Richard Rorty

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Richard Rorty
Una foto en la ventana de Rorty en Barcelona.jpg
Született 1931. október 4.
New York
Elhunyt 2007. június 8. (75 évesen)
Palo Alto
Állampolgársága amerikai
SzüleiWinifred Rauschenbusch
James Rorty
Foglalkozása
Iskolái
Kitüntetései
 • MacArthur Fellows Program
 • a Babeș–Bolyai Tudományegyetem díszdoktora
 • Guggenheim-ösztöndíj (1973)[1]
 • a Brüsszeli Vrije Egyetem díszdoktora (2001)[2]
 • Meister Eckhart Prize (2001)
 • Wilbur Cross Medal (2005)
Halál okahasnyálmirigyrák
Filozófusi pályafutása
Iskola/Irányzat pragmatizmus, posztmodern
Érdeklődés nyelvfilozófia, elmefilozófia, etika, ismeretelmélet
Akik hatottak rá
A Wikimédia Commons tartalmaz Richard Rorty témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Richard Rorty (New York, 1931. október 4.Palo Alto, 2007. június 8.) amerikai filozófus, a pragmatista filozófiai iskolai hagyomány megújítója, a posztmodern eszmeiség nagy hatású, de erősen vitatott képviselője.

Élete[szerkesztés]

Richard Rorty 1931. október 4-én született New Yorkban. Szülei, James és Winifred Rorty, szociáldemokra politikai aktivista írók voltak.

Apja idegösszeomlásának hatására a tinédzser Rorty depresszióba esett, majd 1962-től hat éven keresztül pszichoanalízisre járt a rögeszmés neurózisa miatt. Erről a "Trotsky and the Wild Orchids" (Trockij és a vad orchideák) című rövid önéletrajzában számolt be. Rorty röviddel a 15. születésnapja előtt iratkozott be a Chicagói Egyetemre, majd tanulmányait a Yale Egyetemen folytatva filozófia doktori fokozatot szerzett 1956-ban. Közben 1954-ben feleségül vette a Harvardi Egyetemen tanító Amélie Oksenberget, akitől Jay nevű fia született. Rorty miután elvált a feleségétől, 1972-ben feleségül vette a Stanford Egyetem bioetikusát, Mary Varney-t. Két gyermekük van: Kevin és Patricia. Házasságuk érdekessége, hogy amíg Richard Rorty "szigorú ateista" (Habermas), Mary Varney Rorty viszont gyakorló mormon volt.

Rorty 21 évig volt a Princetoni Egyetem filozófiaprofesszora. 1998-ban lett az összehasonlító irodalom professzora a Stanford Egyetemen, ahol a hátralévő akadémiai idejét töltötte. Egyik tanítványa, Sam Harris Rorty tanításával kapcsolatosan később megjegyezte: "Végtelen sokat vitatkoztam vele, de ezt hihetetlenül hasznosnak találtam a saját véleményem finomításában".

1999-ben a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem díszdoktorává választották. 2007. június 8-án Rorty otthonában halt meg hasnyálmirigyrák következtében. 2008 decemberében Miskolcon rendeztek konferenciát „filozófia a globalizáció árnyékában” címmel, amelynek előadásait tartalmazó kötetet Nyírő Miklós szerkesztette.

Filozófiája[szerkesztés]

1979-ben jelent meg fő műve a Philosophy and the Mirror of Nature (A filozófia és a természet tükre) címmel. Ebben fejtette ki azon neopragmatista nézetét, hogy az objektív és szubjektív valóság közötti különbségtétel teljesen értelmetlen. Ugyanis az ember képtelen felvenni egy olyan semleges pozíciót, amelyből a gondolatai és a valóság közti összefüggéseket vizsgálhatná.Mivelhogy a nyelv nem más, mint a valósághoz való idomulásunk terméke. A szavak is csupán eszközök az emberi igények és vágyak kielégítésére.Transzcendens igazsághoz nem visznek közelebb.

Az 1980-as évek végétől az 1990-es évekig Rorty a kontinentális filozófiai hagyományra összpontosított, többek között Friedrich Nietzsche, Martin Heidegger, Michel Foucault, Jean-François Lyotard és Jacques Derrida műveit vizsgálva. Sokan bírálták a késői Rortyt a posztmodern pluralizmusa miatt.

Magyarul megjelent művek, monográfiák[szerkesztés]

Könyvek[szerkesztés]

 • Jürgen Habermas–Jean-François Lyotard–Richard Rorty: A posztmodern állapot; fordította: Angyalosi Gergely, Nyizsnyánszki Ferenc, Orosz László; Századvég, Budapest, 1993
 • Esetlegesség, irónia és szolidaritás; fordította: Boros János, Csordás Gábor; Jelenkor, Pécs, 1994
 • Heideggerről és másokról; fordította: Barabás András, Beck András, Bujalos István, Kelemen István, Vitézy Zsófia; Jelenkor, Pécs, 1997
 • Megismerés helyett remény; fordította: Boros János; Jelenkor, Pécs, 1998
 • Filozófia és társadalmi remény; fordította: Krémer Sándor, Nyírő Miklós; L'Harmattan–Magyar Filozófiai Társaság, Budapest, 2007

Monográfiák[szerkesztés]

 • Nyírő Miklós (szerk.): Filozófia a globalizáció árnyékában: Richard Rorty; L'Harmattan, Budapest, 2010
 • Pápay György: Demokrácia filozófiai megalapozás nélkül – RICHARD RORTY ÉS A POLITIKAI FILOZÓFIA; Ráció Kiadó, 2010
 • Krémer Sándor: A késői Richard Rorty filozófiája; JATEPress, 2016

Egyéb könyvek[szerkesztés]

 • Kovács Imre Attila: Érti-e Babits Rortyt?; Vörösmarty Társaság, Lánczos Kornél Gimnázium, Székesfehérvár, 2003
 • Kósa István: Szolidaritás és gondolkodás; Presa Universitară Clujeană, Cluj-Napoca, 2007

Jegyzetek[szerkesztés]