Preiner-hágó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Preiner-hágó
(Preiner Gscheid)
A Preiner-hágó teteje
A Preiner-hágó teteje
Földrajzi adatok
Országok  Ausztria
Alsó-AusztriaStájerország
Fekvése kelet - nyugat
Hosszúsága 22.8 km
Legmagasabb pont 1070 m
Elhelyezkedése
Preiner-hágó (Alsó-Ausztria)
Preiner-hágó
Preiner-hágó
Pozíció Alsó-Ausztria térképén
é. sz. 47° 40′ 33″, k. h. 15° 43′ 23″Koordináták: é. sz. 47° 40′ 33″, k. h. 15° 43′ 23″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Preiner-hágó
témájú médiaállományokat.

A Preiner-hágó, németül: Preiner Gscheid vagy Preiner Gschaid egy 1070 m magas, közúton járható hegyi hágó Alsó-Ausztria és Stájerország között, az Északi-Mészkőalpok hegyvonulat keleti részén. A Rax hegytömb déli falaiból kifutó, erdőkkel borított hegygerincet (An der Prein) keresztezi. Német–osztrák nevében a „Gscheid (Gschaid)” szó „határt, hágót, útelágazást” jelent.[1] A kelet-nyugati fekvésű hágó útja a Semmering-hágón átvezető S6-os főúttal nagyjából párhuzamos irányú, de annál szűkebb, meredekebb, nehezebben járható. Alternatív közúti összeköttetést biztosít az alsó-ausztriai Gloggnitz és a stájerországi (Mürz-völgyi) Mürzzuschlag között.

Megjegyzés: A kiépített, közúton járható Preiner-hágót, mely a Rax déli oldalán, Prein község területén fekszik, a környező települések hasonló neve miatt néha összetévesztik a Rax északnyugati oldalán fekvő, 1134 m magas Gscheidlhöhe (röviden Gscheidl) nevű másik hágóval, amely az alsó-ausztriai Prein-völgyben Schwarzau im Gebirge község és a Mürz-völgyi Mürzsteg község Frein an der Mürz nevű része között biztosít összeköttetést, de a Gscheidl nem közúti hágó, középső szakasza csupán erdei földút és gyalogút, amelyen a 6. számú Osztrák Országos Túraútvonal, a Mariazell felé vezető Mariazellenweg vezet át.

Fekvése[szerkesztés]

A Preiner-hágó a Rax–Schneeberg-hegycsoportban, a Rax déli lejtőjéből kiágazó erdős hegygerincen fekszik, az alsó-ausztriai Neunkircheni járás és a stájerországi Bruck-mürzzuschlagi járás határán. Vízválasztót képez egyfelől keleten a Schwarza folyóba ömlő Retten-patak és a Preiner-patak (Rettenbach, Preiner Bach), másfelől nyugaton a Mürz folyóba ömlő Raxen-patak (Raxenbach) között. A Rax-ból délnek kiágazó hegygerinc, amelyet a Preiner-hágó is keresztez, dél és délnyugat felé húzódik tovább, legmagasabb pontja az 1565 m magas Tratenkogel (vagy Drahtenkogel), a gerinc innen nyugati irányban, a Semmering-hágóig folytatódik.

A hágótetőn (és fölötte a Rax fennsíkján) át fut a középkor óta fennálló történelmi határvonal az Osztrák Hercegség és a Stájer Hercegség között. Ez a vonal ma a két osztrák szövetségi tartomány (Alsó-Ausztria és Stájerország) határát, közelebbről Reichenau an der Rax és a stájerországi Kapellen község közigazgatási határát képezi.

A Rax, Hirschwang, Preiner Gscheid, és a Semmering vidéke (az 1877-es katonai felmérés térképe)

Közlekedése[szerkesztés]

A Preiner-hágó Bécstől 110 km-re található. A Rax-hegységet keleti irányból, Alsó-Ausztria felől az S6. számú Semmering-autóúton vagy a B17-es számú szövetségi főúton érdemes megközelíteni. Gloggnitz-tól kell áttérni a B27-es szövetségi főútra (Höllentaler Bundesstraße). Erről Reichenau an der Rax üdülőhely és Hirschwang község között kell balra letérni Prein an der Rax irányában, a hágó útjára, az L135 számú alsó-ausztriai tartományi aszfaltútra. Ez Reichenautól (Edlach és Dörfl községeken keresztül) a Preiner-patak (Preinerbach) völgyében vezet felfelé Prein an der Rax községig, innen a Sonnleiten nevű, délre néző „napos hegyoldalon” halad, majd kanyargós szerpentinúton kapaszkodik fel a Preiner-hágóba. (Reichenautól a hágóig kb 14 km). Az út maximális meredeksége 11%.

