„Mátraderecske” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
EmausBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.3) (Bot: következő hozzáadása: zh:马特劳代赖奇凯
Addbot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: 8 interwiki link migrálva a Wikidata d:q603285 adatába
72. sor: 72. sor:
{{DEFAULTSORT:Matraderec~ske}}
{{DEFAULTSORT:Matraderec~ske}}
[[Kategória:Heves megye települései]]
[[Kategória:Heves megye települései]]

[[eo:Mátraderecske]]
[[fr:Mátraderecske]]
[[it:Mátraderecske]]
[[nl:Mátraderecske]]
[[sk:Mátraderecske]]
[[sl:Mátraderecske]]
[[vi:Mátraderecske]]
[[zh:马特劳代赖奇凯]]

A lap 2013. március 8., 03:35-kori változata

Mátraderecske
Mátraderecske címere
Mátraderecske címere
Közigazgatás
Ország Magyarország
RégióÉszak-Magyarország
VármegyeHeves
KistérségPétervásárai
Jogállásközség
PolgármesterForgó Gábor (FIDESZ-KDNP)[1]
Irányítószám3246
Körzethívószám36
Népesség
Teljes népesség1706 fő (2023. jan. 1.)[2]
Népsűrűség138,17 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület13,99 km²
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 47° 57′ 00″, k. h. 20° 05′ 10″Koordináták: é. sz. 47° 57′ 00″, k. h. 20° 05′ 10″
Mátraderecske (Heves vármegye)
Mátraderecske
Mátraderecske
Pozíció Heves vármegye térképén
Mátraderecske weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Mátraderecske témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Mátraderecske község Heves megye Pétervásárai kistérségében.

Fekvése

Pétervására déli szomszédjában, Mátraballa és Recsk között, a Mátra északi lábánál található kiránduló- és gyógyfürdőhely.

Története

Mátraderecske nevét már az 1332-1337 évi pápai tizedjegyzék is említette De Reske néven, tehát ekkor már egyháza is volt. Később, 1479-ben pedig Derechke néven említették.

Az 1546-ban végzett adóösszeírás szerint Perényi Péter, 1549-ben pedig Perényi Gáboré volt, ekkor 5 adóköteles és 4 elszegényedett jobbágytelket írtak itt össze.

1571-ben-ben Recsky Zsigmond és György birtoka volt, de anyja után Rédey Pál is igényt tartott az itteni Recsky-féle birtokokra.

1684-ben Erdődy György és Rákóczi László birtoka volt, 1693-ban pedig Erdődy György grófnak 3, Vay Ádámnak pedig 7 jobbágytelke volt itt, 1741-ben pedig báró Grassalkovich Antal személynök birtoka volt.

A 19. század elején a Grassalkovich, Orczy, Bay, Balogh, Kubinyi, Ondrekovics, Recsky, Ivády, Liszkay, Gomba és Kecskeméti és Ullmann családok birtoka volt, a 20. század elején pedig báró Barkóczy Sándorné volt a nagyobb birtokosa.

E község határában állanak Kanázsvár romjai is.

Népcsoportok

2001-ben a település lakosságának 94%-a magyar, 6%-a cigány nemzetiségűnek vallotta magát.[3]

Nevezetességei

Kanázsvár toronycsonkja
A vár légifotója
  • Római katolikus temploma - 1804-ben épült.
  • A községtől délre egy 260 méter magas dombhát nyugati végén magasodik Kanázsvár toronycsonkja és néhány falmaradványa. Feltehetően a török veszély növekedése miatt építették a falu birtokosai a 16. század második felében, Sirok megerősítésével azonos időben. Még ugyanebben az évszázadban, valószínűleg Eger elestének évében (1596) elpusztult a kis erősség. A várnak okleveles említése nem ismert. A vár teljes északnyugati oldala a II. világháború előtt állt. (Forrás: egy helyi lakos 1985-ös elbeszélése alapján.)
  • Magyarországon Mátraderecskén található az ország egyetlen szén-dioxidos gázfürdője (Mofetta), a Mátraderecskei Széndioxid Gyógygázfürdő.
  • A község első állandó kiállítása 2008 szeptemberében nyílt meg, PALÓC ÉLET ÉS SZENTKÉP KIÁLLÍTÁS címmel. Az új Faluházban megtekinthető egy tisztaszoba - gyönyörű textíliákkal, egy 18. századi konyha - stelázsival, kenyérfiókos asztallal, karos lócával, és gyikóval. A komra egy igazi éléstár, szebbnél szebb kiállított tárggyal.

Megtekinthető még a kenderfeldolgozás minden kelléke, a törő, tiló, gereben, guzsaly és eszváta is.

A kiemelt helyen vannak felsorakoztatva az ősi palócság gazdasági szerszámai, a lószerszámok, és a mindennapi életben használt, ma már nemigen ismert dolgai.

A hatalmas, magas falakon a mai és ősi tisztaszobák falairól levett különböző méretű szentképek láthatóak. Fő dísze a teremnek a helyi templom plébánosától, Csaba atyától, és a harangozó Aranykától kapott gyönyörű régi miseruhák, melyek a vallás ihletét adják.

Bem út 3. sz. alatt található egy magángyűjtemény, melyet 2000-től gyarapít egy rokkantnyugdíjas házaspár. A tisztaszobában kitűnik a nyoszolyában a négynyüstös dunyha és vánkoshuzat. Köszönti a kedves betérő vendégeket Józsi bácsi és Ilus néni ősi palóc öltözetben. A bőcsőben ring két gyerek, melyet a szentkép vigyázó tekintete óv.

Ismert emberek

Jegyzetek

Források

  1. Mátraderecske települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 2010. október 3. (Hozzáférés: 2011. december 22.)
  2. Magyarország helységnévtára (magyar és angol nyelven). Központi Statisztikai Hivatal, 2023. október 30. (Hozzáférés: 2023. november 5.)
  3. A 2001-es népszámlálás nemzetiségi adatsora

Külső hivatkozások

Sablon:Heves megye helységei