Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2016-12-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Bartók Béla és családjának síremléke (Borsos Miklós akotása)
Bartók Béla és családjának síremléke
(Borsos Miklós akotása)

Szuhafői Bartók Béla (Nagyszentmiklós, 1881. március 25.New York, 1945. szeptember 26.) a 20. század egyik legnagyobb zeneszerzője, zongoraművész, népzenekutató, a közép-európai népzene nagy gyűjtője, a Zeneakadémia tanára. Művészete és tudományos teljesítménye nemcsak a magyar és az európai zenetörténetben, hanem az egyetemes kultúrában is korszakalkotó.

Zeneszerető családban nevelkedett: apja, idősebb Bartók Béla a város iskolájának igazgatója volt, zongorán, csellón játszott, zenekart vezetett, sőt komponálással is foglalkozott; anyja tanítónő volt, és ő is kiválóan zongorázott. Bartók 1899-ben a Pesti Zeneakadémiára iratkozott be Thomán István zongora osztályába és Koessler János zeneszerzés osztályába. Stílusának alakításában meghatározó szerepe volt a német klasszicizmusnak és romantikának, különösképpen Brahms művészetének.

Kodály Zoltán támogatásával behatóan foglalkozott a magyar népzenével, összehasonlító kutatásaiban pedig a szomszéd népek zenéjét is górcső alá vette. 1906-ban Kodállyal közösen írt Magyar népdalok — énekhangra és zongorára, húsz feldolgozást magába foglaló művével kezdődött el új művészi alkotó korszaka és egyúttal tudósi tevékenysége is. A parasztzenét megismerve kompozíciós stílusa immár a népzenére támaszkodott. Ennek kiteljesedése a Balázs Béla misztériumjátékára írt operája, A kékszakállú herceg vára. 1940-ben az Egyesült Államokba emigrált, és a Harvard Egyetemen tartott előadásokat a magyar zenéről.

1945. szeptember 26-án halt meg New Yorkban, leukémiában. 1948-ban a Kossuth-díjak első átadásán neki ítélték oda — Derkovits Gyulával és József Attilával együtt — posztumusz a kitüntetést. 1956. január 1-én a budapesti Magyar Állami Operaház egyik legkedvesebb műve, A csodálatos mandarin táncjáték műsorra tűzésével tisztelgett géniusza előtt. Földi maradványai 1988. július 5-én országos médiafigyelem közepette érkeztek haza, és július 7-én helyezték örök nyugalomra Budapesten, a Farkasréti temetőben. Ennek 20. évfordulóján, Bartók születésnapjának előestéjén 2008. március 24-én a Google kereső ünnepi logóval jelent meg. (Ő volt az első így köszöntött magyar.)