Robin Gibb

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Robin Gibb
RobinGibb-2008.jpg
Életrajzi adatok
Születési név Robin Hugh Gibb
Született 1949. december 22.
man sziget Douglas, Man sziget
Nagy Britannia
Elhunyt 2012. május 20. (62 évesen)
brit London
Pályafutás
Műfajok pop
rock
diszkó
Aktív évek 19582003 (csapatban)
20032012 (szóló)
Együttes Bee Gees
Hangszer vokál
Hang tenor
Díjak
  • Commander of the Order of the British Empire
  • Steiger Award
Tevékenység
Kiadók Universal
BMG Music Publishing

Robin Gibb weboldala
Együttesének weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Robin Gibb témájú médiaállományokat.

Robin Hugh Gibb (Douglas, 1949. december 22.London, 2012. május 20.) CBE (A Brit Birodalom Érdemrendjével kitüntetett) énekes és dalszövegíró, a Bee Gees együttes tagja.

A Man sziget fővárosában, Douglasben született. Maurice Gibb (19492003) ikertestvére, Barry Gibb öccse, Andy Gibb bátyja. A Bee Gees tagjai közül a lesikeresebb szólókarrier az ő nevéhez kötődik. A trió Ausztráliában alakult, nagyobb sikerük azután lett, hogy visszatértek Angliába. A Bee Gees minden idők egyik legsikeresebb popcsapatának számít.

Élete[szerkesztés]

Hugh és Barbara Gibb angol szülők harmadik gyermekeként jött világra. Gyermekéveit Manchester egyik kerületében töltötte. 1958-ban Andy Gibb – a legfiatalabb Gibb – születése után a család Ausztráliába, Brisbane híres Redcliffe kerületébe költözött. A fivérek az ottani Humpybong State Schoolba jártak. Zenei karrierjük itt kezdődött, majd Angliába való visszatérésük után (1967) bontakozott ki igazán.

Szólókarrier[szerkesztés]

Robin az együttes frontembere helyért állandóan versengett idősebb bátyjával, Barryvel. Az 1960-as évek végén emiatt vált ki az együttesből és kezdett szólókarrierbe. Közben drogproblémáiról szóló hírek is szárnyra kaptak[forrás?]. Első száma, a Saved by the Bell, sikert aratott, de albuma, a Robin's Reign kevésbé volt sikeres. Ezért Robert Stigwood közbenjárására újra összeállt testvéreivel. Az elkészült albumok mutatják azonban, hogy Robin és Barry régi jó viszonya nem állt helyre. Csak az 1970-es évek végére tűnt úgy, hogy az együttes megint egységes.

Habár Robin az együttesben maradt, tovább építgette szólókarrierjét: három új albumot adott ki az 1980-as években (How Old Are You, Secret Agent, Walls Have Eyes). Ikertestvére, Maurice hirtelen halálát követően, 2003. január 27-én jelent meg Németországban Magnet című szólóalbuma. Robin és Barry bejelentette, hogy a meghalt testvér nélkül a Bee Gees nincs többé.

Közreműködések[szerkesztés]

2005 januárjában Robin bátyjával és más előadókkal egy szám erejéig csatlakozott a One World Project nevű kezdeményezéshez, melynek célja a 2004-es ázsiai szökőár károsultjainak megsegítése volt. A szám címe Grief Never Grows Old lett. Közreműködött benne Boy George, Steve Winwood, Jon Anderson, Rick Wakeman, Sir Cliff Richard, Bill Wyman, az America, Kenny Jones, a Chicago, Brian Wilson a The Beach Boysból, Russell Watson és Davy Spillane.

Koncertek[szerkesztés]

2004 végén Robin egy nagyszabású turnéba kezdett: először Németországban és Oroszországban, majd Ázsia országaiban koncertezett. A németországi turnéról CD-t és DVD-t is megjelentetett. 2005-ben Latin Amerika államaiban zenélt. 2006 februárjában Robin és Barry egy szám erejéig újra társult. 2006-ban Robin Sanghajban, Portugáliában, a Fülöp-szigeteken, illetve Lengyelországban koncertezett.

2007-ben szülőföldjén, a Man szigeten adott koncertet a The Who, Ronan Keating és mások társaságában.

Magánélet[szerkesztés]

1968-ban Robin feleségül vette Molly Hullist, a Robert Stigwood vezette kiadó titkárnőjét. A pár túlélte az 1967. november 5-i vonatszerencsétlenséget Angliában. Két gyermekük van: Spencer és Melissa. 1980-ban elváltak, Robin 1985-ben újraházasodott. Második felesége, Dwina Murphy színésznő, egy fiúval ajándékozta meg, akit Robin Johnnak kereszteltek.

Robin tagja volt a Vegetáriánus Közösségnek. Visszavonulása után az angliai Thame-ben élt, Oxfordshire megyében. Hosszú ideig vastagbélrákkal küzdött, végül 2012. május 20-án meghalt.[1]

Díjak[szerkesztés]

1994-ben Robin Gibb bekerült a Dalszerzők Örök Halhatatlanjai (Songwriters Hall of Fame) közé, 1997-ben pedig a Bee Gees-t sorolták be a Rock and roll nagyjai (Rock and Roll Hall of Fame) közé.

2001/2002 újévén a Brit Birodalom Érdemrendjével tüntetették ki (CBE) a bátyjaival együtt. 2004 májusában Robin és Barry is tiszteletbeli zenedoktori címet kapott a Manchesteri Egyetemtől.

Diszkográfia[szerkesztés]

A Bee Gees együttes az egész világon sikert aratott, számaikat mai napig több mindenki feldolgozza. Robin Gibb teljes dalkatalógusát a BMG Music Publishing adta ki.

Albumok[szerkesztés]

Kislemezek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Robin Gibb című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Robin Gibb témájú médiaállományokat.