Sült tea

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A sült tea (csehül: pečený čaj) egy gyümölcstea, többféle elkészítési módja létezik, de a legismertebb a forró ital. A sült tea gyümölcsökből és azok természetes gyümölcskoncentrátumából készül.

Elkészített sült tea bögrében

Eredete[szerkesztés]

A sült tea egy hagyományos recept, amelyet körülbelül 150 éve készítenek Csehországban házilag. Mivel a recept régre nyúlik vissza, így az eredeti, hagyományos sült tea nem tartalmaz a gyümölcsön, valamilyen édesítőszeren (cukor vagy fruktóz) és a fűszeren kívül semmilyen más összetevőt.

Gyártása[szerkesztés]

A megtisztított friss vagy fagyasztott gyümölcsöket kisebb-nagyobb üvegekbe töltik, és a sütőbe helyezik. A rövid sütés során a gyümölcsök különleges ízkaraktereket vesznek fel. Különféle fűszerekkel (fahéj, kardamom, gyömbér, csillagánizs stb.) és bizonyos gyümölcsök kombinálásával különleges és egyedi ízek érhetőek el. A koncentrátumokat üvegekben teszik el, és hőkezeléssel (dunsztolással) tartósítják, így nem szükséges hozzáadni tartósítószert.

Fogyasztása[szerkesztés]

Forró italként[szerkesztés]

A koncentrátumot az előírt (vagy egyéni preferencia szerinti) mennyiségű forró vízzel kell felönteni, és gyakorlatilag fogyasztásra kész. Nem igényel ugyanis áztatást, mint a szálas teák, hiszen a koncentrátum adja az ital ízét. A friss gyümölcsök a bögre vagy pohár alján elfogyaszthatóak, sőt, kifejezetten ezek a finom gyümölcsök adják a sült tea fő különbségét egy hagyományos teával szemben.

Forró sült tea gyümölcsökkel

Hideg italként[szerkesztés]

A sült teát hidegen is fogyasztják. Ilyenkor az elkészítése megegyezik a forró ital készítésével, csupán forró helyett hideg vizet adunk hozzá (de azonos mennyiségűt). A különféle receptek közé tartozik az alkoholos, koktélalapként való felhasználás is.

Egyéb fogyasztási módok[szerkesztés]

A sült tea egy sűrű, gyümölcsdarabokkal teli koncentrátum, tehát hideg vagy meleg tejes milkshake-ek, fagylaltok, öntetek és egyéb (pl. alkoholos) italok készítésére is ideális.

Forgalmazása[szerkesztés]

Csehországban több cég is gyárt sült teát; a hagyományos recept alapján, hozzáadott tartósítószer, színezék nélkül, cukorral vagy cukor nélkül (édesítőszerrel). Ezt a receptúrát Szlovákiában és Magyarországon is forgalmazzák.

Sült tea koncentrátum üvegben

Ízek[szerkesztés]

Elkészíthető a legnépszerűbb bogyós gyümölcsökből (ilyen a feketeribizli, a feketeszeder, az áfonya, a vörösáfonya, vagy éppen a manapság egyre népszerűbb homoktövis) valamint olyan, héjjal rendelkező gyümölcsökből, amelyek egyben megsüthetőek, és nem esnek szét teljesen sütés közben. Magyarországon jelenleg 20-féle gyümölcsből készült sült teát lehet vásárolni, amelyek az alábbiak:

Egyéb receptek[szerkesztés]

A sült teát az eredetitől eltérő receptek szerint is készítik. Ennek készítéséhez mézet, cukrot, szárított gyümölcsöt vagy más, nem közvetlenül gyümölcs eredetű anyagot (zselésítő anyagot, ízfokozót vagy színezéket) is felhasználnak. Mivel nem létezik bejegyzett, levédett recept az eredeti, csak gyümölcsből készülő verzióra, így ezt is gyakran hívják „eredeti sült teának”, pedig valójában kevés köze van hozzá. Mindössze elkészítésében és fogyasztásában hasonlít, külleme és íze azonban jelentősen eltér.

Források[szerkesztés]