Sonic, a sündisznó (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Sonic, a sündisznó
(Sonic the Hedgehog)
2020-as amerikai–japán film

Sonic the Hedgehog logo (2020).png
Rendező Jeff Fowler
Producer
AlapműSonic the Hedgehog
Műfaj akció, kaland, vígjáték
Forgatókönyvíró
 • Pat Casey
 • Josh Miller
Főszerepben
Hang Ben Schwartz
Zene Tom Holkenborg
Operatőr Stephen F. Windon
Vágó
 • Stacey Schroeder
 • Debra Neil-Fisher
Gyártás
Gyártó
 • Sega Sammy Group
 • Original Film
 • Marza Animation Planet
 • Blur Studio
Ország
Nyelv
Játékidő 99 perc[1]
Költségvetés 85 millió dollár[2][3][4]
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár12 III. kategória (NFT/25518/2020)
Bevétel 302 millió $[5]
Kronológia
Kapcsolódó műsor
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Sonic, a sündisznó témájú médiaállományokat.

A Sonic, a sündisznó (eredeti cím: Sonic the Hedgehog) 2020-ban bemutatott amerikaijapán akció-kalandfilm, amely a Sega által kiadott Sonic the Hedgehog című videojáték-franchise alapján készült. A filmet Jeff Fowler rendezte (első rendezői debütálása). A forgatókönyvet Pat Casey és Josh Miller írta. A producerei Neal H. Moritz, Toby Ascher, Toru Nakahara és Takeshi Ito. A főszereplők Ben Swartz, mint Sonic, Jim Carrey, mint Dr. Robotnyik, valamint James Marsden, Tika Sumpter, Natasha Rothwell, Adam Pally és Neal McDonough.

2013-ban a Sony Pictures megszerezte a franchise filmjogát, és 2014-re a Sega a Sammy japán székhelyű Marza Animation Planet stúdiójával együttműködve kidolgozott egy film-adaptációt. Fowler-t 2016-ban felvették a film rendezésére. Miután a Sony felváltotta a filmet, a Paramount Pictures 2017-ben megszerezte a projektet, és a szereplők nagy része 2018. augusztusra írtak alá a szerepekre. A film forgatására 2018. szeptember és október között került sor Ladysmith-ben és Parksville-ben, valamint Vancouver-szigeten és British Columbiában. Eredetileg azt tervezték, hogy a film 2019. november 8-án jelenik meg az Amerikai Egyesült Államokban, ám az első előzetes bemutatása rendkívül negatív reakciók érkeztek, így a Paramonut késleltette a filmet a Sonic újradizájnolása miatt, amelynek eredeti tervét nagy kritika érte. Az átalakítást egy új előzetesben mutatták be, Sonic új megjelenése pedig dicséretet kapott.

A film világpremiere Los Angelesben volt 2020, január 25-én, valamint az Amerikai Egyesült Államok színházaiban február 14-én jelent meg. Magyarországon egy nappal hamarabb lett bemutatva, február 13-án az UIP-Dunafilm jóvoltából. A film dicséretet kapott az előadott teljesítményekért (különösen Carrey), Sonic megtervezéséért és a forrásanyaghoz tartozó hűségért, ám kritikát kapott a cselekménye és az észrevehető eredetiség hiánya.[6][7] A film az Egyesült Államokban és Kanadában, a videojáték-alapú film legnagyobb bevételt hozó megnyitóhétvégéjét produkálta, megelőzve a Pokémon – Pikachu, a detektív című filmet.

Cselekmény[szerkesztés]

Sonic (Ben Schwartz) egy földönkívüli kék sündisznó, aki szuperszonikus sebességgel képes futni. Őrzője Hosszúkarom, a bagoly (Donna Jay Fulks) arra ösztönzi Sonic-ot, hogy álcázza hatalmát, ám Sonic nem hallgat rá, emiatt mindkettejüket megtámadja egy hangyászsün törzs. Hosszúkarom ad egy zsáknyi gyűrűt Sonic-nak, amikkel portálokat képes létrehozni más bolygókra, beleértve a Földet is, ahová bagollyal elakarnak menni, ám őt visszatartják a hangyászsünök. Tíz évvel később, Sonic élvezi titkos életét a Montanai Green Hills város közelében, ám szeretne barátokat szerezni. Elkezdi bálványozni a helyi seriffet, Tom Wachowskit (James Marsden) és állatorvos feleségét, Maddie-t (Tika Sumpter), azonban nem tudja, hogy a pár hamarosan elköltözik San Franciscoba, mivel Tomot felvették az ottani rendőrségre. Egy éjjelen, Sonic magányossá válik, amikor egyedül játszik baseballt, majd szuperszonikus sebességével elektromágneses impulzust vált ki, amely az összes energiát elveszi a Csendes-óceán északnyugati részén.

