Klados Gusztáv

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Klados Gusztáv
Klados Gusztáv
Klados Gusztáv
Született 1947 (70-71 éves)
Budapest Erzsébetváros
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar magyar
Foglalkozása alagútépítő mérnök
Iskolái Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Művészneve „metróguru”
Fontosabb munkái SMART alagút,
Lesothói Magasföldi Vízlétesítmény
Csalagút
Athéni metró
Kalkuttai metró
Delhi metró
M4-es metróvonal
Szingapúri Kranji-alagút
Kitüntetései Tunneling 2005 Industry Award Excellence in Tunnel Design

Klados Gusztáv weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Klados Gusztáv témájú médiaállományokat.
Klados Gusztáv a SMART építésén
Klados Gusztáv és a fúrópajzs
Klados Gusztáv kitüntetése

Klados Gusztáv (Budapest, Erzsébetváros, 1947.) alagútépítő mérnök, a pajzsos alagútépítés világszerte elismert szaktekintélye. A szakmában csak „metroguru” néven emlegetik.

Tanulmányai[szerkesztés]

Állami lakótelepi Általános Iskola (1954-1962) után az akkori pestszentlőrinci Steinmetz Miklós Gimnáziumban (1962-1966) érettségizett. Egyetemi tanulmányai alatt a nyári szünetekben segédmunkásként dolgozott a 2-es és a 3-as metró építésén. 1972-ben kap építőmérnöki, majd 1976-ban szervező szakmérnöki oklevelet a Budapesti Műszaki Egyetemen, majd később felsőfokú külkereskedelmi végzettséget is szerez.

Szakmai pályafutása[szerkesztés]

1972 és 1980 között már munkahelyi mérnökként, később pajzsos műszakvezetőként a 3-as metró Kun Béla térről (ma Ludovika tér) induló alagútépítési, később a Deák Ferenc téri állomás építési munkálatain, és az onnan induló mechanikus pajzsokon is dolgozik.

1980-tól öt éven át Kalkuttában műszaki tanácsadó az ottani metróépítésen. 1985 és 1987 között a KÉV Metró területi főmérnöke, a szolnoki és ezzel párhuzamosan az indiai munkák felügyeletét bízzák rá. 1987-ben – immáron projektvezetőként – visszakerül újabb két évre Kalkuttába.

Innen hívják el főépítésvezetőnek 1989-ben a Franciaországot Angliával összekötő La Manche csatorna alatti ún. „Csalagút” építéséhez. Feladatként a 39 kilométer hosszú északi tengeralatti alagút 18 kilométeres, 8,4 méter átmérőjű szakaszának megépítését kapja az angol oldalon, de a nevéhez köthető a 375 méterenként tervezett, a vonali alagutakat a szervizalagúttal összekötő átjáró folyosók, és a 250 méterenként található, a vonatok torlónyomását a vonali alagutak között kiegyenlítő alagutak megépítése is.

1991-től a HOCHTIEF német- és a MARTI svájci cégek megbízásából építésvezető Dél-afrikában a Lesotho Highlands Water Projekten, ahol a dél-afrikai szakasz, az északi vízszállító alagút 22 kilométer hosszú, 5,3 méter átmérőjű alagútját építi. 1995-től az athéni metró 2-es és 3-as vonalán a pajzsos alagútépítési munkák főépítésvezetője. 1999-től projekt-, illetve tendervezető a HOCHTIEF cég ázsiai részlegénél Szingapúrban, majd esseni központjában.

2001-ben kerül vissza Szingapúrba, ahol a mélyalagutas főgyűjtőcsatorna rendszer egyik 12,5 km hosszú szakaszának építési munkálatait irányítja. 2002-től megy át a maláj fővárosba: a GAMUDA nevű malajziai cég alkalmazásában Kuala Lumpurban a 9 kilométer hosszú, 13,25 méter átmérőjű SMART alagút projekt vezetője.

Egy rövid újdelhi kitérőt, egy ottani repülőtéri expresszmetrót követően 2008 májusában jön haza Magyarországra. Operatív projektmenedzserként vesz részt az M4-es metróvonal első szakasza építésének irányításában. 2008 novemberétől 2011. februárig a DBR Metró Projekt Igazgatóság projektigazgatója. Lemondása után visszatér Kuala Lumpurba.

A Magyar Alagútépítő Egyesület és a British Tunnelling Society tagja. A Magyar Mérnökakadémia Elnöksége 2010. december 7-én egyhangúlag tagjai közé választotta. Rendszeresen tart külföldi szakmai előadásokat.

A National Geographic Channel a Különleges építmények és a Discovery Channel az Extreme Engineering sorozatában filmet készített a SMART (Stormwater Management and Road Tunnel) többcélú, autópálya- és árvízelvezető alagút építéséről.

Magánélet[szerkesztés]

Nős, két gyermek apja.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]