SMART alagút

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
SMART alagút
Az autóút üzemben
Az autóút üzemben
Elhelyezkedése Malajzia, Kuala Lumpur
Funkció közúti alagút / csatorna
Teljes hosszúság13 285 m

Út E38
Sávok száma 4, két szinten

Építés kezdete 2003
Átadás ideje 2007
Üzemeltető Syarikat Mengurus Air Banjir dan Terowong Sdn Bhd (SMART)
Elhelyezkedése
SMART alagút (Malajzia)
SMART alagút
SMART alagút
Pozíció Malajzia térképén
é. sz. 3° 08′, k. h. 101° 42′Koordináták: é. sz. 3° 08′, k. h. 101° 42′
A Wikimédia Commons tartalmaz SMART alagút témájú médiaállományokat.
A SMART mérnökgeológiai hosszmetszete
Az alagút három működési módja:
felső = árvízmentes állapot
középső = kisebb árvizek alatt a közúti alagút üzemel
alsó = nagy árvíz esetén közúti forgalom lezárva
A Herrenknecht fúrópajzs metszetei
Áttörés. Középen Klados Gusztáv
Szellőzőaknák menekülőlépcsőkkel és az útpályák közötti menekülőfolyosók lépcsőházzal
A bejárat

Kuala Lumpur centrumát évente többször elöntötte a hirtelen megáradó Klang folyó. Ilyenkor a közlekedés leállt a centrumban, kocsik rekedtek bent az elöntött mélygarázsokban. Szorosan beépült a belvárosi folyópart, lehetetlenné téve a meder szélesítését. Korábbi tanulmányok javasolták, hogy az árvizek megakadályozására csapolják meg az árvizet egy nagy, 11,83 m belső átmérőjű, 9 km hosszú alagúttal a belvárosi szakasz fölött. Ez lett az Többcélú, autópálya- és árvízelvezető alagút (Stormwater Management and Road Tunnel), röviden SMART alagút.

Működése[szerkesztés]

A vízgyűjtő területen felállított érzékelőrendszer előre jelzi az árvizeket. Kisebb árvizek esetén az alagút alsó harmadában levő 19 m² keresztmetszetű szelvényében a víz levonul anélkül, hogy a közúti alagút forgalmát érintené. Nagy szerepet játszik a rendszer 3 000 000 m³-es tárolókapacitása. A rendszer vízelvezető kapacitása a közúti forgalom korlátozása nélkül 18 m³/s, a forgalom lezárása után 280 m³/s. Nagyobb árvizek előrejelzése esetén a közúti alagutat a közlekedés elől lezárják, kinyitják a kettős tolókapukat és ezzel megnyitják a lehetőséget az alagút teljes keresztmetszetének használatára vízelvezetésre és tárolásra. A hidraulikus tanulmányok szerint a nagyobb, a közúti alagút lezárását igénylő árvizek évente kétszer, háromszor fordulnak elő. A víz levonulása néhány napig tart. Ezután az alagutat speciális gépekkel megtisztítják, szagtalanításra enzimeket használnak, majd egy héten belül a forgalmat újraindítják. Az alagút használata jelentősen lerövidíti a városközpontból a Kuala Lumpur-Seremban déli autópályára való ki- és behajtást.

Közúti csatlakozó műtárgyak épültek a vízszállító alagút és a közúti alagút csatlakozásánál. Az Y alakú szerkezetekben helyezik el a kapukat. Ide érkeznek a útcsatlakozást biztosító rámpák. A vegyeshasználatú alagutat kétfedeles útszerkezet osztja három részre. A legalsó szegmens állandóan rendelkezésre áll vízelvezetésre, a középső és felső szelvényben kétszer két, egyenként 3,35 m széles közlekedő és egy 2,00 m széles leálló sáv épült. A 2,55 m magas szelvények csak személygépkocsik áthaladását teszik lehetővé. A közúti alagútszakaszt két szellőző akna osztja három, nagyjából egyenlő hosszúságú szakaszra. A szellőzőaknák egyben felszínre menekülő lépcsőházakként is szolgálnak. Átlagosan 250 méterenként menekülőfolyosók épültek.

Árvíz esetén a belváros feletti folyószakaszon kapuk terelik a vizet a 8 hektáros felső tározó medencébe és onnan az alagútba. A 9 km hosszú alagút kis esésben halad a városközponttól keletre, nagyjából északkelet-délnyugati irányban. Nagyjából követi az utak nyomvonalát, és - ahol lehetséges - közterület alatt halad. A Malajziában érvényes jogszabályok szerint ugyanis az építtető meg kell vásároljon az alagút nyomvonalában a védőtávolságon belül lévő minden magántulajdonú létesítményt. Az alsó tároló tavat a 22 hektáros Taman Desa bányató kotrásával alakították ki.

Talajviszonyok[szerkesztés]

Az alagút nyomvonalában változó vastagságú üledék fedi be a Kuala Lumpur mészkő (márvány) formációt. A kőzetfelszín erősen változó, karsztos, eróziós jellegű. A karsztos területeken a kőzetfelszín hirtelen 20-30 métert is eshet meredek falú völgyeket, üregeket, beomlott üregeket alkotva. A nyomvonal északi szakaszának egy része és a déli szakasz nagy része korábban felszínről, nyitott módszerrel bányászott terület volt. A talajvíz általában 1,5 m-re van a felszín alatt. A márvány vízáteresztő képessége általában alacsony. Drasztikus permeabilitás különbségek lehetnek azonban a karszt üregekben és repedészónákban.

