Jeddah Tower

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jeddah Tower
برج جدة
Az építkezés állása 2019. augusztus 16-án
Az építkezés állása 2019. augusztus 16-án
Korábbi nevek: Kingdom Tower, Mile High Tower
TelepülésDzsidda
CímDzsidda, Szaúd-Arábia
Építési adatok
Építés éve2013. április 1.
Megnyitásnem ismert
Építési stílusSzupermagas felhőkarcoló
Felhasznált anyagokVasbeton, acél és üveghomlokzat
Építész(ek)Adrian D. Smith, Adrian Smith + Gordon Gill Architecture, Chicago, Egyesült Államok
Vállalkozó(k)Saudi Bin Ladin Group
KivitelezőEmaar Properties
Jeddah Economic Company (JEC)
Építési költség4.6 milliárd Szaúdi riál
(1.23 milliárd dollár)
(előreláthatólag)
Hasznosítása
Felhasználási területirodák, szállodák, lakások, apartmanok, megfigyelő fedélzet, kiskereskedelem
TulajdonosPrince Al-Waleed bin Talal
Kingdom Holding Company
Alapadatok
Magassága351 m
Torony magassága≥1000 m
Alapterület530.000 m²
Egyéb jellemzők
Emeletek száma>200 összes
≥160 lakható
Liftek száma59
Elhelyezkedése
Jeddah Tower برج جدة (Szaúd-Arábia)
Jeddah Tower برج جدة
Jeddah Tower
برج جدة
Pozíció Szaúd-Arábia térképén
é. sz. 21° 44′ 02″, k. h. 39° 04′ 58″Koordináták: é. sz. 21° 44′ 02″, k. h. 39° 04′ 58″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Jeddah Tower
برج جدة
témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Jeddah Tower (arabul: برج جدة, magyarul: Dzsidda torony); korábbi nevén Kingdom Tower (arabul: برج المملكة Burjul Mamlakah, magyarul: Királyság torony); másik korábbi néven Mile-High Tower (arabul: برج الميل, vagyis Mérföld magas torony) egy tervezett szupermagas felhőkarcoló a szaúd-arábiai Dzsiddában, amelynek költsége 4,6 milliárd SR (1,23 milliárd dollár). Ez lesz a központja és az első fázisa a 20 milliárd dollárba (75 milliárd SR) kerülő Királyságvárosnak, amely a Vörös-tenger mentén, Dzsidda északi oldalán fekszik.

Ha a tervek szerint kész lesz, a torony soha nem látott magasságot ér el, és ez lesz a világ legmagasabb épülete, egyúttal az első szerkezet, amely eléri az egy kilométeres magasságot. A tornyot eredetileg 1609 m (1 mérföld) magasra tervezték, de a terület földrajzilag nem megfelelő ekkora magassághoz.

A főépítész Adrian Smith, aki a Burdzs Kalifa épületét is tervezte. A projekt elindítója és vezetője Al-Waleed bin Talal szaúdi-arábiai herceg, Abdullah király unokaöccse, a leggazdagabb arab a Közel-Keleten. Talal a Kingdom Holding Company (KHC) elnöke is, mely cég a Dzsidda Gazdasági Társaság partnere; utóbbi 2009-ben alakult kifejezetten a Kingdom Tower és a város fejlesztése céljából. A tervek eléggé megosztóak. A készülő épület több komolyabb dicséretet is kapott, például hogy kulturálisan jelentős ikon, amely szimbolizálja a nemzet gazdagságát és hatalmát. Mások viszont megkérdőjelezik a motivációt és a pénzügyi megtérülésre vonatkozó jóslatokat.

Áttekintés[szerkesztés]

Légifelvétel a toronyról

Az épület tervezett magasságát a kezdeti egy mérföldről lecsökkentették, de így is minimum 1000 méter lesz (a pontos magasságot titokban tartják az építkezés alatt, hasonlóan mint a Burdzs Kalifánál). Még így is a világ legmagasabb épülete lesz, legalább 173 méterrel (568 láb) megelőzve a Dubaji Burdzs Kalifa épületét.

A torony és egy 50 hektáros telek lesz az első szakasza a Királyságváros fejlesztésének. A projekt várhatóan háromfázisú lesz, helyszíne egy nagy, korábban beépítetlen vízparti földterület Dzsidda kikötőjétől nagyjából 20 km-re északra, területe mintegy 247 569 940 m2. A Királyságvárost a HOK Architects tervezte. A becslések szerint legalább 20 milliárd dollárba (75 milliárd SR) fog kerülni és az építése körülbelül 10 évet vesz majd igénybe. Lényegében egy új negyed lesz Dzsiddában. A második szakasz a projekt összes infrastruktúrájának szükséges fejlesztése lesz, a harmadik szakaszt még nem hozták nyilvánosságra. A Kingdom Tower elsődleges célja az lesz, hogy olyan szolgáltatásokat nyújtson mint például a Four Seasons Hotel (például irodákat és luxuslakásokat), és itt lesz a világ legmagasabban fekvő csillagvizsgálója.

A torony tervezésére elsőként a chicagói építész, Adrian Smith neve merült föl, akinek cége az Adrian Smith + Gordon Gill Architecture (AS + GG). Ő tervezte a Burdzs Kalifát, mikor a Skidmore, Owings and Merrill (SOM) céggel dolgozott. A torony fejlesztését az Emaar Properties PJSC kezeli. A Thornton Tomasettit választották ki magasépítési cégnek, illetve a Environmental Systems Design, Inc-t a környezeti rendszertervek elkészítésére.