A nyugati oldalon az L103 számú stájerországi tartományi aszfaltút kezdődik, mely az 1128 m magas Raxen nevű hegy északi lejtőjén, a Raxen-patak (Raxenbach) völgyében (Raxental) ereszkedik Kapellen községig (a hágótól idáig 10 km), itt becsatlakozik a B23. számú szövetségi főútba (Lahnsattelstraße). Ez észak felé a neubergi apátsághoz és Mürzstegbe (innen tovább északnak a Lahn-hágóba vezet), déli irányban pedig lefelé a Mürz-völgyi Mürzzuschlagba (a hágótól idáig 18 km). Itt rá lehet csatlakozni az S6-os Semmering-autóútra (Semmering Schnellstraße).

Kirándulás, sport[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Mária-oszlop (Preiner Gscheid) témájú médiaállományokat.
Mária-oszlop a hágóban

A hágótetőn, az Edelweißhütte turistaház és étterem mellett autóparkoló is található. Innen indulnak a Raxra vezető túraösvények. A közelben, 1070 m magasságban áll egy kőből faragott, Mária-szentképpel díszített régi jelzőoszlop (Bildstock) Felirata szerint ezt Balthasar Huebmann, a közeli (stájerországi) Neubergben működő ciszterci apátság (Stift Neuberg) apátja állíttatta fel 1654-ben, hogy határjelzőként szolgáljon az Osztrák Hercegség és a Stájer Hercegség között. Az oszlopra Neuberg címerét is rávésték.[2] Az oszlop szerepel az osztrák Szövetségi Műemlékvédelmi Hivatal (Bundesdenkmalamt, BDA) listáján, 33250. szám alatt.[3]

A Preiner-hágó számos túraút találkozópontja, több jelzett túraösvény kiinduló helye. Áthalad rajta többek között a leghosszabb Európai Hosszútávú Vándorút, az E4. számú, melynek Rax-hegyi szakasza itt kezdődik. A Preiner-hágóból elérhető turistaházak és magashegyi menedékházak a Rax-fennsík déli felén:

  • Waxriegelhaus turistaház (a hágóból kb. 1 óra gyalogút),
  • Karl-Ludwig-Haus menedékház, kb. 2 óra gyalogút a kanyargós Schlangenweg-en („Kígyóösvény”-en). Ez az ösvény a Rax déli falaira felhúzódó gerinc élén halad. Tőle nyugatra a meredek Preinerwand sziklafal, keleten egy széles törmelékkatlan emelkedik. A Karl-Ludwig menedékháztól nyugat felé, a fennsíkon át rövid menettel elérhető a Rax legmagasabb kiemelkedése, a 2007 m magas Heukuppe („szénaboglya”), vagy kelet felé, a törmelékkatlan peremén haladva az 1902 m magas Predigtstuhl (Prédikálószék) csúcsa.
  • Seehütte (régi nevén Höllentaler Holzknechthütte) menedékház, 1634 m magasságban, a Göbl-Kühn-Steig nevű úton, kb. 2 óra gyalogút.

Dél-délnyugat felé, a Raxen-patak völgyének déli oldalát záró Große Scheibe-hegy (1473 m) menedékháza, a Scheibenhütte a Preiner-hágó tetejétől 5 km-re fekszik, a hágótól jelzett túraút visz oda.

Télen a sítúrázók a Preiner-hágóból indulva kapaszkodhatnak fel a Rax-fennsíkra, egyenesen a Karlgraben árkon át (vagy a Schlangenweg kanyarjait követve), a Prédikálószék-nyergen (Predikgtstuhlsattel) át a Heukuppéra vezető sítúrautat.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az itteni lakosok hivatalos osztrák postai címe Am Preiner Gschaid.
  2. Elga Lanc. Corpus der mittelalterlichen Wandmalereien Österreichs. Band 2, Steiermark. Verlag der Österreichischen Akademie der Wissenschaften, 295. o (2002). ISBN 978-370013006-2 
  3. Bildstock. Objekt-ID 33250. (Térképpel)
  4. Rax Heukuppe - Karlgraben. Tourenbeschreibung auf bergsteigen.com

Források, kapcsolódó információk[szerkesztés]