Shunosaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Infobox info icon.svg
Shunosaurus
Evolúciós időszak: 170 Ma
középső jura
A Shunosaurus lii rekonstrukciója
A Shunosaurus lii rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Sauropodomorpha
Alrendág: Sauropoda
Család: Cetiosauridae
Nem: Shunosaurus
Dong, Zhou, & Zhang, 1983
Fajok
  • S. lii Dong, Zhou & Zhang, 1983 (típus)
  • „S. ziliujingensis” Anonymous, 1986 (nomen nudum)
Hivatkozások
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Shunosaurus témájú kategóriát.

A Shunosaurus (jelentése „Shu-gyík”, Szecsuan egyik régi nevére utalva) a sauropoda dinoszauruszok egyik neme, melyet a kínai Szecsuan tartomány középső jura kori (bathcallovi korszakbeli), 170 millió évvel ezelőtti csontmedreiben fedezték fel, a Dashanpu-formáció részét képező alsó Shaximiao-formációban (Sahszimiao), Zigongban.

Anatómia[szerkesztés]

A körülbelül 9,5 méter hosszú és 3 tonna tömegű Shunosaurusnak meglehetősen rövid nyaka volt (egy sauropodához képest), emellett rövid, mély és aránylag robusztus, lapátszerű fogakkal ellátott koponyával rendelkezett.[1] 1989-ben rátaláltak a csontbuzogányban végződő farkára is,[2] amit valószínűleg az ellenségeivel szembeni védekezésre használt.

Felfedezés és fajok[szerkesztés]

A Shunosaurus lii csontváza, a Pekingi Természetrajzi Múzeumban

A Shunosaurus, melyről elsőként 1983-ban készült leírás, több teljes vagy majdnem teljes csontváz alapján ismert, miáltal az egyik anatómiailag legismertebb sauropodává vált. A típusfajt, az S. liit Dong Zhiming (Tung Cse-ming), Zhou Shiwu (Csou Si-vu) és Zhang Yi-Hong (Csang Ji-hung) írta le, 1983-ban. A második „S. ziliujingensis” nevű fajról nem készült hivatalos leírás, és nomen nudum maradt. A Shunosaurus csontvázai a Zigongi Dinoszaurusz Múzeumban, Szecsuanban és a Pekingi Természetrajzi Múzeumban kerültek kiállításra.

Osztályozás[szerkesztés]

A Shunosaurust bazális sauropodaként osztályozták. Az ausztráliai Queenslandnél felfedezett Rhoetosaurus a rokonságába tartozik.

Ősökológia[szerkesztés]

A Shunosaurus az életterét a sauropodák közé tartozó Datousaurusszal, az Omeisaurusszal és a Protognathosaurusszal, a feltételezett ornithopodával, a Xiaosaurusszal, a korai stegosaurusszal, a Huayangosaurusszal, valamint a húsevő Gasosaurusszal osztotta meg.

Források és jegyzetek[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Shunosaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

  1. Paul, G.S., 2010, The Princeton Field Guide to Dinosaurs, Princeton University Press p. 173
  2. Dong, Z,, Peng G, Huang D. (1989). „The discovery of the bony tail club of sauropods”. Vertebrata Palasiatica 27, 219–224. o.  
  • Dong Zhiming. Dinosaurs from China. China Ocean Press, Beijing & British Museum (Natural History) (1988). ISBN 0-565-01073-5 
  • Dong Zhiming. Dinosaurian Faunas of China. China Ocean Press, Beijing (1992). ISBN 3-540-52084-8