Pomurska

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Pomurska régió elhelyezkedése Szlovénián belül

Pomurska (ejtsd: pomurszka) vagy magyarul Muravidék közigazgatási régió (hivatalos szlovén nevén Pomurska regija, azaz „Mura-vidéki régió”) közigazgatási régió Szlovéniában, amelynek területe a Muravidék (Prekmurje) történelmi régiót, Alsó-Stájerország (Štajerska) történelmi régió egy részét, és a Muraközből Ráckanizsa községet foglalja magában.

Földrajz[szerkesztés]

A régió határát nyugaton Podravska közigazgatási régió, délen a horvát, keleten a szlovén-magyar, nyugaton pedig az szlovén-osztrák államhatár alkotja.

Pomurska régió területe az Alpokaljához tartozó Dráva-Mura-dombvidék részét képezi. A régió területe nagyjából egybeesik a Mura-vidék vagy Alsó-Mura-sík (Pomurje vagy Mursko-Prekmursko polje) földrajzi tájegységgel, amely a Mura folyó két oldalán elterülő vidéket jelöli. A folyó bal bartján a történelmi Muravidék (Prekmurje), míg a folyó jobb partján a Prlekija nevű történelmi tájegység található. Az első világháborúig az előbbi Magyarország, az utóbbi pedig Ausztria része volt.[1]

A régió északi felén az Vendvidéki-dombság (Goričko), nyugaton a Slovenske gorice húzódik. Keleten, a magyar határ mentén a Lendva-vidék (Dolinsko) alacsonyabb dombsága terül el.

Népesség[szerkesztés]

A Muravidék magyar határral szomszédos településein, elsősorban Lendván és környékén ma is jelentős magyar kisebbség él.

Közigazgatás[szerkesztés]

Pomurska legnagyobb városai Muraszombat, Lendva, Ljutomer és Gornja Radgona.

Községek[szerkesztés]

A következő 27 község alkotja a régiót:

(Zárójelben a szlovén név szerepel.)

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Göncz László: A muravidéki magyarság – Bevezető