Assisi Szent Klára

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Assisi Szent Klára
Simone Martini 047.jpg
Simone Martini freskója az assisi Szent Ferenc-bazilikában
Születése
1194. július 16.
1193
Assisi
Halála
1253. augusztus 11. (59 évesen)
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Assisi Szent Klára témájú médiaállományokat.

Assisi Szent Klára (Assisi, 11931253. augusztus 11.) a róla elnevezett apácarend megalapítója.

A gazdag és nemes Offreducci-Favarone család első lányaként született. Két húgával együtt vallásos nevelést kapott, és megtanították őket mindarra, amire akkoriban egy előkelő lánynak szüksége lehetett. Klára tudott latinul és szép oltárterítőket hímzett.

1210-ben hallotta először prédikálni Assisi Szent Ferencet és 1211 virágvasárnapját követő hétfőn, 18 éves korában néhány társnőjével együtt a Porciunkula-kápolnába menekült, ahol Assisi Szent Ferenc kezeiből a szerzetesi öltönyt felvette. Az elképedt rokonok szépszerével és erőszakkal vissza akarták vinni Klárát a városba, de nem tudták eltántorítani szándékától. A várható zaklatások elkerülésére Szent Ferenc átküldte a rend pansói székházába. Utóbb egy kis zárdát építtetett, amelyben az általa alapított rend apácáit telepítette. A családjából kisebbik húga és édesanyja is csatlakozott a rendhez. 1244-től kezdve ágyban fekvő beteg volt, de a rend irányítását továbbra is energikusan intézte.

Ünnepélyes temetésén IV. Ince pápa is megjelent. 1255-ben IV. Sándor pápa szentté avatta, majd utóbb 1260-ban a klarisszák részére Assisiben új zárdát építtetett és Klára holttestét is odavitette.

Irodalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Rendje[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Klára rend (Clarissa)