Az őrült tudóst és feltalálót, Doktor Robotnyik-ot (Jim Carrey) nevezi ki az Amerikai Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma a forrás megtalálására. Robotnyik rábukkan és nyomon követi Sonic-ot, aki Wachowskiék fészerében rejtőzött el. Tom végül felfedezi Sonic-ot és lenyugtatja őt egy nyugtatóval, ami arra készteti, hogy az egyik portálon keresztül vigye el a gyűrűvel teli táskáját San Franciscoba. Tom vonakodva vállalja, hogy segít Sonic-nak, még mielőtt Robotnyik megérkezik a Wachowskiék házához, majd elmenekülnek. Amikor a duó próbál minél távolabb kerülni Robotnyiktól, a galád férfi hazai terroristának jelöli Tomot. Tom és Sonic lassan kötődni kezdenek egymáshoz, miután Tom megtudja a Sonic barátságáról való vágyát.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang[8] Leírás
Dr. Ivo "Eggman" Robotnyik Jim Carrey Kerekes József A film főgonosza; egy 300-IQ-val rendelkező őrült tudós és feltaláló, aki Sonic szuper-sebességű hatalmait követi a világ meghódítása érdekében. Robotnyik gépeken keresztül akarja irányítani az emberiséget.
Thomas Michael "Tom" Wachowski James Marsden Miller Zoltán Green Hills seriffje, aki csatlakozni szeretne az SFPD-hez. Összebarátkozik Sonic-al, és segítséget nyújt számára, hogy megállítsa a Robotnyikot.
Maddie Wachowski Tika Sumpter Bogdányi Titanilla Tom felesége, állatorvos.
Rachel Natasha Rothwell Kokas Piroska Maddie nővére, aki ellenszenves sógorával Tom-mal. Gyakran mondja Maddie-nek hogy váljon el tőle.
Wade Whipple Adam Pally Bozsó Péter Rendőrtiszt Green Hills-ben és Tom barátja.
Stone ügynök Lee Majdoub Varga Gábor Egy korrupt ügynök, aki Robotnyiknak dolgozik.
Bennington őrnagy Neal McDonough Király Attila Egy katona, aki ellenszenves lesz Robotnyikkal.
Walters parancsnok Tom Butler Barbinek Péter Az Amerikai Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának vezetője.
Kattant Carl Frank C. Turner Dézsy Szabó Gábor Egy öregember aki látta Sonic-kot (kék ördögnek nevezve), de senki se hitt neki.
Jojo Melody Nosipho Niemann Dolmány Bogdányi Korina Rachel lánya, Maddie unokahúga.
Pincérnő Shannon Chan-Kent Hermann Lilla ?
Részeg Brad Kelly Bolla Róbert ?
A haditengerészet vezérkari főnöke Garry Chalk Karsai István Az Amerikai Egyesült Államok Védelmi Minisztérium tagjai.
A légierő vezérkari főnöke Michael Hogan Németh Gábor
A hadsereg vezérkari főnöke Peter Bryant Papucsek Vilmos
Üzletasszony Jeanie Cloutier Mohácsi Nóra ?
Kislány a kocsiban Bailey Skodje Kobela Kyra ?
Kisfiú a kocsiban Dean Petriw Sándor Barnabás ?
Apa a kocsiban Jeff Sanca Kapácsy Miklós ?
Recepciós Bethel Lee Lipcsey Colini Borbála ?
Zimmer farmer Terence Kelly Bácskai János ?
Szereplő Eredeti hang Magyar hang Leírás
Sonic, a sündisznó Ben Schwartz (tinédzser-ként)
Benjamin L. Valic (bébi-ként)
Szabó Máté (tinédzser-ként)
Mayer Marcell (bébi-ként)
Egy kék beszélő sün, a film főhőse. Egy másik dimenzióból érkezett, mert az előző világába a szuper ereje felkeltette egy hangyászsün törzs figyelmét.
Hosszúkarom Donna Jay Fulks Peller Mariann Egy antropomorf bagoly, Sonic gondviselője a saját dimenziójában, egészen a haláláig.
Miles "Tails" Prower Collen Villard Berkes Bence Egy sárga két farkú repülő róka, Sonic barátja, csak a stáblista közepén látható.

