. Édesanyja Boros Margit (1895–1962). 1953-ban feleségül vette Kölley Emmát, a [[Magyar Nemzeti Bank]] könyvelőjét, [[Klösz György]] fényképész, festő, a magyarországi városfotózás úttörője és egyik legjelentősebb alakja dédunokáját.
 
Feleségétől három fia született: [[Jánossy László]] (1955), Jánossy Gábor (1956) és [[Jánossy Tamás]] (1958).
 
== Tanulmányai ==
 
== Emlékezete ==
Jánossy Dénes, vagy ahogyan sokan szólították, Dénes bácsi a 20. századi negyedidőszaki és késő-harmadidőszaki őslénykutatók legnagyobbjai közé tartozik, akár a kisemlősökkel, akár a madarakkal foglakozó specialistákat tekintjük. Fáradhatatlan kutató volt mind az íróasztal mellett, mind a terepen. Méltóképpen folytatta és fejlesztette tovább a nagy elődök munkásságát, számos fontos új eredménnyel gazdagítva a tudományt, közben pedig kinevelve azokat a kutatókat, akik majd az ő örökébe léphetnek. Ezen kívül nagyon sokan vannak, akik olyanrendkívüli személyes szakmai vagy emberi segítséget, útmutatást, bátorítást, ösztönzést vagy akár példamutatást kaptak tőle. Halála után a [[Madártávlat|Madártávlat folyóirat]] külön emlékszámban emlékezett meg róla.<ref>{{Cite journal|title=Madártávlat - Jánossy Dénesre emlékezünk|url=https://www.mme.hu/binary_uploads/2_magunkrol/madartavlat/madartavlat_2005_6.pdf}}</ref>
 
== Elismertségei ==
23

szerkesztés

Navigációs menü