Közlekedés a San Francisco Bay Areában

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A BART a regionális és transzbayi tranzit egyik fő szolgáltatója (a képen egy vonat a Civic Center/UN Plaza állomás felé közeledik)
Az Interstate 80 a Bay Area egyik fő városi autópályája (a képen a kaliforniai Berkeleyben, mint Eastshore Freeway látható).

A San Francisco-öböl térségében élők egy összetett multimodális közlekedési infrastruktúrára támaszkodnak, amely utakból, hidakból, autópályákból, vasútvonalakból, alagutakból, repülőterekből, tengeri kikötőkből, valamint kerékpár- és gyalogosutakból áll. E különböző közlekedési módok fejlesztését, karbantartását és üzemeltetését különböző ügynökségek felügyelik, köztük a kaliforniai közlekedési minisztérium (Caltrans), az Öböl menti kormányzatok szövetsége, a San Francisco-i városi közlekedési ügynökség és a nagyvárosi közlekedési bizottság. Ezek és más szervezetek együttesen számos államközi autópályát és állami utat, nyolc személyszállító vasúti hálózatot, nyolc öbölközi hidat, a transzbayi kompjáratokat, a helyi és transzbayi buszjáratokat, három nemzetközi repülőteret, valamint az utak, alagutak és kerékpárutak kiterjedt hálózatát kezelik.

A Bay Area-t, különösen San Franciscót gyakran az Amerikai Egyesült Államok egyik legjobb és legkiterjedtebb tömegközlekedésű városai és/vagy nagyvárosi területei között tartják számon.[1][2] A helyi utazásokat a közlekedési eszközökkel gyakran buszjáratokkal bonyolítják le. Különböző ügynökségek szolgálják ki az Öböl-övezet különböző szegleteit, például a samTrans, amely főként San Mateo megyét szolgálja ki, és a County Connection, amely Contra Costa megye külvárosait köti össze; bár néhány buszügynökség transzbayi járatokat üzemeltet, például a Golden Gate Transit. Bár kompok is összekötik az öböl menti településeket, a legtöbb transzbayi és hosszabb távú tömegközlekedési utazást azonban a vasúti alapú közlekedés teszi lehetővé. A Bay Area Rapid Transit (BART) az egyetlen nehézvasúti rendszer az öbölben, és a regionális közlekedés meghatározó szolgáltatója San Francisco, San Mateo megye északi része és a Keleti-öböl nagy része között. Az öbölvidéken különböző ingázó vasúti szolgáltatások is működnek, mint például a SMART Sonoma és Marin megyén belül, a Caltrain a San Francisco-félszigeten, az ACE San Jose és Stockton között, valamint az Amtrak különböző útvonalai Oaklandből és San Joséból. San Francisco ad otthont a világ utolsó kézi működtetésű drótkötélpályás rendszerének is, és mind a San Francisco-i SFMTA, mind a Santa Clara-i VTA kisvasúti hálózatot üzemeltet a buszjáratok kiegészítéseként. Az ACE és az Amtrak járatok kivételével az öbölvidéken belül minden tömegközlekedés a Clipper-kártyával fizethető.

Bár nem olyan kiterjedt, mint a dél-kaliforniai autópályák, az öbölvidék is kiterjedt autópálya-hálózatnak ad otthont. Négy híd keresztezi magát a San Franciscó-i öblöt, és további négy híd keresztezi az északi San Pablo-öblöt, emellett olyan, inkább helyi gyorsforgalmi utak is vannak, mint az US 101 és az Interstate 280 a félszigeten, az Interstate 680 és 880 az East Bayben, valamint az Interstate 505 északon. Számos autópálya rendelkezik fizetős gyorsforgalmi sávokkal, amelyekért a FasTrak használatával fizetni kell. Az Öböl-övezeten belüli utcák a szélesebb sugárutaktól, mint például az El Camino Real a Félszigeten, a városi központokon belüli sűrűbb, lassabb utcákon át az olyan festői útvonalakig, mint a California State Route 1, változnak. San Francisco azonban történelmileg ellenségesen viszonyult az autópályákhoz, és aktivisták az új autópályák építésének leállítása és a meglévők lebontása érdekében léptek fel, leginkább az Embarcadero Freeway 1991-es lebontását szorgalmazva. A várost ma az amerikai autópálya-lázadások szülőhelyének tekintik.[3]

Repülés[szerkesztés]

A San Franciscó-i nemzetközi repülőtér légi felvétele éjszaka

A Bay Area négy repülőteret szolgál ki kereskedelmi légitársaságok, amelyek közül három nemzetközi repülőtér. E repülőtereken kívül számos általános légiközlekedési repülőtér is található a régióban.

