Gaberl-hágó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Gaberl-hágó (Gaberl)
A Gaberl hágó érkező tere
A Gaberl hágó érkező tere
Földrajzi adatok
Országok Stájerország
Fekvése kelet-nyugat
Legmagasabb pont1551 m
Elhelyezkedése
Gaberl-hágó (Stájerország)
Gaberl-hágó
Gaberl-hágó
Pozíció Stájerország térképén
é. sz. 47° 06′ 27″, k. h. 14° 55′ 00″Koordináták: é. sz. 47° 06′ 27″, k. h. 14° 55′ 00″
A Wikimédia Commons tartalmaz Gaberl-hágó témájú médiaállományokat.

A Gaberl-hágó (németül: Gaberlpass) az ausztriai Stájer tartomány egyik közúti hágója. A Gaberl szó egyrészt egy hegyvidéki hágó (1551 m. tszf.), valamint egy stájerországi síkörzet elnevezése.

Jól kiépített, széles út vezet a Stubalpe 1551 méteres Köflach előtti magasságára a felső Murtalba. Az útvonalon már a régi római korban is útvonal vezetett. Ma a Gaberlstrasse Ausztria egyik tartományi útja (B77), és 49,9 kilométer hosszával a Stubalpe vidékén át kapcsolja össze Judenburg és Knittelfeld/ad.Mur városokat a lavannttáli alpok szegélyén fekvő Köflach és Voitsberg városokkal. Még a Pack-utat (B70) is beleértve, a Gaberlstrasse biztosítja a legrövidebb közúti kapcsolatot Stájerország északnyugati területei felől a tartományi székhelyhez, Gráchoz. Az útvonal mintegy felénél található az útnak is nevet adó Gaberl Sattel.

Az út története[szerkesztés]

A Köflachból Sallán át Weisskirchenig tartó útvonalat[1] a kerületi utakról szóló 1868. október 3-i rendelet „Bezirkenstrasse I. Kl. (osztály)-ba sorolta. 1938. április 1-től az utat, mint tartományi utat, Stájerország szövetségi tartomány fennhatósága alá rendelték. A Gaberl-utat 1951.január 1-től 1961. június 1-ig az osztrák szövetségi úthálózatban szerepeltetik. 1973. január 1. óta visszatérően ismét az osztrák szövetségi úthálózatba tartozik.

A Gaberl-hágó teteje

A Gaberl-vidéke[szerkesztés]

A Gaberl a tágabb környezet számára kedvelt pihenőhely. Nyáron a jól kialakított útvonalaknak köszönhetően élénk a hegyjáró turizmus, télen pedig a családok számára nyújt kedvelt sísportolási lehetőségeket. Nyilvános családi sínapokat szerveznek. Tiszta időben nagy távolságra is kilátás nyílik, feltűnik nyugaton a Dachstein-hegycsoport, délen Riegersburg vára, sőt Magyarországig és Szlovéniáig is ellátni.

Gaberl település 2006 óta egy kis szélerőművel (két erőműegységgel és egy gyűjtőrendszerrel) rendelkezik, amely összesen 1200 kW elektromos teljesítményt biztosít. Az elvezetett elektromos energia – hálózaton keresztül – jut Köflachba. A Gaberl-hágótól délre a hasonló magasságú Hirschegger-nyereg található, ugyanúgy a muravölgyi Köflachhoz tartozóan.

Helyi érdekességek[szerkesztés]

Commons:Category:Gaberl Pass
A Wikimédia Commons tartalmaz Gaberl-hágó témájú médiaállományokat.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az úttörténeti adatok a német Wikipedia de:Gaberl szócikkéből vannak lefordítva és kivonatolva.

Források[szerkesztés]

  • Jon Mathieu: Die Alpen (Raum-Kultur-Geschichte) - RECLAM Verl. Stuttgart, 2015. - ISBN 978 3 15 011029 4
  • A. Cousy- C.Donzel- M.Raspre- M.Walter: Legendäre Reisen in den Alpen (Sonderausg.) - Frederkind & Thaler 2015. München - ISBN 978 3 95416 170 6.
  • Steffan Bruns: Alpenpässe - vom Saumpfad zum Basistunnel, 4. k.
  • Pethő T. - Szombathy V. Ausztria - Bp. Panoráma K. 1969. - P 70418-1-6971.
  • Karl Baedeker: Tirol (Handbuch für Reisende) – Leipzig, Karl Baedeker, 1923 – 306 p 453 – KT_archiv_VeML

Képgaléria[szerkesztés]