Prestosuchidae

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Prestosuchidae
Evolúciós időszak: középső - késő triász
A Saurosuchus rekonstrukciója
A Saurosuchus rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Alosztály: Diapsida
Alosztályág: Archosauromorpha
Csoport: Crurotarsi
Rend: Rauisuchia
Család: Prestosuchidae
Romer, 1966
Nemek

Lásd a szövegben.

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Prestosuchidae témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Prestosuchidae témájú kategóriát.

A Prestosuchidae a triász időszakban élt húsevő archosaurusok egyik csoportja. Nagy méretű, körülbelül 2,5–7 méter hosszú, aktív szárazföldi csúcsragadozók voltak. Az Erythrosuchidae családot követték, melybe a kor legnagyobb archosaurusai tartoztak. Bár a méretük, valamint a koponyájuk és a csontvázuk egyes jellemzői hasonlítottak, felegyenesedett testhelyzetük és krokodilszerű bokájuk jóval fejlettebb volt, hatékonyabb mozgást tehetett lehetővé. A prestosuchidák virágzása a középső triászt követően a késő triász elején is folytatódott, fosszíliáik Európából, Indiából, Afrikából (Tanganyikából[1]) és Argentínából kerültek elő. A szakértők egyetértenek a csoport filogenetikus kapcsolatait és a bele tartozó nemeket illetően, valamint abban, hogy a Prestosuchidae egy külön családot képez a Rauisuchidae-n kívül.

Osztályozás[szerkesztés]

Prestosuchus chiniquensis a Müncheni Palaeontológiai Múzeumban
Prestosuchus chiniquensis koponyája

Alan Charig 1957-ben indítványozta az új család, a Prestosuchidae létrehozását az olyan nemek számára, mint a Mandasuchus, a Prestosuchus és a Spondylosoma.

1967-ben Alfred Sherwood Romer a Saurosuchust és a Rauisuchust az Erythrosuchidae családban helyezte el, továbbá átvette a Prestosuchust, a Procerosuchust és a Charig-féle „Mandasuchust” tartalmazó Prestosuchidae használatát.

A Prestosuchidae-t gyakran a Rauisuchidae családon belül helyezik el,[2][3][4] néha azonban az aetosaurusok testvércsoportjának tekintik a monofiletikus Pseudosuchia[5] részeként, vagy egy kisebb kládként, amely a bazális Crurotarsi és a fejlettebb archosaurusok, például az Aetosauridae és a Rauisuchidae között[6] található. J. Michael Parrish 1993-ban a crocodylotarsi archosaurusokon végzett kladisztikai analízise alapján[7] a (Prestosuchust, a Ticinosuchust és a Saurosuchust tartalmazó) Prestosuchidae a crocodylomorpha - poposaurida - rauisuchida - aetosaurus klád külcsoportja. A legtöbb kladogramon a prestosuchidák jóval fejlettebbek a phytosaurusoknál és az ornithosuchidáknál, de rendszerint kevésbé fejlettek, mint a poposauridák és az aetosaurusok.

Törzsfejlődés[szerkesztés]

A legkorábbi ismert prestosuchida az anisi korszakban az afrikai Tanganyikában élt Mandasuchus. Nagy méretű, körülbelül 4,75 méter hosszú[8] állat volt. A kisebb, nagyjából 2,5 méteres, de külsőre hasonló (és talán szintén ehhez a nemhez tartozó) Ticinosuchus Svájc és Észak-Olaszország területén élt a középső triász (az anisi-ladin korszakok) idején. A rokonságukba tartozhatott a Németországból, a középső triász végéről (a késő ladin korszakból) ismert hatalmas (6 méteres) Batrachotomus és a Dél-Amerikában, a kora triász (a karni korszak) idejéről származó rétegben felfedezett Prestosuchus.[6] A Yarasuchus egy könnyű felépítésű, triász időszaki állat volt, amely úgy tűnik ehhez a csoporthoz tartozott.[9] Ugyanez jellemző a hatalmas, 6–7 méter hosszúságú húsevőre, a Saurosuchusra is, melynek fosszíliái a késő karni korszakból Argentínából származnak.

Nemek[szerkesztés]

Nem Státusz Kor Lelőhely Megjegyzés Kép
Érvényes középső triász Európa
Érvényes középső triász Dél-Amerika
Érvényes nomen nudum, feltehetően a Ticinosuchus szinonimája
Érvényes késő triász Dél-Amerika
Érvényes késő triász Dél-Amerika
Érvényes középső triász
Érvényes középső triász India

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Charig, A.J.. New Triassic archosaurs from Tanganyika, including Mandasuchus and Teleocrater: Dissertation Abstracts. Cambridge University (1957) 
  2. Gauthier, J.A.. Saurischian monophyly and the origin of birds, 1–55. o. (1986) 
  3. Benton, M. J., & Clark J.M..szerk.: MJ Benton: Archosaur phylogeny and the relationships of the Crocodilia. Oxford: The Systematics Assoc, 295–338. o. (1988) 
  4. Benton, M. J., & A.D. Walker (2002). „Erpetosuchus, a crocodile-like basal archosaur from the Late Triassic of Elgin, Scotland”. Zool. J. Linn. Soc. 136, 25–47. o.  
  5. Juul, L (1994). „The phylogeny of basal archosaurs”. Palaeontologia Africana 31, 1–38. o.  
  6. a b Gower, D.J. (2002). „Braincase evolution in suchian archosaurs (Reptilia: Diapsida): evidence from the rauisuchian Batrachotomus kupferzellensis”. Zool. J. Linn. Soc 136, 49–76. o.  
  7. Parrish, J.M. (1993). „Phylogeny of the Crocodylotarsi, with reference to archosaurian and crurotarsan monophyly”. Journal of Vertebrate Paleontology 13, 287–308. o.  
  8. Charig, A.J., Bernard Krebs, Hans D Sues, Frank Westphal. Handbook of Paleoherpetology: Thecodontia. Munchen: Verlag Dr. Friedrich Pfeil (1976) 
  9. Kasturi, Sen (2005. november 7.). „A new rauisuchian archosaur from the Middle Triassic of India”. Palaeontology 48 (1).  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Prestosuchidae című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]