Preiner-hágó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Preiner-hágó
(Preiner Gscheid)
A Preiner-hágó teteje
A Preiner-hágó teteje
Földrajzi adatok
Országok Ausztria
Alsó-AusztriaStájerország
Fekvésekelet - nyugat
Hosszúsága22,8 km
Legmagasabb pont1070 m
Elhelyezkedése
Preiner-hágó (Alsó-Ausztria)
Preiner-hágó
Preiner-hágó
Pozíció Alsó-Ausztria térképén
é. sz. 47° 40′ 33″, k. h. 15° 43′ 23″Koordináták: é. sz. 47° 40′ 33″, k. h. 15° 43′ 23″
A Wikimédia Commons tartalmaz Preiner-hágó
témájú médiaállományokat.

A Preiner-hágó, németül: Preiner Gscheid vagy Preiner Gschaid egy 1070 m magas, közúton járható hegyi hágó Alsó-Ausztria és Stájerország között, az Északi-Mészkőalpok hegyvonulat keleti részén. A Rax hegytömb déli falaiból kifutó, erdőkkel borított hegygerincet (An der Prein) keresztezi. Német–osztrák nevében a „Gscheid (Gschaid)” szó „határt, hágót, útelágazást” jelent.[1] A kelet-nyugati fekvésű hágó útja a Semmering-hágón átvezető S6-os főúttal nagyjából párhuzamos irányú, de annál szűkebb, meredekebb, nehezebben járható. Alternatív közúti összeköttetést biztosít az alsó-ausztriai Gloggnitz és a stájerországi (Mürz-völgyi) Mürzzuschlag között.

Megjegyzés: A kiépített, közúton járható Preiner-hágót, mely a Rax déli oldalán, Prein község területén fekszik, a környező települések hasonló neve miatt néha összetévesztik a Rax északnyugati oldalán fekvő, 1134 m magas Gscheidlhöhe (röviden Gscheidl) nevű másik hágóval, amely az alsó-ausztriai Prein-völgyben Schwarzau im Gebirge község és a Mürz-völgyi Mürzsteg község Frein an der Mürz nevű része között biztosít összeköttetést, de a Gscheidl nem közúti hágó, középső szakasza csupán erdei földút és gyalogút, amelyen a 6. számú Osztrák Országos Túraútvonal, a Mariazell felé vezető Mariazellenweg vezet át.

Fekvése[szerkesztés]

A Preiner-hágó a Rax–Schneeberg-hegycsoportban, a Rax déli lejtőjéből kiágazó erdős hegygerincen fekszik, az alsó-ausztriai Neunkircheni járás és a stájerországi Bruck-mürzzuschlagi járás határán. Vízválasztót képez egyfelől keleten a Schwarza folyóba ömlő Retten-patak és a Preiner-patak (Rettenbach, Preiner Bach), másfelől nyugaton a Mürz folyóba ömlő Raxen-patak (Raxenbach) között. A Rax-ból délnek kiágazó hegygerinc, amelyet a Preiner-hágó is keresztez, dél és délnyugat felé húzódik tovább, legmagasabb pontja az 1565 m magas Tratenkogel (vagy Drahtenkogel), a gerinc innen nyugati irányban, a Semmering-hágóig folytatódik.

A hágótetőn (és fölötte a Rax fennsíkján) át fut a középkor óta fennálló történelmi határvonal az Osztrák Hercegség és a Stájer Hercegség között. Ez a vonal ma a két osztrák szövetségi tartomány (Alsó-Ausztria és Stájerország) határát, közelebbről Reichenau an der Rax és a stájerországi Kapellen község közigazgatási határát képezi.

A Rax, Hirschwang, Preiner Gscheid, és a Semmering vidéke (az 1877-es katonai felmérés térképe)

Közlekedése[szerkesztés]

A Preiner-hágó Bécstől 110 km-re található. A Rax-hegységet keleti irányból, Alsó-Ausztria felől az S6. számú Semmering-autóúton vagy a B17-es számú szövetségi főúton érdemes megközelíteni. Gloggnitz-tól kell áttérni a B27-es szövetségi főútra (Höllentaler Bundesstraße). Erről Reichenau an der Rax üdülőhely és Hirschwang község között kell balra letérni Prein an der Rax irányában, a hágó útjára, az L135 számú alsó-ausztriai tartományi aszfaltútra. Ez Reichenautól (Edlach és Dörfl községeken keresztül) a Preiner-patak (Preinerbach) völgyében vezet felfelé Prein an der Rax községig, innen a Sonnleiten nevű, délre néző „napos hegyoldalon” halad, majd kanyargós szerpentinúton kapaszkodik fel a Preiner-hágóba. (Reichenautól a hágóig kb 14 km). Az út maximális meredeksége 11%.

