Kitróka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Kitróka
Vulpes macrotis mutica sitting.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Ferae
Rend: Ragadozók (Carnivora)
Alrend: Kutyaalkatúak (Caniformia)
Család: Kutyafélék (Canidae)
Nemzetség: Rókák (Vulpini)
Nem: Róka (Vulpes)
Faj: V. macrotis
Tudományos név
Vulpes macrotis
Merriam, 1888
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kitróka témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kitróka témájú médiaállományokat és Kitróka témájú kategóriát.

A kitróka (Vulpes macrotis) az emlősök (Mammalia) osztályának ragadozók (Carnivora) rendjébe, ezen belül a kutyafélék (Canidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Az Amerikai Egyesült Államok délnyugati részén és Mexikó északi részén található meg. Élőhelye a félsivatagos területek.

Megjelenése[szerkesztés]

Szőre hátán sárgásszürke, oldalán narancssárgás, hasa alatt pedig fehér. Farka vége fekete. Talpát olyan sűrű szőr borítja, hogy lábnyoma sosem egyértelműen kivehető. Nagy fülei vannak. A kitróka a legkisebb észak-amerikai kutyaféle. Testhossza 52 cm, ebből a farok 32 cm. Testtömege 2,7 kg.

Életmódja[szerkesztés]

A kitróka magányos állat. A forró nappali időszakot föld alatti kotorékában vészeli át, ahonnan este bújik elő, hogy nyulakra és tasakosegér-félékre (Heteromyidae) vadásszon. Vízigényét zsákmányának testnedveiből fedezi, ezért több állatot öl meg, mint ha csak az energiaszükségleteit akarná táplálékából kielégíteni. Körülbelül 5 évig él. A kitróka azon állatfajok közé tartozik, amelyeket nehéz természetes élőhelyükön megfigyelni. Módfelett óvatos, félénk állat. Amikor meglepik, főként a kicsinyeit védő nőstény nem várt agresszióval támad a betolakodóra.

Szaporodása[szerkesztés]

Az átlagos alomméret 4-5 egyedből áll, a kis rókák február-március táján jönnek világra, 4 dkg körüli súllyal. Legalább egy hónap telik el születésüktől fogva, mire anyjuk megengedi nekik, hogy előbújjanak az üregből, és ismerkedni kezdjenek a külvilággal. Aztán egész nyáron gondosan vigyázza, tanítja kicsinyeit, végül ősszel elválnak útjaik, és a fiatal rókák megkezdik önálló életüket.

Természetvédelmi állapota[szerkesztés]

A Természetvédelmi Világszövetség vörös listája szerint a kitróka „nem fenyegetett” faj, míg az Amerikai Szövetségi Lista szerint veszélyeztetett faj. Az élőhelyének elvesztése fenyegeti.

Források[szerkesztés]