Weinek Leonárd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Weinek Leonárd
Weinek Leonárd.jpg
Budapest XIV. kerületének polgármestere
Hivatali idő
2006. október 1. 2010. október 3.
Előd Rátonyi Gábor
Utód Papcsák Ferenc

Született 1968augusztus 21. (50 éves)
Budapest
Párt SZDSZ

Házastársa Balázsy Panna
Gyermekei 2 lány
Foglalkozás agrármérnök-közgazdász, üzletember, politikus

Weinek Leonárd (ered. Weinek Károly, Budapest, 1968. augusztus 21. –) magyar agrármérnök-közgazdász, üzletember, politikus, 2006-ban Zugló polgármesterévé választották.

Pályája[szerkesztés]

1992-ben első diplomáját a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen szerezte, majd jogi tanulmányokat folytatott. Hét évvel később az Egyesült Államokban közgazdasági oklevelet szerzett.

Szakterülete a vállalat-finanszírozás és szervezetfejlesztés. Menedzsment- és szervezetfejlesztő tréner-tanácsadó. 2006 tavaszáig a Budapesti Kommunikációs Főiskolán szervezetfejlesztést oktatott, melyet politikai ambíciói miatt feladott. Egy Londonban székelő fejlesztési alap hazai vezetője.

Az SZDSZ tagja. A 2006-os önkormányzati választásokon az SZDSZ és az MSZP közös jelöltjeként indult.[1] Ezután bekerült a párt vezető szerveibe, az országos tanácsba és az ügyvivői testületbe. Egy évvel ezelőtti eredményével ellentétben, a 2008. június 7-én tartott rendkívüli tisztújító küldöttgyűlésen nem sikerült bejutnia a párt ügyvivői testületébe. 2009. július 12-én indult az SZDSZ elnöki posztjáért, de csak a harmadik helyet szerezte meg, ellenben megválasztották ügyvivővé. Még aznap bejelentette, hogy a párton belüli állapotok miatt kilép az SZDSZ-ből.[2]

2010 decemberében a Központi Nyomozó Főügyészség 20,6 millió forint vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsította meg.[3] A vád alól 2013-ban jogerősen felmentették.[4]

Magánélete[szerkesztés]

Nős, két lánya van. Felesége Balázsy Panna televíziós szerkesztő. Az MTK társadalmi elnökségi tagja. Angolul és franciául beszél.

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]