Rhoetosaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Rhoetosaurus
Evolúciós időszak: jura
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Sauropodomorpha
Alrendág: Sauropoda
Csoport: Eusauropoda
Nem: Rhoetosaurus
Longman, 1926
Fajok
  • R. brownei Longman, 1926 (típus)
Hivatkozások
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Rhoetosaurus témájú kategóriát.

A Rhoetosaurus (nevének jelentése 'Roitosz-gyík', a görög mitológiából ismert titánra Roitoszra utalva), a sauropoda dinoszauruszok egyik neme, amely a jura időszakból (feltehetően a középső jura korból), a mai Kelet-Ausztrália területéről származik. A Rhoetosaurus a becslés szerint 12–15 méter hosszú volt. Egyes szerzők néha tévesen Rhaetosaurus (de Lapparent & Laverat, 1955), illetve Rheteosaurus (Yadagiri, Prasad & Satsangi, 1979) néven említik.

Felfedezés és fajok[szerkesztés]

1924-ben Heber Longman autodidakta őslénykutató, a brisbane-i Queensland Museum későbbi igazgatója hírt kapott egy nagy hüllő fosszilis csontvázáról, melyet a középső-queenslandi Roma közelében levő Durham Downs Station mellett fedeztek fel. Az állomás vezetője, Arthur Browne csonttöredékeket küldött Longmannek, aki a fajnak az ő tiszteletére adta a brownei nevet.

A gyűjtemény 22 farokcsigolyából, köztük 16 egymást követő csontból, valamint a hátsó láb töredékeiből állt. Nem sokkal azután, hogy Longman beszámolt a felfedezéséről, meglátogatta az állomást, és elintézte, hogy a leletanyag többi részét is szállítsák át a múzeumba. E maradványok közé tartoztak a nyakhoz, a hasi részhez, illetve a farokhoz tartozó csigolyák, borda darabok, valamint a combcsont és a csípő darabjai.

1975-ben Mary Wade és Alan Bartholomai, majd később Drs. Tom Rich, Anne Warren, Csao Hszi-csin és Ralph Molnar további fosszíliákat talált. A leletanyag újabb részéhez több borda, feltételezett nyakcsigolyák és a jobb hátsó láb egy nagyobb, vizsgálat tárgyát képező darabja tartozott. A farok vége, a mellső lábak és a koponya továbbra is ismeretlenek.

A Rhoetosaurus Ausztrália, illetve a jura időszaki Gondwana legjobban ismert sauropodái közé tartozik.

Rokonság[szerkesztés]

Longman kezdetben Friedrich von Huene német őslénykutató tanácsára említést tett a Rhoetosaurus kezdetleges természetéről, így a nem hosszú időre a cetiosauridák közé került. Jelenleg ezt a családot a bazális sauropodák nem természetes csoportjának tekintik. A későbbiekben a Rhoetosaurust hasonló kora miatt összehasonlították a Shunosaurusszal, de a két nem között nem találtak rokoni kapcsolatot. A feltételezett rokoni kapcsolat alapján felmerült, hogy a Shunosaurushoz hasonlóan a Rhoetosaurus is farokbuzogánnyal rendelkezett. A majdnem teljes hátsó láb[1] arra utal, hogy a nem a jóval fejlettebb Neosauropoda csoporton kívül helyezkedik el, de annak meghatározásához, hogy a Rhoetosaurus pontosan hol foglal helyet a sauropodák evolúciójában, a leletanyag további tanulmányozása szükséges.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Rhoetosaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Long JA. Dinosaurs of Australia and New Zealand and other animals of the Mesozoic Era. UNSW Press (1998). ISBN 0-86840-448-9 
  • Longman, H.A. (1926). „A giant dinosaur from Durham Downs, Queensland”. Memoirs of the Queensland Museum 8, 183–194. o.  
  • Longman, H.A. (1927). „The giant dinosaur Rhoetosaurus brownei”. Memoirs of the Queensland Museum 9, 1–18. o.  
  • Rhoetosaurus brownei. Dann's Dinosaur Info. (Hozzáférés: 2012. április 17.)