CN Tower

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
CN Tower
A CN Tower
A CN Tower
Település
CímToronto, Kanada
Építési adatok
Építés éve1973–1976
Megnyitás1976
Felhasznált anyagokbeton, acél, üveg
Építész(ek)John Andrews
Hasznosítása
Felhasználási terület
TulajdonosCanada Lands Company
Alapadatok
Magassága553,3 m
Egyéb jellemzők
Emeletek száma147
Liftek száma6
Elhelyezkedése
CN Tower (Kanada)
CN Tower
CN Tower
Pozíció Kanada térképén
é. sz. 43° 38′ 34″, ny. h. 79° 23′ 14″Koordináták: é. sz. 43° 38′ 34″, ny. h. 79° 23′ 14″
Térkép
CN Tower weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz CN Tower témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A CN Towert (angolul, teljes nevén Canadian National Tower) 1973 és 1976 között építették a kanadai Torontóban, az ottani ipar erejének demonstrálása végett. Építése idején a világ legmagasabb szabadon álló tornya volt a maga 553,3 méteres magasságával, amely címet 2007-ig meg is tartotta. A tornyot 1537 munkás heti öt napban, napi 24 órában építette meg 40 hónap alatt.

A torony feladata, bemutatása[szerkesztés]

A torony távközlési célokat is szolgál, ennek érdekében 338 és 553,3 méteren antennákat helyeztek el.

A toronyban 4 kilátószint látogatható. 342 m-en a Glass Floor (magyarul Üvegpadló) és az Outdoor Observation Deck (Külső kilátó/megfigyelőterasz). Utóbbin megtapasztalhatjuk az időjárást ebben a magasságban, míg az előbbiben bátorságunkat tehetjük próbára a 6 cm vastag, kb. 100×130 cm-es üveglapokon lépkedve. 342 méterrel a föld fölött lehet sétálni vagy kúszni, vérmérséklettől függően. Bátran ki lehet próbálni, réteges, edzett üveg, amelyet rendszeresen teherpróbának vetnek alá és évente cserélnek.

346 m-en található a Horizons Café alkalmi étkezésekre és az 'Indoor Observation Deck' ('Look Out' szint), ahová 58 másodperc alatt visz fel a lift.

351 m-es magasságban helyezték el a gömb alakú, forgó éttermet. Az itt étkező vendégekkel a padló 72 perc alatt körbefordul, hogy zavartalanul élvezhessék az alant elterülő város és az Ontario-tó látványát. Az étteremben közel 500-féle kitűnő bor között válogathatunk. Szintén itt találhatjuk az 'Art Gallery of Onto'-t, ahol emléket vásárolhatunk.

A 447 méteres magasságban lévő 'Sky Pod'-ba külön lift visz fel, külön jegy ellenében. Innen látható a várost körülvevő régió, tiszta időben a látótávolság 160 km is lehet (a Niagara-vízesést is láthatjuk).

Műszaki jellemzői[szerkesztés]

A torony 6 db üvegfalú gyorslifttel van felszerelve, a kabinok 22 km/h sebességre gyorsulnak fel. Évente 2 millió turista látogatja meg Toronto jelképének is számító tornyot.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a CN Tower című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]