Rocky V

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Rocky V
(Rocky V)
1990-es amerikai film

Rocky Balboa és Tommy Gunn IMDb 4,3/10
Rocky Balboa és Tommy Gunn
IMDb 2hvof5.svg 4,3/10
Rendező John G. Avildsen
Producer Robert Chartoff
Irwin Winkler
Műfaj
Forgatókönyvíró Sylvester Stallone
Főszerepben Sylvester Stallone
Talia Shire
Burt Young
Sage Stallone
Burgess Meredith
Tommy Morrison
Tony Burton
Zene Bill Conti
Operatőr Steven Barry Poster
Vágó John G. Avildsen
Gyártás
Gyártó United Artists
United International Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 111 perc
Forgalmazás
Forgalmazó USA United Artists
magyar Duna Film
BemutatóUSA 1990. november 16.
magyar 1991. április 5.
KorhatárUSA PG-13
Bevétel USA $40 946 358
Earth flag PD.jpg $119 946 358
Kronológia
ElőzőRocky IV
KövetkezőRocky Balboa
További információk

A Rocky V 1990-es amerikai akció-filmdráma, a hat filmből álló Rocky-sorozat ötödik része. A filmet az első részhez hasonlóan John G. Avildsen rendezte, a főszereplőt ismét Sylvester Stallone alakítja. A korábbi részekből szerepet kapott még Talia Shire, Burt Young és Tony Burton, illetve új szereplőként feltűnik Tommy Morrison és Sylvester Stallone fia, Sage Stallone. A cselekmény szerint a bokszoló Rocky végleg visszavonul a versenyektől, de aztán találkozik egy ígéretes boksztehetséggel, Tommy Gunnal, akit a szárnyai alá vesz, ám eközben kapcsolata egyre inkább megromlik fiával...

A Rocky V jegyeladási szempontból megbukott és a kritikusok sem fogadták lelkesen, maga Stallone is elégedetlen volt az elkészült filmmel, ezért 2006-ban az általa rendezett Rocky Balboával zárta le a történetet.

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A film elején felidézik az előző rész végén lezajló mérkőzést, mely során az Olasz Csődör kiütötte a szovjetek bajnokát, Ivan Dragót. Ezután Rocky az öltözőben látható, aki a zuhanyzóban furcsa tüneteket (főleg erős kézreszketést) tapasztal, melyet képtelen kontrollálni. A Szovjetunióból hazatérve Balboa egy sajtótájékoztatón vesz részt, ahol egy gátlástalan bokszpromóter, George Washington Duke (Richard Gant) máris új ellenfelet ajánl fel számára az elsőszámú nehézsúlyú trónkövetelő, Union Cane (Michael Willliams) személyében; a meccsre Tokióban kerülne sor. Miután felesége, Adrian (Talia Shire) a visszavonulásra bíztatja, Rocky úgy dönt, hogy ezúttal nem fogadja el a kihívást.

Philadelphiai otthonukba érve azonban kiderül, hogy mindenüket elvesztettek, ugyanis korábban Rocky sógora, Paulie (Burt Young) teljes körű felhatalmazást adott a család könyvelőjének, aki kétes ingatlanügyletekben elúsztatta az összes pénzüket. A csődről értesülve Rocky azonnal ki akar állni Cane ellen, de az orvosok aggasztó hírekkel várják: a boksz és a gyakori, fejére mért, erős ütések hatására súlyos és visszafordíthatatlan agykárosodást szenvedett, így engedélyt sem kaphat újabb meccsekre. Rocky kénytelen tehát visszavonulni és családjával együtt visszaköltözni arra a lepusztult környékre, ahonnan annak idején elindult.

Rocky meglátogatja halott mentora, Mickey edzőtermét, ahol visszaemlékezik az elmúlt időkre és az Apollo elleni felkészülésre - ekkor ajándékozta neki Mickey a Rocky Marcianotól kapott nyakláncát. Nemsokára ismét nagy lehetőség nyílik előtte: megismeri a fiatal és tehetséges bokszolót, Tommy Gunnt (Tommy Morrison), aki a segítségét kéri. Rocky - némi tanácstalanság után - a szárnyai alá veszi a Tommy-t és sikerül őt a nehézsúlyú cím elérésének küszöbére emelnie. Azonban a bunyóssal való felkészülések miatt Balboa elhanyagolja fiát, Robertet (Sage Stallone), akit frusztrál apja figyelmének hiánya és rossz társaságba keveredik.

Tommy sikerei George Washington Duke figyelmét is felkeltik, aki címmérkőzést ajánl neki és ráveszi, hogy hagyja ott Rockyt. Duke-nak sikerül elhitetnie vele, hogy Balboa nem képes őt rendesen felkészíteni a komoly meccsekre, melyeken sok pénzt kereshetne, ezért Tommy faképnél hagyja korábbi mesterét. Rocky bevallja Adriannek, hogy az élete ismét értelmet nyert, amikor Tommy-val edzhetett és rajta keresztül sikereket érhetett el. Felesége azonban figyelmezteti őt, hogy Gunn miatt elveszítheti a fiát, ezért megkéri arra, hogy rendezze kapcsolatát Roberttel. Azon az estén - miután Tommy közli vele, hogy ezentúl Duke egyengenti majd a további pályafutását - apa és fia újra egymásra talál.

