Portál:Közlekedés/Cikkek/2009-41

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az M6-os autópálya a Duna jobb partján déli irányban haladva Dunaújvárossal köti össze Budapestet. Az út építői már a Dunaújvárostól Szekszárdon át Bólyig érő szakaszt is el kezdték építeni, aminek a várható átadása 2010. március 30-án lesz. Ezen a szakaszon épül 4 alagút, aminek már a média elég nagy visszhangot adott. A sztráda Bólynál Pécs irányába indul, M60-as autópálya néven. Ezek mellett Dunaújvárosnál az út keresztezi az M8-as autópályát, míg Szekszárdnál pedig az M9-es autóút szeli át az M6-ost. A tervekben szerepel még, hogy Ercsi környékén a Budapestet elkerülő második félkörgyűrűvel - M11-es autóút - csomópontot alakítsanak ki. A Bólytól Ivándárdáig (országhatár) tartó mindössze 20 km-es szakasz jelenleg terv stádiumban van.

Az Érdi-tető és Dunaújváros közötti szakaszt 2006. június 11-én adták át a forgalomnak, az M0-s autóút és Érdi-tető közötti szakaszt pedig 2008. szeptember 23-án.

Az M6-os autópálya további szakaszai: a Dunaújváros–Szekszárd szakaszt 2008. nyár végén kezdték építeni (a kivitelezővel való szerződés 2008. július 16-án köttetett meg). A Szekszárd–Bóly szakasz építése 2007 decemberében megkezdődött. Bóly és az országhatár között az építését még csak tervezik. Bóly térségében az M60-as autópálya elágazik majd Pécs irányába, Az út építése már elkezdődött. Az elválási csomópont az M6-os határ felé vezető szakaszának átadásáig ütemezett kiépítéssel valósul meg, ezért a 191,605 kilométer szelvénytől főpálya burkolat nem épül, a forgalom a jobb- és bal oldali gyűjtő-elosztó pályákon bonyolódik.

(Tovább a cikkhez)