Fogadtatás[szerkesztés]

A 2019. május 1-jén megjelent első előzetes fogadtatása meglehetősen gyenge volt világszerte. Sok negatív kritika érkezett Sonic kinézetére, többségében a közösségi médián keresztül. Emiatt is közölte a rendező Jeff Fowler a Twitteren, hogy átszabják Sonic kinézetét.[9] A film premierjét is elhalasztották 2020. február 14-re.[10]

2019. november 12-én, mintegy öt hónapnyi tervezés és további ötmillió(?) dollár után kijött egy új, második előzetes Sonic új dizájnjával.[11][12] Az új kinézetet Tyson Hesse készítette, aki a Sonic Mania átvezetőiért és a Sonic Mania Adventures animációs websorozatért felelős.[13] Az eredeti előzetest azóta törölte a Paramount hivatalos YouTube-csatornája.[14]

Kaszting[szerkesztés]

2018. május 29-én arról számoltak be, hogy Paul Rudd fogja játszani a főszereplő Tomot, aki egy rendőr és összebarátkozik Sonic-al, hogy együtt győzzék le Dr. Robotnyikot, ám ezt később elutasították.[15] Egy nappal később bejelentették, hogy a James Marsden nem nyilvánosságra hozott szerepet játszik, ám kiderült, hogy ő alakítja Tom Wachowski-t.[16] 2018 júniusában Tika Sumpter csatlakozott a stábhoz. Jim Carrey kapta a gazember, Dr. Robotnyik szerepét.[17] 2018 augusztusában Ben Schwartz csatlakozott, mint Sonic hangja.[18] Néhány nappal később Adam Pally és Neal McDonough csatlakoztak a szereplők köreihez.[19]Debs Howard és Elfina Luk novemberben csatlakoztak a stábhoz.[20] Riff Raff nem nyilvánosságra hozott szerepben szerepelt, de a jelenetét kivágták a filmből.[21][22][23]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Sonic the Hedgehog (PG). British Board of Film Classification , 2020. január 15.
 2. Pamela McClintock: Box Office Preview: 'Sonic the Hedgehog' to Boom Past the Competition. The Hollywood Reporter , 2020. február 13. (Hozzáférés: 2020. február 13.)
 3. Sonic the Hedgehog (2020). Box Office Mojo . (Hozzáférés: 2020. február 15.)
 4. 'Sonic' Redesign Cost Paramount Nowhere Near the $35 Million That's Been Rumored”, 2019. november 18. (Hozzáférés ideje: 2020. február 1.) 
 5. Sonic The Hedgehog (2020). The Numbers
 6. Graeme McMillan: 'Sonic the Hedgehog': What the Critics Are Saying. The Hollywood Reporter , 2020. február 13. [2020. február 17-i dátummal az eredetiből archiválva].
 7. Kayleigh Donaldson: Why Sonic The Hedgehog's Reviews Are So Mixed. Screen Rant , 2020. február 15. [2020. február 17-i dátummal az eredetiből archiválva].
 8. Magyar hangok (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2020. február 13.)
 9. Jeff Fowler on Twitter. Twitter, 2019. május 2. (Hozzáférés: 2019. május 2.)
 10. Jeff Fowler on Twitter. Twitter, 2019. május 24. (Hozzáférés: 2019. május 24.)
 11. Sonic the Hedgehog New Trailer. Youtube, 2019. november 12. (Hozzáférés: 2019. november 12.)
 12. 35 millió dolláros költségekről pletykáltak, de elvileg csak 5 millióba került Sonic átdolgozása (magyar nyelven). GameStar. (Hozzáférés: 2019. december 5.)
 13. Tyson Hesse on Twitter. Twitter, 2019. november 12. (Hozzáférés: 2019. november 12.)
 14. Paramount Pictures (hu-HU nyelven). YouTube. (Hozzáférés: 2019. december 5.)
 15. Raymond, Nicholas: Paul Rudd Eyed For Lead Role In Sonic the Hedgehog Film [Updated]. Screen Rant , 2018. május 29. [2018. július 26-i dátummal az eredetiből archiválva].
 16. Kroll, Justin. „James Marsden to Star in 'Sonic the Hedgehog' Movie (EXCLUSIVE)”, Variety, 2018. május 30. 
 17. Fleming Jr, Mike. „Jim Carrey To Play 'Sonic The Hedgehog' Villain Robotnik”, Deadline, 2018. június 29. 
 18. Kroll, Justin: Ben Scwhartz to Voice 'Sonic the Hedgehog' in Upcoming Movie (EXCLUSIVE). Variety , 2018. augusztus 9. [2018. augusztus 9-i dátummal az eredetiből archiválva].
 19. Wood, Matt: Two MCU Actors Just Joined The Sonic The Hedgehog Movie. CINEMABLEND , 2018. augusztus 12. [2018. augusztus 14-i dátummal az eredetiből archiválva].
 20. 2019 #SonicMovie – New Filming Spotted in #SanFrancisco! 2 New Actresses Confirmed! (#SonicNews). YouTube . [2019. május 3-i dátummal az eredetiből archiválva].
 21. Gwyn, Rhys ap. „The Sonic the Hedgehog movie finds its voice”, Attack of the Fanboy, 2018. augusztus 9. 
 22. Conover, Stuart: Ben Schwartz Has Run Towards The Call For 'Sonic The Hedgehog'. sciencefiction.com , 2018. augusztus 9. [2018. augusztus 14-i dátummal az eredetiből archiválva].
 23. Archived copy. [2019. május 1-i dátummal az eredetiből archiválva].

Források[szerkesztés]