Ezután Tommy Gunn az első menetben kiüti Cane-t, de a tömeg Rocky nevét skandálja, majd a meccs utáni sajtótájékoztatón az újságírók is sértegetik az újdonsült világbajnokot. Állításuk szerint Cane könnyű ellenfél volt és jelenlegi hozzáállásával soha nem fog Rocky nyomdokaiba lépni. Még Duke szerint is Tommy addig nem lesz igazi bajnok amíg le nem győzi Balboát. A felbőszült Tommy ezután megkeresi Rockyt, aki Paulieval és barátaival egy kocsmában tölti az időt. Ekkor kihívja volt mentorát egy mérkőzésre, de ezt Balboa nyíltan elutasítja. Amikor azonban Paulie kritizálni és lökdösni kezdi az áruló Tommyt és az dühében leüti őt, Rocky elveszti hidegvérét és utcai verekedésre hívja volt tanítványát. Rocky pár ütéssel a földre küldi Tommyt, aki azonban egy óvatlan pillanatban hátba támadja és jó néhány kemény ütést mér rá. Már-már úgy tűnik, Rocky húzza a rövidebbet, de ekkor rémálomszerű látomások jelennek meg előtte és halott mesterét látja maga előtt, aki a harc folytatására buzdítja. Rocky néhány utcán tanult harci fogással legyőzi Tommyt, majd ezt követően – mivel az gúnyos megjegyzést tett Tommyra – egy jól irányzott ütéssel Duke-ot is ártalmatlanná teszi.

Másnap Rocky a fiával együtt meglátogatja a Philadelphiai Művészeti Múzeumot, és neki ajándékozza azt a nyakláncot, melyet annak idején Mickeytől kapott.

Fogadtatás[szerkesztés]

A Rocky V kritikai és pénzügyi értelemben is bukás volt; összesen 119 946 358 dollár bevételt ért el,[1] ezáltal a Rocky-filmek sorában az utolsó helyen áll. A kiábrándító bevételen kívül a filmet a kritikusok és ezúttal a közönség is fanyalogva fogadta, az Internet Movie Database olvasói 4.3 pontot adtak rá a tízből és a Rotten Tomatoes weboldalon is 21%-ot kapott (10-ből átlagosan 3.9 pontot).[2]

„A forgatókönyv szerzői ismét csak a legnagyobb erőfeszítéssel tudják kitölteni a kötelező filmvégi ökölpárbajig vezető másfél órát. Bevágnak egy kicsit – álomképek gyanánt – a régebbi Rockykból, kisebb családi konfliktusokat produkálnak apa, feleség és gyerek között, oly erőltetetten, hogy ehhez képest a Dallas Strindberg-dráma, és ismét találnak egy igazi nagy ellenfelet, aki nemcsak jó bokszoló, hanem hűtlen és gonosz is, hogy kettejük ökölpárbajában ne csak a nyers erő, hanem maga az igazság győzedelmeskedjen, s Sly Stallone kellő erkölcsi fölénnyel verhesse laposra ellenfelét…”
Báron György – Rocky V (Filmvilág, 1991/4.)[3]

Maga Sylvester Stallone is úgy nyilatkozott, hogy nem volt a filmmel elégedett, mivel azt akarta, hogy magas érzelmi kifejezéssel rendelkezzen. Végül a Rocky V gyenge minősége következtében Stallone később úgy döntött, hogy méltó befejezést csinál egyik kedvenc karakterének. 16 évvel az ötödik rész bemutatója után megszületett a sorozat befejező része, a Rocky Balboa, mely a pesszimista várakozások ellenére kedvező fogadtatásban részesült.

A film zenéje[szerkesztés]

A zene ismét változott kissé. Olyan előadók készítettek számokat a filmhez, mint Joey B. Ellis, Elton John, MC Hammer, 7A3, MC Tab, Rob Base és Bill Conti. Főként rapzenét hallhatunk, de felcsendül Bill Conti klasszikus zenéje is.

Szereplők[szerkesztés]

George Washington Duke és Tommy Gunn

Rocky fiát Sage Stallone alakítja, aki ténylegesen Stallone fia.

A Tommy Gunnt alakító Tommy Morrison és Michael Williams (azaz Union Cane) a valóságban is bokszoló. George Washington Duke a legendás bokszpromótert, Don Kinget parodizálja ki. A sportriporter Stu Nahan ötödik alkalommal szerepel a sorozatban, ezúttal mint sportújságíró.

Rocky halott edzője, Mickey (Burgess Meredith) ismét feltűnik a vásznon, Rocky visszaemlékezésében illetve a Tommy elleni küzdelem során, látomásként.

Jodi Letizia, aki az első részben az utcakölyök Marie-t alakította, eredetileg visszatért volna egy jelenet erejéig a filmbe, mint prostituált, de végül elvetették ezt az ötletet. Marie a Rocky Balboa című filmben kapott jelentős szerepet, Geraldine Hughes alakításában.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Box Office Mojo – Rocky V. (Hozzáférés: 2009. január 24.)
  2. Rocky V Movie Reviews, Pictures – Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2009. január 24.)
  3. Filmvilág – Rocky V.. (Hozzáférés: 2009. január 26.)

További információk[szerkesztés]

Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Rocky V témában.