Assisi Szent Klára

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Assisi Szent Klára
Simone Martini freskója az assisi Szent Ferenc-bazilikában
Simone Martini freskója az assisi Szent Ferenc-bazilikában
Születése
1193
1194
Assisi
Halála
1253. augusztus 11. (59-60 évesen)
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Assisi Szent Klára témájú médiaállományokat.

Assisi Szent Klára (Assisi, 11931253. augusztus 11.) a róla elnevezett apácarend megalapítója.

A gazdag és nemes Offreducci-Favarone család első leányaként született. Két húgával együtt vallásos nevelést kapott, és megtanították őket mindarra, amire akkoriban egy előkelő lánynak szüksége lehetett. Klára tudott latinul és szép oltárterítőket hímzett.

1210-ben hallotta először prédikálni Assisi Szent Ferencet és 1211 vagy 1212 virágvasárnapját (március 28. ill. március 18.) követő nagyhétfőn, 18 éves kora körül néhány társnőjével együtt a Porziuncola-kápolnába menekült, ahol Assisi Szent Ferenc kezeiből a szerzetesi öltönyt felvette. Az elképedt rokonok szépszerével és erőszakkal vissza akarták vinni Klárát a városba, de nem tudták eltántorítani szándékától. A várható zaklatások elkerülésére Szent Ferenc átküldte a rend pansói székházába. Utóbb egy kis zárdát építtetett, amelybe az általa alapított rend apácáit telepítette. A családjából kisebbik húga és édesanyja is csatlakozott a rendhez. 1244-től kezdve ágyban fekvő beteg volt, de a rend irányítását továbbra is energikusan intézte.

Ünnepélyes temetésén IV. Ince pápa is megjelent. 1255-ben IV. Sándor pápa szentté avatta, majd utóbb, 1260-ban a klarisszák részére Assisiben új zárdát építtetett és Klára holttestét is odavitette.

Irodalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Rendje[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Klára-rend, a klarisszák