Weinek Leonárd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Weinek Leonárd
Születési név Weinek Károly
Született 1968. augusztus 21. (47 éves)
Budapest
Nemzetisége magyar
Foglalkozása agrármérnök-közgazdász,
üzletember,
politikus,
polgármester

Weinek Leonárd (ered. Weinek Károly, Budapest, 1968. augusztus 21. –) magyar agrármérnök-közgazdász, üzletember, politikus, 2006-ban Zugló polgármesterévé választották.

Pályája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1992-ben első diplomáját a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen szerezte, majd jogi tanulmányokat folytatott. Hét évvel később az Egyesült Államokban közgazdasági oklevelet szerzett.

Szakterülete a vállalat-finanszírozás és szervezetfejlesztés. Menedzsment- és szervezetfejlesztő tréner-tanácsadó. 2006 tavaszáig a Budapesti Kommunikációs Főiskolán szervezetfejlesztést oktatott, melyet politikai ambíciói miatt feladott. Egy Londonban székelő fejlesztési alap hazai vezetője.

Az SZDSZ tagja. A 2006-os önkormányzati választásokon az SZDSZ és az MSZP közös jelöltjeként indult.[1] Ezután bekerült a párt vezető szerveibe, az országos tanácsba és az ügyvivői testületbe. Egy évvel ezelőtti eredményével ellentétben, a 2008. június 7-én tartott rendkívüli tisztújító küldöttgyűlésen nem sikerült bejutnia a párt ügyvivői testületébe. 2009. július 12-én indult az SZDSZ elnöki posztjáért, de csak a harmadik helyet szerezte meg, ellenben megválasztották ügyvivővé. Még aznap bejelentette, hogy a párton belüli állapotok miatt kilép az SZDSZ-ből.[2]

2010 decemberében a Központi Nyomozó Főügyészség 20,6 millió forint vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsította meg.[3]

Magánélete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nős, két lánya van. Felesége Balázsy Panna televíziós szerkesztő. Az MTK társadalmi elnökségi tagja. Angolul és franciául beszél.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]