Külön figyelmet érdemelt a várható mérnökgeológiai viszonyok értékelésekor a karsztosodás, a vízmozgás a karsztos üregekben és a talajvízszint süllyedések hatása a felszíni süllyedésekre. A nedves karsztos területen a süllyedések kialakulására nagy hatással van a karsztos üregek léte, elhelyezkedése, főtéjének stabilitása és a karsztos kőzetfelszín. Ez a jelenség a „sinkhole incident” a talajvíz felszín süllyedése következtében stabilitását vesztett karszt üregek beomlásával magyarázható. Magyarországon dolinának nevezik az ilyen víznyelő tölcséreket. Nyilvánvalóan csak azok az alagútépítési munkamódszerek jöhettek számításba, amelyekkel a talajvíz szintjének csökkentése megakadályozható, vagy legalábbis nagymértékben csökkenthető.

Számba jöhető módszerként vizsgálták a pajzsos alagútépítés, fúrás robbantásos vagy jövesztőgépes alagútépítés, lövellt betonos ideiglenes biztosítással, valamint a kitakarásos módszer számos változatát. Minden módszert elvetettek ahol nem találtak elfogadható költségű módszert a víz munkagödörbe áramlásának megakadályozására a karszt üregrendszerekből. Az ennek következtében fellépő süllyedések következményei nem elfogadható kockázatot jelentettek. A vizsgált módszerek közül egyedül a zagyos pajzsos alagútépítés elégítette ki az összes feltételt. Az aknaépítések közben, nagy volumenű injektálási munkák ellenére fellépett süllyedések később igazolták az aggodalmakat. A sikeres pályázatot a német Herrenknecht cég adta be Mixshield-jével. Bár nem ez a pajzs géplánc volt a legolcsóbb, a Herrenknecht ajánlotta a legfejlettebb technológiát és a legrövidebb szállítási határidőt. Két, gyakorlatilag azonos pajzsot szállítottak le három hónapos időkülönbséggel.

Klados Gusztáv[szerkesztés]

2002 júniusában kezdte meg Kuala Lumpur-i működését. Feladata az alagút projektvezetőjeként a munkák megterveztetése, vállalatba adása, az építés vezetése lett, az északi szakaszon az alvállalkozót felügyelő „mérnökként”, a déli szakaszon a munka fő-építésvezetőjeként. Dönteni kellett a legmegfelelőbb vonalvezetésről, az alagút építéstechnológiájáról, a munkamódszerek és gépek kiválasztásáról. Elő kellett készíteni, kiírni és lefuttatni a pajzstendert, valamint a civil tendereket. A pajzsgyártás felügyelete is neki jutott. A déli szakasz építéséhez meg kellett találni a specialistákat, felvenni és betanítani a munkásokat. A specialisták közül sokkal dolgozott együtt korábbi munkákon. A specialista kollégák Ausztráliából, Ausztriából, Dél-Afrikából, Franciaországból, Hollandiából, Nagy-Britanniából, Németországból jöttek. A munkásokat a Fülöp-szigetekről, Indiából, Vietnámból toborozták.

Az alagút[szerkesztés]

A pajzsokat egy 150 m hosszú, 29 m mély, 18 m széles munkagödörből indították. Az északi szakasz pajzsa 2004 februárjában érkezett a munkahelyre. Négy hónapos szerelés után a pajzsot 2004 május közepén indították. 740 méter fejtése után a pajzs 2004. december 11-én érkezett az északi csatlakozó aknába. A 190 m hosszú műtárgyon átvontatva a pajzsot 2005 februárjában újraindították. 2006 májusában végezték a szétszerelését a felső tározó medence melletti ideiglenes aknában.

A második pajzsot augusztus közepén indították a munkagödör déli végéből. 2005 februárjában, mintegy 900 m alagút megépítése után halad át a déli szellőzőaknán. 2005 júliusában, újabb 900 m megtétele után érkezett a déli csatlakozó aknába. Hasonlóan az északon követett módszerhez átvontatták a 90 m hosszú műtárgyon. Újraindítása után további mintegy 1900 m megtétele után 2006 májusában érkezett meg a déli ideiglenes aknába, ahonnan kiszerelték.

A pajzs és kiszolgáló rendszer adatai
Adatai Méretei
Hossza 9 m
Fejtett átmérője 13 285 m
Lejtése 1:800
Minimális ívsugara 250 m
Szegmens gyűrű belső átmérője 11 830 mm
Szegmens gyűrű falvastagsága 500 mm
Szegmens gyűrű hossza 1700 mm
Az alagút és a falazat adatai
Géptípus Mixshield
Géplánc hossza 71 m
Pajzs tömege 1500 t
Trailer tömege 1000 t
Fejtőkerék átmérője 13 260 mm
Pajzs hossza 10 240 mm
Elektromos berendezések 8200 kVA
Hűtővízcirkuláció 180 m³/óra
Zagycirkuláció 2400 m³/óra

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]