Rátonyi Gábor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Rátonyi Gábor
Született 1952. szeptember 11. (66 éves)
Esztergom
Állampolgársága magyar
Foglalkozása
  • úszó
  • öttusázó
  • edző
  • politikus

Rátonyi Gábor (Esztergom, 1952. szeptember 11. –) magyar úszó, öttusázó, edző, politikus, 20022006 között Budapest XIV. kerülete polgármestere, 2006-tól a Fővárosi Közgyűlésben a Fidesz-frakció tagja.

Tanulmányai[szerkesztés]

Szülővárosában végezte az általános iskolát, majd Budapesten, a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban érettségizett, 1970-ben. Később felvették a Testnevelési Főiskolára, ahol szakedzői diplomát szerzett, 1980-ban. Emellett elvégzett egy újságíró tanfolyamot is.

Sportpályafutása[szerkesztés]

1962-ben az Esztergomi Vasasnál kezdett úszni, majd 1966 és 1972 között a Budapesti Vasutas SC úszója volt, ahol egyszeres bajnok lett. Egy évig vízilabdázott, majd 1973-ban a Pécsi MSC-ben kezdett öttusázni, végül 1976 és 1981 között a Csepel SC versenyzője volt. Tagja volt a magyar öttusa-válogatottnak, egyszeres Európa Kupa-győztes. Ezen kívül háromtusában volt magyar bajnok.

Aktív versenyzői pályafutása befejezése után a Magyar Öttusa-szövetség szakfelügyelője, majd 1982-ben a BVSC úszóinak vezetőedzője lett. Számos válogatott versenyzőt nevelt. Tíz év után kinevezték a BVSC Szőnyi úti uszodájának igazgatójává. 1994-ben a Budapesti Honvéd öttusa és úszó szakosztályának igazgatója lett, emellett a magyar öttusa-válogatott úszóedzője volt. 1991-ben mesteredzői oklevelet kapott.

Sportvezetőként tagja volt a Magyar Úszó Szövetség és a Magyar Öttusa Szövetség elnökségének (utóbbiban 2007-ig tevékenykedett). Ezen kívül a Wesselényi Miklós Sportközalapítvány alelnöke is volt.

2008-ban a XVI. kerületi Erzsébet-ligeti uszodát működtető kft. igazgatója lett.

Politikai pályafutása[szerkesztés]

1996-ban lépett be a Fidesz zuglói szervezetébe. Az 1998-as országgyűlési választáson pártja budapesti 22-es egyéni választókerületi jelöltjeként indult, mandátumot azonban nem szerzett. 2002-ben és 2006-ban sem szerzett országgyűlési mandátumot.

A 2002-es önkormányzati választáson a Fidesz, az MDF és az MKDSZ jelöltjeként indult a zuglói polgármester-választáson, ahol nyerni tudott a szocialista jelölttel és az akkor hivatalban lévő szabad demokrata polgármesterrel szemben. A 2006-os önkormányzati választáson szoros versenyben alulmaradt Weinek Leonárddal, az SZDSZ és az MSZP közös jelöltjével szemben,[1] de tagja lett a Fővárosi Közgyűlésnek és a XIV. kerületi képviselő-testületnek is.

Családja[szerkesztés]

Nős, felesége Danada Judit, testnevelés–biológia szakos tanár. Egy leány-, ill. fiúgyermekük, valamint egy nevelt fia van.

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap