Prériróka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Prériróka
Vulpes velox.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Ferae
Rend: Ragadozók (Carnivora)
Alrend: Kutyaalkatúak (Caniformia)
Család: Kutyafélék (Canidae)
Nemzetség: Rókák (Vulpini)
Nem: Róka (Vulpes)
Faj: V. velox
Tudományos név
Vulpes velox
(Say, 1823)
Elterjedés
Swift Fox area.png
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Prériróka témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Prériróka témájú médiaállományokat és Prériróka témájú kategóriát.

A prériróka (Vulpes velox) Észak-Amerika füves síkságain, félsivatagaiban élő rókafaj. Közeli rokona a kitrókának, mellyel képes kereszteződni is.

Külseje[szerkesztés]

A prériróka bundája a hátán, a farkán és a fejtetőn ezüstös szürke színű, oldalán és lábain sárgásvörös. Torka, mellkasa és hasa fakósárga-fehér; farka vége fekete. Fülei meglehetően nagyok. Marmagassága 30 cm, testhossza 34–53 cm, farokhossza 22–35 cm, súlya körülbelül 2–3 kg, vagyis nagyjából akkora mint egy házi macska. A hímek és a nőstények hasonló külsejűek, bár a hímek valamivel nagyobbak.

A prériróka közeli rokona a kitróka, amely az USA délnyugati és Mexikó északi részein él; életterük átfedő részein hibridek is előfordulhatnak. Egyes taxonómusok egyazon faj, a Vulpes velox két alfajának tekintik őket, bár a molekuláris genetikai vizsgálatok nem tudtak perdöntő eredménnyel szolgálni.

Elterjedése[szerkesztés]

A prériróka Észak-Amerika középső síkságain él Texastól a kanadai Alberta tartományig. A sivatagos területeket és a rövid füvű prériket kedveli, üregeit a nyílt síkságok homokos talajába, domboldalakba vagy kerítések tövébe ássa.

Viselkedése[szerkesztés]

Prériróka-pár

A vadon élő prérirókák általában 3–6 évig élnek, de fogságban elérhetik a 14 éves kort is. Elsősorban éjszakai életmódot folytat, nyáron csak este és éjszaka merészkedik elő az üregéből. Télen a melegebb időszakot kihasználva nappal is aktív lehet. Igen gyorsan fut, sebessége eléri az 50 kilométert óránként. A többi észak-amerikai kutyaféléhez képest többet tartózkodik a 2-4 méternyi hosszú odújában, így védekezve a ragadozók ellen. A prérirókára elsősorban a prérifarkas vadászik, amely gyakran csak megöli, de nem eszi meg áldozatát. Egyéb ragadozói a hiúz, a szirti sas, sőt a kölykeit a borz is megeheti. Populációinak létszámát a csapdázás és mérgezés is csökkenti és az utakon is sokat elgázolnak belőlük.

A többi rókához hasonlóan, a prériróka is mindenevő. A nyulakon, egereken, prérikutyákon,madarakon, gyíkokon és rovarokon kívül eszik gyümölcsöket és füveket is. Nyaranta sok rovart fogyasztanak, főleg bogarakat és sáskákat. Ha lehetősége van rá a dögöt és más ragadozók zsákmányának maradékát is megeszi.

Szaporodása[szerkesztés]

A prériróka párzási időszakának kezdete az éghajlattól függ. Az Egyesült Államok déli részén december-februárban párzanak, a kölykök pedig március végén-április elején születnek meg. Kanadában viszont márciusban kezdődik a párzási időszak, a kölykök pedig május közepén jönnek világra. A hímek egyéves korukban, míg a nőstények inkább kétévesen kezdenek szaporodni. Az ivarérett rókák párban élnek, mind a monogámia, mind az évenkénti partnerváltás előfordulhat. A nőstények kb. 50 napig vemhesek és 4-5 utódot kölykeznek.

A rókák akár évente tizenháromszor is új üregbe költözhetnek ha fogytán van a zsákmány, vagy túlságosan elszaporodtak az élősködők a meglevő rókavárban. Néha nála kisebb állatok üregeit tágítja ki, de saját maga is képes újat kiásni. A kölykök körülbelül egy hónapig maradnak az üregben. A vakon született kisrókák szeme 10-15 napos korukban nyílik ki. Másfél hónapos korukban elválasztják őket és őszig maradnak a szüleikkel. A többi kutyafélétől eltérően a prérirókáknál a nőstények vigyáznak a territóriumra és ha ő elpusztul a hímek más területre vándorolnak.

Védelme[szerkesztés]

A prériróka populációja a 20. század elején jelentősen lecsökkent a farkasok és a prérifarkasok számát gyéríteni kívánó programok következtében. Kanadában 1938-ban teljesen ki is pusztult, de 1983-ban sikeresen újratelepítették Alberta és Saskatchewan tartományok déli részén. Kanadában 1999 óta szerepel a veszélyeztetett fajok listáján.

A faj létszámának változásai nem ismertek, de ma nagyjából a valamikori életterének 40%-án fordul elő. Az Egyesült Államokban az állami környezetvédelmi szervek a 90-es évek közepén létrehozták a Prériróka Megőrzési Csoportot (Swift Fox Conservation Team) mely a faj megfigyelési és megóvási programjait koordinálja. A prériróka USA-ban nem veszélyeztetett faj.

Források[szerkesztés]

A faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján. IUCN. (Hozzáférés: 2013. szeptember 4.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Swift fox című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.