Goričko

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Goričko
Goricko2.jpg
Ország Szlovénia
Elhelyezkedése
Goričko (Szlovénia)
Goričko
Goričko
Pozíció Szlovénia térképén
é. sz. 46° 47′, k. h. 16° 10′Koordináták: é. sz. 46° 47′, k. h. 16° 10′
A Wikimédia Commons tartalmaz Goričko témájú médiaállományokat.
A Vendvidéki-dombság fekvése Szlovéniában

Goričko dombos tájegység Szlovénia északkeleti sarkában, a magyar-osztrák-szlovén hármashatár közelében, a Mura és a Rába között, a Muravidék északi részén, Pomurska statisztikai régióban. Manapság a helyi magyarok is e nevet használják a tájra sajtójukban. A kisebbségi magyar irodalomban gyakran Goricskó alakban is szerepel. Kevésbé ismert, a kiegyezés utáni magyarosítás során megalkotott magyar elnevezése: Vendvidéki-dombság.

Részben átfedésben van a magyar Őrséggel. A 2003. október 9-én létrehozott Őrség-Goričko-Raab magyar-szlovén-osztrák tájvédelmi körzet része.

Lakossága szlovén és magyar; hagyományosan az egyes falvakat az egyik vagy a másik nemzetiség lakta túlnyomó többségben. Szlovén részről a magyar oldalon lévő szlovén lakosságú falvakat is ehhez a tájegységhez számítják.

Főbb helységei: Alsómarác (Moravske Toplice), Battyánd (Puconci), Dobronak (Dobrovnik), Felsőlendva (Grad), Kebeleszentmárton (Kobilje), Kuzma (Kuzma), Őrihodos (Hodoš), Péterhegy (Gornji Petrovci), Sal (Šalovci), Szarvaslak (Rogasovci) és Vashidegkút (Cankova). Központi települése nincs.

Éghajlata nedves kontinentális, az évi csapadékmennyiség 850 mm, ami a legkevesebb Szlovéniában. Talaja savanyú erdőtalaj, gyengén termő, földművelésre kevéssé alkalmas; inkább az állattenyésztés és gyümölcstermesztés jelentősebb. A parasztgazdaságok kicsik és szétaprózottak, a népsűrűség alacsony.

Hivatkozások[szerkesztés]