2011 augusztus 2-án bejelentették, hogy az építkezés hamarosan megkezdődik, és majd akár 63 hónapot (5 év, 3 hónap) is igénybe vehet.

Idővonal[szerkesztés]

2008 májusában a talaj vizsgálata során megkérdőjelezték, hogy a kiválasztott helyszín kibírná-e a felhőkarcoló jelentős magasságát, a MEED bejelentette, hogy csökkentik a projektet, így legfeljebb 500 méterrel csökkenhet a magasság.

2009-es jelentésekben a projektet elhalasztották a gazdasági válság miatt.

2010 márciusában az Adrian Smith + Gordon Gill Architecture építészeti céget választották ki.

2010 októberében a tulajdonos (Kingdom Holding) fejlesztési megállapodást kötött az Emaar Properties PJSC céggel. Az épület végleges magassága továbbra is kérdéses, de a tervezett magasság több mint 1 km. A Kingdom Holding bejelentette, hogy az építkezés halad.

2011 áprilisában több hírügynökségek jelentése szerint a Mile-High Tower kialakítását jóváhagyták, és hogy az épület költsége majdnem 30 milliárd dollárba lenne. Ez a kialakítás drasztikusan nagyobb volt, mint a jelenlegi alapterület amely 3 530 316 m2. A jelentés alapján a lift 12 perc alatt érne fel a legfelső emeletre (több átszállási lehetőségre lenne szükség). Adrian Smith a médiában tagadta, hogy a korábbi tervekben bármi módon részt vett volna.

2011 augusztus elején a Binladin Group céget választották ki a fő építési vállalkozónak, aláírták a 4,6 milliárd SR-be (1,23 milliárd dollár) kerülő szerződést, mely alapján az épületet kevesebbe kerül megépíteni mint a Burdzs Kalifát (1,5 milliárd dollár). Új bejelentések történtek a széles nyilvánosság számára augusztus 2-án, melyek szerint a projekt 1000 m (3281 láb) magas lesz, az épület alapterülete 530 000 m2, és hogy 63 hónapig tarthat az építése.

Az épület alapozása 2013 áprilisában, a föld feletti építkezés 2014 szeptemberében kezdődött el.[forrás?]

2018 februárjában az épület magassága 266 m volt (66 emelet). Az építkezés ezután leállt.[forrás?]

Építkezés[szerkesztés]

A talaj vizsgálatára 2008-ban került sor, ekkor került sor a helyszínen egy kisebb terület előkészítésére, de az alapozási munka még nem kezdődött el. Bár az építkezés becsült ideje öt év és három hónap (63 hónap), mások úgy számolják, hogy ez lényegesen hosszabb lesz, több mint hét év (a Burdzs Kalifa hat év alatt épült fel). 2008 óta több alkalommal úgy tűnt, hogy az építkezés hamarosan megkezdődhet, de sokáig mégis elhalasztották. Az alapozást és a cölöpözést a Langan International végezte.

Az építésénél csúcstechnológiára támaszkodnak, többek között vasbetonra, a felemeléséhez pedig szivattyúkat használnak, hasonlóan a Burdzs Kalifa építéséhez. Bob Sinn (Thornton Tomasetti) szerint: „A beton minősége egyre jobb és jobb, mint szivattyútechnika. Voltak nagyon jelentős előrelépések a vasbetonnál az elmúlt 20 évben. A Kingdom Tower biztosan megvalósítható. Ez nem jelent strukturális kihívást. Azt hiszem, technikailag akár egy 2 km magas tornyot is lehetne építeni, bár nem gondolom, hogy egyhamar sor kerülne erre. Sokáig a Jeddah Tower lehet az egyetlen építmény, amely több mint 1000 méter magas.”

Megjegyzések[szerkesztés]

A. ^ A Burdzs Kalifa tényleges magasságát nem jelenik be a megnyitó ünnepségig. A Jeddah Tower fejlesztője is titokban tartja a végső magasságot, amíg az épület nem lesz legalább 1000 méter (3280 láb) magas. A WTTW-ben egy televíziós interjúban Adrian Smith kijelentette, hogy a torony kicsit több mint kétszerese lesz a Willis (Sears) Towernek, amely 527 méter (1729 láb) magas (antennákkal számítva), ami arra utal, hogy a Jeddah Tower közel lehet az 1100 méteres magassághoz. Egyes források még azt is említették, hogy a Jeddah Tower több mint 200 méterrel megdönti a Burdzs Kalifa rekordját[forrás?].
B. ^ Az épület alapterülete körülbelül 540 000 m2 lesz[forrás?]
C. ^ A 2011 decemberi kezdéshez viszonyítva a befejezés időpontját 63 hónapra becsülik. Ha az építkezés hamarabb elkezdődött volna, akkor a 2016-ra kész lehetett volna az épület (például a SkyscraperPage szerint).
D. ^ A kör területének képlete (π r 2) és a megadott érték 30 méter (98 láb) mint az átmérője.
E. ^ Nem hivatalosan az emeletek számairól Adrian Smith azt mondta, hogy 50 emelettel magasabb lesz mint a Burdzs Kalifa (amely 163 emelet magas). Ez a feltételezés bizonytalan, de valószínű, hogy ez a szám a torony lakatlan mechanikus emeleteire vonatkozik. Az egyik forrás szerint „a torony lakosai és a látogatói elfoglalhatják a helyüket a torony 160. emeletéig”.

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]