Petronas-ikertorony

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Petronas-ikertorony
KLCC twin towers2.JPG
Hely Kuala Lumpur (Malajzia)
Építési adatok
Építés éve 1998
Megnyitás 1998. március 1.
Felhasznált anyagok beton, acél és üveg
Építész(ek) César Pelli
Alapadatok
Magassága 451,9 m
Tető magassága 42 m
Alapterület 395 000 m²
Egyéb jellemzők
Emeletek száma 88
Elhelyezkedése
Petronas-ikertorony (Malajzia)
Petronas-ikertorony
Petronas-ikertorony
Pozíció Malajzia térképén
é. sz. 3° 09′ 28″, k. h. 101° 42′ 42″Koordináták: é. sz. 3° 09′ 28″, k. h. 101° 42′ 42″
Petronas-ikertorony weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Petronas-ikertorony témájú médiaállományokat.

A Petronas-ikertorony az építtető kőolajtársaság (Petronas) nevét viselő 451,9 méter magas felhőkarcoló Kuala Lumpurban, Malajzia (ex)fővárosában.[1] A világ legmagasabb épülete volt 2003-ig aszerint a ranglista alapján, amely a magasságot a főbejárat és a strukturális tetőpont különbségében határozza meg. Ez a besorolás azonban vitatott, hiszen a legmagasabb emelet csak 378 méter, a tető pedig 403 méter magasan található. A Sears Tower eme két pontot figyelembe véve (436 m és 442 m) ugyanúgy magasabbnak tekintendő, mint az antennát is beleszámító magasságmérték esetében (527 m).

A két tornyot 170 méter (41. és 42. emelet) magasságban egy kétszintes acélhíd (ún. Skybridge) köti össze. Ez az 58,4 méter hosszú, 750 tonnás híd 2000-től a nyilvánosság számára is látogatható. A korlátozott számban rendelkezésre bocsátott, ingyenes belépőjegyek reggelente 8:30-tól kerülnek kiosztásra és általában kb. 2 órán belül el is kelnek. A tornyok csúcsai nem látogathatók.

Az I. torony teljes egészében a Petronas cég irodáinak ad helyet, a II. toronyban más cégek is bérelnek irodákat, mint például a Bloomberg, az IBM, a Boeing, a Microsoft, a Huawei, az Al Jazeera English, vagy a Reuters.

A tornyok otthont adnak több bevásárlóközpontnak, a Petrosains Természettudományi Múzeumnak, a Malajziai Filharmonikusok koncerttermének, egy képzőművészeti galériának és számtalan irodának. Különösen impozáns az itt található Suria KLCC bevásárlóközpont a maga luxusüzleteivel és vendéglátóipari egységeivel.

Az ikertorony a tömegkultúrában[szerkesztés]

Az épület feltűnik az 1999-es Briliáns csapda című filmben, amiben a Sean Connery és a Catherine Zeta-Jones által alakított betörőpáros az ikertoronyban lévő vállalati szerverről akar több milliárd dollárt leemelni, majd utána izgalmas menekülést hajtanak végre az összekötőhídon.

Az ikertornyok feltűnnek még, az IO Interactive sikerjátékában, a 2002-es Hitman 2: Silent Assassin-ban. A játék, három egymást követő feladatban is szerepet ad a tornyoknak. Elsőként a földszinten (Recepción) és az alagsorban. A másodikban már valahol magasan az emeletek között. A harmadik feladatban pedig egy luxus lakosztályban, valahol a legfelső szinteken. A játékban a tornyok főként a látványosságot tükrözik vissza, de nagyrészt nem életszerű és nem is a pontos mása, legalább is belülről. A játékban át kell menni a két torony közti hídon.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Petronas-ikertorony témájú médiaállományokat.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. az új főváros Putrajaya