Spárgafélék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Spárgafélék
Virágzó Asparagus officinalis
Virágzó Asparagus officinalis
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Egyszikűek (Liliopsida)
Rend: Spárgavirágúak (Asparagales)
Alrend: Sparganineae
Család: Spárgafélék (Asparagaceae)
Juss. (1789)
Típusnemzetség
Asparagus
L.
Alcsaládok
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Spárgafélék témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Spárgafélék témájú kategóriát.

A spárgafélék (Asparagaceae) a spárgavirágúak (Asparagales) növényrendjének egy családja. A család névadó nemzetsége az Asparagus.

APG I-II[szerkesztés]

A 2003-as APG II-rendszer leírásában szerepel a család, a monocots klád spárgavirágúak rendjében. Az APG II két lehetőséget is megenged a család leírásában:

Ezek a családok nagyrészt az 1998-as APG-rendszerben is szerepeltek, a Hesperocallidaceae és Ruscaceae kivételével. Kevés új publikációban lehet találkozni a spárgafélék tágabb értelmezésével, a legtöbb inkább a szűkebb leírást használja, és elismeri a többi család leválasztását.

APG III[szerkesztés]

A 2009-ben megjelent APG III-rendszer a tágabb leírás mellett döntött.

Alcsaládok:

Agavoideae[szerkesztés]

Számos jól ismert sivatagi és száraz égövi faj tartozik ide, mint az agávé, a jukka vagy a Józsué-fa. Az alcsaládba 18 nemzetség 550-600 faja tartozik, a trópusi, szubtrópusi és mérsékelt meleg régiókban széles körben elterjedt.

Aphyllanthoideae[szerkesztés]

Egyetlen nemzetség egyetlen faja tartozik ide: Aphyllanthes monspeliensis.

Asparagoideae[szerkesztés]

Sok botanikus családként ismeri el, de nem mindegyik: gyakran az ide tartozó növényeket a liliomfélékhez (Liliaceae) sorolják. Az APG II-rendszerben még Asparagaceae sensu stricto-ként szerepelt, a hagyományosan a spárgafélékhez tartozó növényeket találjuk itt.

Leveleik csökevényesek, pikkelyszerűvé redukálódtak, a fotoszintézist a módosult, sokszor ellaposodó szár (kladódium vagy fillokládium) végzi – ez a száraz élőhelyekhez való alkalmazkodást segíti, mivel kevesebb a gázcserenyílás rajta, mint a levélen. Termésük bogyó.

Nemzetségei:

Brodiaeoideae[szerkesztés]

12 nemzetség tartozik ide.

Lomandroideae[szerkesztés]

Kb. 8 nemzetség tartozik ide.

Nolinoideae[szerkesztés]

Az alcsalád főképp az északi félgömbön elterjedt. Rendszerint évelő, monopodális vagy szimpodiális növekedésű, rizómás lágyszárú és fatermetű növények (például sárkányfaDracaena draco). Virágaikat hat, olykor összeforrt lepellevél, hat porzó és felső állású magház jellemzi. Termésük többnyire kevés magvú bogyótermés. Jellegzetes kémiai anyagaik a szteroidszaponinok, flavonolok és az azetidin-2-karbonsavak.

Kb. 16 nemzetség tartozik ide.

Scilloideae[szerkesztés]

Négy nemzetségcsoport, 41-70 nemzetség, 770-1000 faj tartozik ide. Főként Dél-Afrikában és a Földközi-tenger vidékén elterjedt, lágyszárú, évelő, hagymás növény, tőkocsánnyal és fürtös virágzattal. Felső állású magházukból toktermés fejlődik. Sok köztük a tavasszal virágzó kerti növény, mint a jácint (Hyacinthus), a gyöngyike (Muscari), a csipkevirág (Hyacinthoides) és a csillagvirág (Scilla), ami a család fajokban leggazdagabb nemzetsége.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Asparagaceae című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]