A nyugati oldalon az L103 számú stájerországi tartományi aszfaltút kezdődik, mely az 1128 m magas Raxen nevű hegy északi lejtőjén, a Raxen-patak (Raxenbach) völgyében (Raxental) ereszkedik Kapellen községig (a hágótól idáig 10 km), itt becsatlakozik a B23. számú szövetségi főútba (Lahnsattelstraße). Ez észak felé a neubergi apátsághoz és Mürzstegbe (innen tovább északnak a Lahn-hágóba vezet), déli irányban pedig lefelé a Mürz-völgyi Mürzzuschlagba (a hágótól idáig 18 km). Itt rá lehet csatlakozni az S6-os Semmering-autóútra (Semmering Schnellstraße).

Kirándulás, sport[szerkesztés]

Commons:Category:Mariensäule Preiner Gscheid
A Wikimédia Commons tartalmaz Mária-oszlop (Preiner Gscheid) témájú médiaállományokat.
Mária-oszlop a hágóban

A hágótetőn, az Edelweißhütte turistaház és étterem mellett autóparkoló is található. Innen indulnak a Raxra vezető túraösvények. A közelben, 1070 m magasságban áll egy kőből faragott, Mária-szentképpel díszített régi jelzőoszlop (Bildstock) Felirata szerint ezt Balthasar Huebmann, a közeli (stájerországi) Neubergben működő ciszterci apátság (Stift Neuberg) apátja állíttatta fel 1654-ben, hogy határjelzőként szolgáljon az Osztrák Hercegség és a Stájer Hercegség között. Az oszlopra Neuberg címerét is rávésték.[2] Az oszlop szerepel az osztrák Szövetségi Műemlékvédelmi Hivatal (Bundesdenkmalamt, BDA) listáján, 33250. szám alatt.[3]

A Preiner-hágó számos túraút találkozópontja, több jelzett túraösvény kiinduló helye. Áthalad rajta többek között a leghosszabb Európai Hosszútávú Vándorút, az E4. számú, melynek Rax-hegyi szakasza itt kezdődik. A Preiner-hágóból elérhető turistaházak és magashegyi menedékházak a Rax-fennsík déli felén:

  • Waxriegelhaus turistaház (a hágóból kb. 1 óra gyalogút),
  • Karl-Ludwig-Haus menedékház, kb. 2 óra gyalogút a kanyargós Schlangenweg-en („Kígyóösvény”-en). Ez az ösvény a Rax déli falaira felhúzódó gerinc élén halad. Tőle nyugatra a meredek Preinerwand sziklafal, keleten egy széles törmelékkatlan emelkedik. A Karl-Ludwig menedékháztól nyugat felé, a fennsíkon át rövid menettel elérhető a Rax legmagasabb kiemelkedése, a 2007 m magas Heukuppe („szénaboglya”), vagy kelet felé, a törmelékkatlan peremén haladva az 1902 m magas Predigtstuhl (Prédikálószék) csúcsa.
  • Seehütte (régi nevén Höllentaler Holzknechthütte) menedékház, 1634 m magasságban, a Göbl-Kühn-Steig nevű úton, kb. 2 óra gyalogút.

Dél-délnyugat felé, a Raxen-patak völgyének déli oldalát záró Große Scheibe-hegy (1473 m) menedékháza, a Scheibenhütte a Preiner-hágó tetejétől 5 km-re fekszik, a hágótól jelzett túraút visz oda.

Télen a sítúrázók a Preiner-hágóból indulva kapaszkodhatnak fel a Rax-fennsíkra, egyenesen a Karlgraben árkon át (vagy a Schlangenweg kanyarjait követve), a Prédikálószék-nyergen (Predikgtstuhlsattel) át a Heukuppéra vezető sítúrautat.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az itteni lakosok hivatalos osztrák postai címe Am Preiner Gschaid.
  2. Elga Lanc. Corpus der mittelalterlichen Wandmalereien Österreichs. Band 2, Steiermark. Verlag der Österreichischen Akademie der Wissenschaften, 295. o. (2002). ISBN 978-370013006-2 
  3. Bildstock. Objekt-ID 33250. (Térképpel)
  4. Rax Heukuppe - Karlgraben.[halott link] Tourenbeschreibung auf bergsteigen.com

Források, kapcsolódó információk[szerkesztés]