Sába királynője

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Sába királynője
BlackSheba-Text.jpg
Élettárs Salamon zsidó király
Gyermekei Melnikk I

Sába királynője az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Sába királynője témájú médiaállományokat.

Sába királynőjével a Biblián és a Koránon kívül más forrásokban is találkozhatunk. A régészek és a történészek Szabát a mai Jemen (állam Délnyugat-Ázsiában az Arab-félsziget délnyugati peremén) területére helyezik. Ebből következtetve Sába királynőjét sötét bőrűnek valószínűsíthetjük.

Élete[szerkesztés]

Sába királynője és Salamon király találkozása Lorenzo Ghiberti domborművén

A Biblia története szerint Sába királynője Izrael akkori királyának, Salamonnak bölcsességéről hallva felkerekedett meglátogatni őt. A királynő gyógynövényekkel, fűszerekkel és arannyal megrakodva érkezett Salamon udvarába, ahol rengeteg időt töltött találós kérdéseket téve fel az uralkodónak. A király minden kérdésre jól válaszolt, így Sába királynője előtt bebizonyosodott Salamon híres bölcsessége. Salamon gazdagsága is nagy benyomást tett Sába királynőjére. Távoztakor ő is ajándékokkal megrakottan tért vissza hazájába. Az Újszövetség Sába királynőjét Dél királynőjeként említi.

A Korán leírása nagyjából hasonlít a bibliai történetre, kiegészítve azzal, hogy a Korán szerint Sába királynője elhagyta pogány hitét és egyistenhívővé lett.

Etióp történetek szerint Etiópia királyai Salamonnak és Sába királynőjének közös leszármazottjai.

Sába királynőjének és Salamon királynak találkozása számos irodalmi alkotás, zenei mű és festmény témája lett.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • [1]Keresztény portál. Vagy mint királynő vagy mint Salamon ismerőse (közeli ismerőse) lehet csak ismerni. Inkább Salamon király ismerőseként lehet rákeresni, mert miatta lett "híres".