Prágai Nemzeti Galéria

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Prágai Nemzeti Galéria
Praha Veletržní palác jih.jpg
Elhelyezkedés
Csehország
Alapítva 1796. február 5.
Megnyílt 1796. február 5.
A Prágai Nemzeti Galéria weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Prágai Nemzeti Galéria témájú médiaállományokat.

A Prágai Nemzeti Galéria (Národní galerie v Praze) alapja a Sternberg-gyűjtemény volt: Franz Josef Sternberg 1796-ban alapította meg a cseh hazafiak művészetpártoló társaságát. A társaság központja is a Sternberg-palotában volt. A gyűjtemény első darabjait magánemberek adták össze. Nem sokkal a második világháború előtt a gyűjteményt államosították; ebből lett a Nemzeti Galéria. A fő kiállítóhely továbbra is a Sternberg-palota maradt, de ahogy a gyűjtemény gyarapodott, egyre újabb épületekbe költöztették ki annak egyes részeit. A galéria nemcsak a cseh képzőművészet reprezentáns alkotásait mutatja be Prágában, hanem a világ többi részén készült műalkotásokat is – európai mesterek világhírű alkotásai mellett egy kisebb ikongyűjteményt és néhány ókori művet, sőt, a kínai művészetből is ad ízelítőt.

Kiállítóhelyek és látogathatóságuk[szerkesztés]

  • A határon túli művészek 1800 előtti alkotásait és a cseh barokk mestereinek számos munkáját a vártól nem messze, a Hradzsin téren (Hradčanské náměsti 15.) álló Sternberg-palotában tekinthetjük meg (nyitva: 10:00–18:00; az utolsó vezetés 17:00-kor indul).
  • Csehország középkori művészetéről a Szent Ágnes-kolostorban (U Milosrdných 17.) kaphatunk képet (nyitva kedd–vasárnap: 10:00–18:00; az utolsó vezetés 17:00-kor indul).
  • Csehország 16–18. századi művészetéből a Szent György-kolostorban (Vár, Jiřské náměsti 33.) kapunk ízelítőt – nyitva kedd–vasárnap 10:00–18:00,
  • A 19–20. századi cseh és külföldi művészettel a Vásárcsarnokban (Veletržní Palác, Dukelských hrdinů 47.) ismerkedhetünk meg (nyitva kedd–vasárnap 10:00–18:00; belépés 17:30-ig).
  • a Troja-kastélyban, festői környezetben képeket, szobrokat, nyomatokat gyűjtöttek össze.

Nyitva:

  • április–október: kedd–vasárnap 10:00–18:00;
  • november–március: szombat, vasárnap 10:00–17:00.

A Sternberg-palota kiállításai[szerkesztés]

1. Ikonok és antik művészet (az 1. emelet egy kis szobájában)

  1. Német és osztrák művészet 1400–1800. Egyebek között:

2. Itáliai művészet 1300–1800. Egyebek között:

3. Flamand és holland művészet 1400–1800. Egyebek között:

4. Spanyol, francia és angol művészet 1400–1800. Egyebek között:

5. Kínai kabinet

A gazdagon díszített kis szobát még a kastély eredeti tulajdonosai rendezték be, megteremtve a barokk díszítések és távol-keleti tárgyak sajátos harmóniáját. A mennyezet boltívében a Sternberg család jelképe, a csillag látható. A fekete lakk falakat aranyszegélyű kék és fehér medalionok díszítik. Az aranyozott polcokon valaha ritka keleti porcelánok álltak. A szobát hosszú évekig restaurálták, de ismét látogatható.

A Szent Ágnes-kolostor kiállítása[szerkesztés]

A helyreállított épületegyüttes (U Milosrdných 17.) földszinti és emeleti termeiben a középkor (14-15. század) cseh és közép-európai képzőművészetét mutatják be: a hely szellemének megfelelően főleg oltárképeket és templomi szobrokat. A kiállítást 1996-ban, a kolostor helyreállítása után költöztették ide a Sternberg-palotából.

Nyitva kedd–vasárnap: 10:00–18:00 (az utolsó vezetés 17:00-kor indul)

A Szent György-kolostor kiállítása[szerkesztés]

Az azonos nevű székesegyház mögött álló kolostorban a cseh barokk képzőművészet gyűjteményét rendezték be (korábban a Sternberg-palotában volt egy ilyen jellegű, lényegesen kisebb kiállítás). Különösen figyelemre méltóak Karel Škréta, Petr Brandl, Václav Vavřinec Reiner és a szobrász Matyáš Bernard Braun alkotásai.

A Vásárcsarnok kiállítása[szerkesztés]

A modern és kortárs művészeti kiállítást 1995-ben nyitották meg az átalakított épületben. A modern cseh művészet valamennyi számottevő alkotója mellett alapos keresztmetszetet kaphatunk a 19. századi francia festészetről, az impresszionisták és a posztimresszionisták munkásságáról, megtekinthetjük Edvard Munch, Gustav Klimt, Pablo Picasso és Joan Miró számos alkotását.

A Troja-kastély kiállítása[szerkesztés]

A Troja-kastély (U Trojského zámku 1.) a 19. század képzőművészetéről kaphatunk képet egy színvonalas kiállításon. Figyelem méltóak a kastély eredeti, a 17-18. század fordulóján készített freskói és szobrai is.

Források[szerkesztés]

  • Szombathy Viktor: Prága Panoráma, Külföldi városkalauz, Franklin Nyomda, Bp. 1971.
  • Vladimir Soukup et al: Prága Útitárs könyvek. Panemex, Grafo, Budapest, 2006.

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Prágai Nemzeti Galéria témájú médiaállományokat.