Tömegközlekedés[szerkesztés]

A vasúti szolgáltatások térképe a Bay Area régióban

A San Francisco Bay Area tömegközlekedése meglehetősen kiterjedt: egy gyorsvasúti rendszer, három elővárosi vasútvonal, két kisvasúti rendszer, két komprendszer, az Amtrak helyközi vasúti járatai, valamint négy nagy, egymást átfedő buszjárat, emellett több tucat kisebb buszjárat is működik. A legtöbb ügynökség elfogadja a Clipper Cardot, egy újratölthető univerzális elektronikus fizetési kártyát.

A Bay Area kilenc megyéjében kiterjedt vasúti infrastruktúra létezik, amely különböző szolgáltatásokat nyújt. A Bay Area Rapid Transit, közismert nevén BART, gyorsvasúti szolgáltatást nyújt San Francisco és Contra Costa, Alameda, San Mateo és Santa Clara megyék között. A Caltrain, amely a történelmi Southern Pacific Railroad nyomvonalán közlekedik, a San Francisco-félszigeten nyújt elővárosi vasúti szolgáltatást, összekötve San Franciscót, San Josét, Gilroyt és a félsziget számos városát. A Millbrae-i intermodális terminál biztosítja az átszállást a Caltrain és a BART között. Az Altamont Corridor Express, közismert nevén ACE, szintén nyújt ingázó vasúti szolgáltatást, de a Középső-völgyből a Szilícium-völgybe, és a San Jose-i Diridon állomáson végződik. Északon a Sonoma-Marin Area Rail Transit (SMART) vonal Sonoma és Marin megyékben nyújt ingázó vasúti szolgáltatást.

Ezenkívül az Amtrak is jelen van az egész Bay Area területén. Két helyközi járat van, a Capitol Corridor az öböl menti városokat köti össze Sacramentóval, a San Joaquins pedig a San Joaquin-völgy városaival. Ezenkívül két távolsági járat is van, a Coast Starlight Seattle és Los Angeles felé nyújt szolgáltatást, míg a California Zephyr Denveren keresztül Chicagóba közlekedik.

A Bay Area két kisvasúti rendszerrel is rendelkezik: az egyiket a San Francisco Municipal Railway üzemelteti Muni Metro néven, amely San Francisco városán belül közlekedik, a másikat pedig a Santa Clara Valley Transportation Authority üzemelteti, amely Santa Clara megyében működik.

Egy sor egymást átfedő buszügynökség további tömegközlekedést biztosít az Öböl-övezet vasúti közlekedéssel kiszolgált és nem kiszolgált régióiban. A négy legnagyobb ügynökség, a Muni, az AC Transit, a SamTrans és a VTA San Francisco városában, a Keleti-öbölben, a Félszigeten és a Déli-öbölben működik, bár szolgáltatási területük általában átfedésben van a szomszédos ügynökségekkel és számos kisebb ügynökséggel. Mindezek az ügynökségek korlátozott éjszakai buszjáratokat is biztosítanak, amelyek célja, hogy "árnyékolják" az éjszakai órákban karbantartás miatt lezárt vasúti útvonalakat. Ezen túlmenően a négy autóbusz-ügynökség mindegyike önállóan törekszik a buszos gyorsvasúti rendszerek kiépítésére, elkülönített útvonalak és közlekedési jelzések kialakításával a forgalmas folyosókon, beleértve a Geary és Van Ness útvonalakat a Muni esetében, az El Camino Real útvonalat a SamTrans és a VTA esetében, valamint az International Boulevard útvonalat az AC Transit esetében.

Bár a BART és egyes buszos társaságok a San Franciscó-i öböl felett (vagy alatt) közlekednek, a Golden Gate Ferry és a San Francisco Bay Ferry kompjáratokat biztosít az öbölön keresztül.

A legtöbb rendszer felár nélkül engedi a kerékpárokat szállítani. Ezenkívül az öbölvidék lakói San Francisco, San Mateo és Santa Clara megye egyes részein a Bay Wheels kerékpármegosztó rendszerből is bérelhetnek kerékpárokat.

Gyorsvasút[szerkesztés]

Szolgáltató Leggyakrabban használt jármű Szolgáltatási terület Napi utasszám Clipper fizetési lehetőség Útvonalak Állomások Pálya hossza Nyomtáv Tömegközlekedési kapcsolatok
BART Blue, Green, Orange, Red és Yellow vonalak San Francisco, Alameda, Contra Costa, San Mateo és Santa Clara megye 421 100[8] van 5 50 (15 subway, 20 surface, 15 elevated) 131 mi (211 km) 1676 mm
széles nyomtávolság
Amtrak, Caltrain, Muni Metro, VTA Light Rail
eBART Eastern Contra Costa megye 8200[8] van 1 3 10,1 mi (16,3 km) 1435 mm
normál nyomtávolság
BART
Beige Line Oakland International Airport 2600[8] van 1 2 3,2 mi (5,1 km) Amtrak, BART

Elővárosi vasutak[szerkesztés]

