Mofetta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Császárforrás mofetta a csehországi Soosban (2005).
A soosi mofettamező Csehországban.

A mofetta vulkáni utótevékenységhez kötődő, főleg szén-dioxidból álló gázfeltörés. Olasz szó, amely a latin mephitis szóból („bűzös kipárolgás”) származik. Mofetták találhatók például Auvergne-ben, vagy Eifelben (a Laacher See partján). Mofetta van Pozzuoli közelében (Grotta del Cane), ilyen a Jáva szigetén található Halálvölgy, vagy a Halálszurdok (Death Gulch) a Yellowstone Nemzeti Parkban.

Magyarországon az egyik legismertebb mofetta, melyet 1999-ben az Egészségügyi Minisztérium Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatósága gyógygázzá minősített, a mátraderecskei Széndioxid Gyógygázfürdő.

A mofetta, avagy széndioxidos-szárazfürdő 2011 októberében nyílt meg a látogatók számára az Erzsébet Park Hotel ***superior-ban, Parádfürdőn. A szálloda parkjának területén található a természetes gáznyerőhely, ahonnan kompresszor segítségével jut be a CO2 gáz a mofetta medencébe. 2013-ban nyitotta meg kapuit a gyógyászati részleg, amely kiegészítő egészségügyi szolgáltatásokat nyújt komplex módon a különböző betegségek (szív-és érrendszeri-, mozgásszervi-, nőgyógyászati-meddőségi...)gyógyítására és azok megelőzésére. 2013-ban a szálloda területén feláramló CO2 gázt gyógygázzá minősítette az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, 2014. február 17-én pedig a gyógyszállóvá való minősítést is elnyerte a szálloda.

A száraz mofetták gázt, a nedves mofetták szénsavas vizet (savanyúvizet) adnak. A savanyúvizek neve Erdélyben borvíz, a Felvidéken csevice.

Székelyföldön gyakoriak a mofetták és a borvizes források, ezeket a helyi lakosság évszázadok óta használja. Az egyik legismertebb természetes mofetta a torjai Büdös-barlang, amely a feltörő gáz erős kéntartalma nyomán kapta nevét.