Troja kastély

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Troja
Ország Csehország
TelepülésPrága
Épült1679–1685
ÉpíttetőSternberg család
TervezőJean-Baptiste Mathey
ÉpítészSilvestro Carlone
Stílusbarokk építészet
Rekonstrukciók évei1977–1989
Állapota

Jelenlegi funkcióPrágai Városi Galéria kiállítóhelye
TulajdonosPrágai Városi Galéria
Látogatható
  • április–december: 10:00–18:00, hétfőn szünnap
  • január–március: 13:00–16:00, hétfőn szünnap
CímUlice U trojského zámku
Elhelyezkedése
Troja (Prága)
Troja
Troja
Pozíció Prága térképén
é. sz. 50° 06′ 59″, k. h. 14° 24′ 46″Koordináták: é. sz. 50° 06′ 59″, k. h. 14° 24′ 46″
A Wikimédia Commons tartalmaz Troja témájú médiaállományokat.

A Troja kastély (Trojský zámek) Prága északi részén áll a róla elnevezett városrészben(wd), a Moldva felé néző domboldalon.

Története[szerkesztés]

Abraham és Isaac Godijn freskója

Az épület terveit Domenico Orsi kezdte el, mivel azonban ő 1679-ben meghalt, a munkát Jean-Baptiste Mathey át.[1] 1679–1685 között Silvestro Carlone, más források szerint[2] Johann Georg Heermann építette a Sternberg család nyári lakhelyének.[3] A birtokhoz tartozott a lefelé, a folyóig elnyúló, nagy kert és a Szent Kára szőlészet, amely 1996 óta a Prágai Botanikus Kert része.

Állapota fokozatosan leromlott — annyira, hogy az 1957-ben kiadott Prága Idegenvezetőben[4] már nem is szerepel. 1977–1989 között felújították; azóta eredeti szépségében tündököl.

Látnivalói[szerkesztés]

Az épület stílusa az olasz városi villákét követi. Fokozott figyelmet érdemelnek a belső falakat — kiváltképp a Nagyterem falait díszítő, hatalmas freskók, közöttük I. Rudolf és I. Lipót Habsburg uralkodók képmásai.[3] A fennmaradt stukkók alapján megállapítható, hogy azok alakításában több, eltérő képességű, színvonalú mester, illetve műhely vett részt. Közülük a legjobb, Giovanni Pietro Pallardi láthatóan az első emelet mennyezetének stukkóit készítette. Egyes szerzők a homlokzati dekoratív ablakpárkányait is neki tulajdonítják. Palliari itt dolgozott legalább 1692 nyaráig, amikor is Jean-Baptiste Mathey beajánlotta I. János Ádám liechtensteini hercegnek.[1]

A kastélytól a folyó felé lejtő domboldal franciakertté alakították, ami abban a korban nagy újdonság volt Prágában. A kert közepét szökőkút díszíti, a szélén sövénylabirintus fogadja a sétálókat.[3]

A kastélyból a parkba vezető lépcsősort két drezdai szobrász: Johann Georg és Paul Heermann(wd) munkái díszítik a titánok és az istenek harcának jeleneteivel. A teraszt Bombelli-vázák ritka gyűjteménye díszíti.

Mivel Prágai Szent Adalbertnek a Károly hidat díszítő, homokkőből faragott szobrát az időjárás nagyon elkoptatta, azt a 19. század második felében egy másolattal helyettesítették. Ferdinand Maxmilián Brokoff 1709-ben faragott eredeti alkotásának maradványát itt, a kastélyban helyezték el.[5]

Jelenlegi funkciója[szerkesztés]

A kerti lepcső P. Heermann szobraival

A Prágai Városi Galéria állandó kiállításán főleg 19. századi cseh festők képeit tekinthetjük meg, így:

és más művészek munkáit.

Megközelítése[szerkesztés]

A metró Holešovice állomásától a 112-es busszal érhető el.[3]

Közeli látnivalók[szerkesztés]

A palota fölött, a domboldal felső részén, kb. fél négyzetkilométeren terül el a Prágai Botanikus Kert.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Troja Palace című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Lingea: Prága barangoló útikönyv. Lingea, Berlitz, 2016. p. 76–77.

További információk[szerkesztés]