Jácint (növénynemzetség)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jácint
Hyacinthus orientalis, vad fajta
Hyacinthus orientalis, vad fajta
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Egyszikűek (Liliopsida)
Rend: Spárgavirágúak (Asparagales)
Család: Spárgafélék (Asparagaceae)
Nemzetség: Jácint (Hyacinthus)
L.
Fajok

Hyacinthus litwinowii
Hyacinthus orientalis
Hyacinthus transcaspicus

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Jácint témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Jácint témájú kategóriát.

A jácint (Hyacinthus) a spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe tartozó spárgafélék (Asparagaceae) családjának növénynemzetsége. Neve görög eredetű: a monda szerint az Apollo isten által legyőzött Hüakinthosz spártai király földre hullott véréből nőttek ki az első virágok.[1] Hagymás, lágyszárú növények tartoznak ide. Korábban a liliomfélék (Liliaceae) családjába sorolták, majd az APG III-rendszer által már nem ismert jácintfélék típusnemzetségének tekintették. Közeli rokonai a vadjácint (Bellevalia) és a törpejácint (Hyacinthella).

A jácintok a Mediterráneum keleti területeitől Iránig és Türkmenisztánig őshonosak. Egyes kultúrákban az újjászületést szimbolizálják.

A perzsa újévi ünnepségen (a Nowruzon, amit a tavaszi nap-éj egyenlőség idején tartanak) is jácinttal díszítik a haft szin asztalát. (A haft szin asztalra hagyományosan hét (perzsául haft) olyan dolgot tesznek, amelynek a kezdőbetűje a perzsa ábécé 15. betűje (szin); s habár a jácint nem tartozik ezen hét dolog közé, de díszként gyakran előfordul rajta, ráadásul perzsa neve (szonbol) ugyancsak a szin betűvel kezdődik.)[2]

Dísznövényként használatos változatos alakjai egyetlen fajból, a kerti jácintból (Hyacinthus orientalis) származnak. Ez a 18. században annyira népszerű volt, hogy több mint 2000 fajtáját termesztették Hollandiában.

Mindössze három faj tartozik a nemzetségbe. Ezek:

Egyes botanikusok a H. litwonowii és H. transcaspicus fajokat a közeli rokon törpejácint Hyacinthella nemzetségbe sorolják, így náluk a Hyacinthus egyfajú.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hyacinth (flower) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]