Szolgáltató Leggyakrabban használt jármű Szolgáltatási terület Napi utasszám Clipper fizetési lehetőség Útvonalak Állomások Pálya hossza Nyomtáv Tömegközlekedési kapcsolatok
ACE San Joaquin, Alameda and Santa Clara megyék 4800[8] nincs 1 10 86 mi (138 km) 1435 mm
normál nyomtávolság
Amtrak, Caltrain, VTA Light Rail
Caltrain San Francisco, San Mateo és Santa Clara megyék 67 500[8] van 1 32
1 tervezett
77,4 mi (124,6 km) ACE, Amtrak, BART, Muni Metro, VTA Light Rail
SMART Marin és Sonoma megyék 2040[9] van 1 12
4 tervezett
45 mi (72 km) Golden Gate Ferry

Távolsági vonatok[szerkesztés]

Szolgáltató Leggyakrabban használt jármű Szolgáltatási terület Napi utasszám Clipper fizetési lehetőség Útvonalak Állomások Pálya hossza Nyomtáv Tömegközlekedési kapcsolatok
Amtrak California Capitol Corridor Santa Clara, Alameda, Contra Costa, Yolo, Sacramento és Placer megyék 6000[8] Nincs 1 17 168 mi (270 km) 1435 mm
normál nyomtávolság
ACE, Amtrak, BART, Caltrain, VTA Light Rail
San Joaquins Alameda és Contra Costa megyék az útvonal öböl menti szakaszán 2900[10] 1 a Bay Area-ban
(2 összesen)
4 a Bay Area-ban
(16 összesen)
315 mi (507 km) AC Transit, Amtrak, BART
Amtrak California Zephyr Alameda és Contra Costa megyék az útvonal öböl menti szakaszán 1100[10] 1 3 a Bay Area-ban
(33 összesen)
2438 mi (3924 km) AC Transit, Amtrak, BART
Coast Starlight Alameda, Contra Costa és Santa Clara megyék az útvonal öböl menti szakaszán 1200[10] 1 3 a Bay Area-ban
(28 összesen)
1377 mi (2216 km) AC Transit, Amtrak

Könnyű vasút[szerkesztés]

Szolgáltató Leggyakrabban használt jármű Szolgáltatási terület Napi utasszám Clipper fizetési lehetőség Útvonalak Állomások Pálya hossza Nyomtáv Tömegközlekedési kapcsolatok
Muni Muni Metro San Francisco 157 700[8] van 6 33 (9 subway, 24 surface)
4 under construction
87 additional surface stops
34,6 mi (55,7 km) 1435 mm
normál nyomtávolság
BART, Caltrain és kompok
Heritage streetcars
(E Embarcadero &
F Market & Wharves)
2 36 6 mi (9,7 km) BART, Muni Metro, kompok és Caltrain
San Franciscó-i kábelvasút 14 900[8] 3 52 5,1 mi (8,2 km) 1067 mm BART, Muni Metro
VTA Light Rail Santa Clara megye 26 700[8] 3 62 42,2 mi (67,9 km) 1435 mm
normál nyomtávolság
ACE, Amtrak, BART, Caltrain

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Balevic, Danielle Muoio, Katie: Here are the 9 North American cities with the best public transit systems (amerikai angol nyelven). Business Insider . (Hozzáférés: 2023. február 13.)
  2. @tilpa: The Best And Worst Cities For Public Transit In America, Ranked | Digg (angol nyelven). digg.com . (Hozzáférés: 2023. február 13.)
  3. The Freeway Revolt - FoundSF. www.foundsf.org . (Hozzáférés: 2023. február 13.)
  4. a b Mineta San Jose Airport surpasses Oakland for number of travelers. KGO-TV (ABC7 News), 2018. december 19. (Hozzáférés: 2019. június 14.)
  5. SJC Named Second Fastest Growing Medium Hub Airport in US for 2013. [2014. szeptember 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. szeptember 14.)
  6. Network – Alaska Airlines. Newsroom – Alaska Airlines . Alaska Airlines, 2018. augusztus 1. [2017. március 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. november 3.) „Though Alaska calls Seattle home, the company has hubs in Anchorage, Alaska, Los Angeles, San Francisco and Portland, Oregon. Other focus cities include San Diego and San Jose, California.”
  7. Airline Information (amerikai angol nyelven). Charles M. Schulz Sonoma County Airport . (Hozzáférés: 2019. március 7.)
  8. a b c d e f g h i APTA Transit Ridership Report - Fourth Quarter 2019. American Public Transportation Association (APTA), 2020. február 27. (Hozzáférés: 2021. december 22.)
  9. SMART sees ridership drop in second year, new data shows. Marin Independent Journal, 2020. január 3.
  10. a b c Amtrak FY19 Ridership Fact Sheet. Amtrak, 2019. október 1. (Hozzáférés: 2019. november 24.)
  • USA USA-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap