Santa Clara megye

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Santa Clara megye
Santaclaracountygovernmentcenter.jpg
Alapítás éve 1850
Közigazgatás
Ország  Amerikai Egyesült Államok
Állam Kalifornia
Megyeszékhely San Jose
Népesség
Teljes népesség 1 862 041 fő (2013. júl. 1.)[1]
Terület 3 377 km²
Térkép
Elhelyezkedése Kalifornia államban
Elhelyezkedése Kalifornia államban
Kalifornia elhelyezkedése az USA-ban
Kalifornia elhelyezkedése az USA-ban
Santa Clara megye weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Santa Clara megye témájú médiaállományokat.

Santa Clara megye (Santa Clara County) az Amerikai Egyesült Államok Kalifornia államában, a San Francisco Bay Area déli végén terül el. A megye lakosainak száma 2010-ben 1 781 642 volt, székhelye San Jose. Itt van a híres Szilícium-völgy. A Szilícium-völgy a Santa Clara-völgyben van. Santa Clara megye a San Francisco Bay Area legnépesebb, és az Amerikai Egyesült Államok egyik leggazdagabb régiója.

Rövid történet[szerkesztés]

A megye 1850-ben jött létre, egyidőben Kalifornia alapításával. A terület eredeti lakosai többek közt az ohlone törzs tagjai voltak. A megye a spanyol ferences szerzetesek által 1777-ben itt alapított Assisi Szent Klára-misszióról kapta a nevét.

Két évszázad – a spanyolok által kezdett – döntően mezőgazdaságra épülő gazdálkodása után, az 1940-es évektől a technológiai ipar kezdett dominánssá válni. 1939-ben egy garázsban jött létre a Hewlett-Packard, míg az IBM 1943-ban helyezte át a központját San José-ba. 1940 és 1950 között itt telepedett meg a Varian Associates, a Fairchild Semiconductor és több más elektronikai vállalat, melyek a félvezetőipar, a számítástechnika, a műszeripar innovátorai és vezető óriáscégei lettek.

A fejlődés fő motorja a haditengerészet volt, mely nagy megbízásokat adott az itt megtelepült elektronikai vállalatoknak. A Szilícium-völgy név 1971-től terjedt el; a nevet az itt fejlesztett és gyártott szilíciumalapú integrált áramkörökről kapta. Az 1980-as és 1990-es években óriási fellendülés volt, itt van több világszerte ismert elektronikai/számítástechnikai cég központja (AMD, Apple, Cisco Systems, eBay, Facebook, Google, Hewlett-Packard, Intel, Sun Microsystems, Yahoo!, és sok más, összesen közel 6500 high-tech vállalat.)

Földrajzi adatok[szerkesztés]

Santa Clara megye területe 3377,4 km², melynek 1,02%-a vízfelület.

A Szent András-törésvonal a megye déli részén, a Santa Cruz-hegységen keresztül húzódik.

Szomszédos megyék:

Főbb városok:

Nemzeti park: ’Don Edwards San Francisco-öböl nemzeti park

Kikötők: számos kis kikötő használható kis hajók részére, óceánjáró hajók az oaklandi kikötőt használhatják.

Repülőterek: a megyében nyolc repülőtér található, ezek közül a Norman Y. Mineta San José International Airport és a San Franciscó-i nemzetközi repülőtér fogad nemzetközi járatokat.

Gazdaság[szerkesztés]

A San Jose/Sunnyvale/Santa Clara régiók az Amerikai Egyesült Államok legjobban teljesítő gazdasági régiói közé tartoznak.[2]

A háztartások jövedelme Kalifornia államban itt a második legmagasabb. Santa Clara megye kiterjedt parkrendszerrel rendelkezik:

Irodalom[szerkesztés]

  • Mick Sinclair: Kalifornia. (hely nélkül): Booklands 2000 Kft. 2005. ISBN 9789639613034  

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]