Satherium piscinarium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Satherium piscinarium
Evolúciós időszak: Pliocén - pleisztocén
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Rend: Ragadozók (Carnivora)
Család: Menyétfélék (Mustelidae)
Alcsalád: Vidraformák (Lutrinae)
Nemzetség: Lutrini
Nem: Satherium
Leidy (1873)
Faj: S. piscinarium
Tudományos név
Satherium piscinarium
Szinonimák
  • Lutra piscinaria Leidy, 1873
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Satherium piscinarium témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Satherium piscinarium témájú kategóriát.

A Satherium piscinarium (Hagerman vidrája) az emlősök (Mammalia) osztályának a ragadozók (Carnivora) rendjébe, ezen belül a menyétfélék (Mustelidae) családjába tartozó Satherium fosszilis emlősnem egyetlen faja.

Előfordulása[szerkesztés]

A Satherium piscinarium Észak-Amerika területén élt a pliocén és pleisztocén korok határán, körülbelül 3,7-1,6 millió évvel ezelőtt. Körülbelül 2,1 millió éven keresztül maradt fent.[1] Maradványait a következő Amerikai Egyesült Államokbeli államokba találták meg: Florida, Idaho, Kalifornia, Nebraska, Nevada, Oklahoma és Washington. A leggazdagabb S. piscinarium lelőhelyek Idaho államban vannak.

Rendszertani besorolása[szerkesztés]

Ezt az állatot legelőször 1873-ban Joseph Leidy írta le és nevezte el, a Lutra piscinaria nevet adva neki. 1937-ben Barbour és Schultz átnevezték Satherium piscinarium. Azonban azóta többen is átnevezték, például: 1973-ban Bjork, 1980-ban Kurten és Anderson,[2] valamint 1992-ben Willemsen.

Feltételezések szerint a Satherium piscinarium, a dél-amerikai óriásvidra (Pteronura brasiliensis) legközelebbi rokona, és meglehet, hogy az őse is.[3]

Megjelenése[szerkesztés]

1988-ban Legendre és Roth, két példány figyelmes megvizsgálásával a következő eredményekhez jutottak:[4] az első példány 17 kilogrammos, míg a második példány 18 kilogrammos lehetett.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. John Alroy|Alroy, John, PaleoDB collection 20308, March 26, 1995, De Soto Shell Pit, Caloosahatchee Formation, De Soto County, Florida
  2. B. Kurten and E. Anderson (1980) Pleistocene mammals of North America, Columbia University Press, ISBN 0231037333
  3. Idaho Museum of Natural History, Digital Atlas/Parks. Imnh.isu.edu. Hozzáférés ideje: 2013-01-10.
  4. S. Legendre and C. Roth (1988). „Correlation of carnassial tooth size and body weight in recent carnivores (mammalia)”. Historical Biology 1, 85. o. DOI:10.1080/08912968809386468.  

Források[szerkesztés]

  • S. D. Webb. 1974. Chronology of Florida Pleistocene mammals. In S. D. Webb (ed.), Pleistocene Mammals of Florida 5–31 (John Alroy).

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Satherium piscinarium című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.