Taipei 101

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Taipei 101
台北101 / 臺北101
Taipei Financial Center
A Taipei 101 épület az átadás napján
A Taipei 101 épület az átadás napján
Település Xicun Village
Cím Xinyi, Tajpej, Kínai Köztársaság
Építési adatok
Építés éve 1999–2004
Megnyitás 2004. december 31.
Építési stílus posztmodern építészet
Felhasznált anyagok acél, beton
Tervező Thornton Tomasetti
Építész(ek) C.Y. Lee & Partners
Kivitelező Samsung C&T, KTRT Joint Venture
Építési költség 1,8 milliárd USD[1]
Hasznosítása
Felhasználási terület irodaház, bevásárlóközpont, könyvtár, üzletek, éttermek
Tulajdonos Taipei Financial Center Corporation
Szolgáltatások mass damper of Taipei 101
Alapadatok
Magassága509,2 m
Alapterület412 500 m²
Teljes terület412 500 m²
Egyéb jellemzők
Emeletek száma 101
Liftek száma 61 (Toshiba/KONE)
Elhelyezkedése
Taipei 101 (Tajvan)
Taipei 101
Taipei 101
Pozíció Tajvan térképén
é. sz. 25° 02′ 01″, k. h. 121° 33′ 54″Koordináták: é. sz. 25° 02′ 01″, k. h. 121° 33′ 54″
Térkép
Taipei 101 weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Taipei 101 témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A stabilizáló gömb

A Taipei 101 egy 101 emeletes épület a tajvani Tajpejben. 509,2 méter magas, 1999-től 2004-ig építették. A toronyházat végül 2004. december 31-én adták át, tűzijáték kíséretében. Még ebben az évben hivatalosan a világ legmagasabb épülete lett, (a torontói CN tornyot leszámítva).

A korábbi rekorder Kuala Lumpur-i Petronas-tornyokat így 57,3 méterrel megelőzte, de sokáig nem tartotta a világ legmagasabb felhőkarcolója címet, mivel Sanghajban és Dubajban is épültek magasabb épületek.

Tervezése és építése[szerkesztés]

Számos más tajvani és kínai épület mellett a Tajpej 101-et is C.Y. Lee és csoportja tervezte. Az építmény észlelt méretét megnöveli „pagoda stílusú” kialakítása, mivel a földszintről szemlélve a szekciók fölfele szélesedő kialakításának köszönhetően nagyobbnak tűnnek valós méretüknél. A nemzetközi formák és a helyi kulturális tradíciók egyensúlyban tartásával kialakított forma nyolc részből áll (a kínai nyolcas szám a jólétet és a bizalmat szimbolizálja), nyíló bambuszra hasonlítva. Az összetett acél- és vasbeton szerkezet kiemelkedő mérnöki teljesítmény, hiszen nem csupán az épület saját kolosszális súlyát kell viselnie, ellen kell állnia a földrengéseknek és tájfunoknak. A szubtrópusi éghajlat következtében az épület felső részeinél a relatíve hidegebb téli hónapokban folyamatosan felhők lebegnek.

A földrengések és tájfunok sújtotta területre 101 emeletes épületet tervezni jelentős kihívás volt a mérnökök számára. Minden eshetőséggel számolniuk kellett, hiszen a torony alig 200 méterre áll egy törésvonaltól, és szinte állandó 160 km/h sebességű szélnyomásnak van kitéve. Az épületmozgások kiegyenlítésére létrehoztak egy hangolható tömegszabályozó rendszert. Ennek lényeges eleme egy 725 tonnás, 5,5 méteres átmérőjű gömb, ami a 88. emeleten található. Az elsődleges fő tartószerkezet flexibilis, hogy ellenállhasson a földmozgásoknak, a gömb pedig ingaként lóg benne, ellentétes irányban mozogva az épülettel, ellensúlyozandó a nagy szélnyomás vagy a földmozgás okozta épületkilengéseket, rezgéseket – ezzel biztosítva a stabilitást.

Az épület felső részén található kilátó alatt elhelyezkedő tömegszabályozó rendszer gömbje egyben turistalátványosság is. Évi egymillió látogató kíváncsi arra, milyen a kilátás a Tajpej-torony tetejéről, illetve milyen érzés a világ leggyorsabb liftjével közlekedni, a földszintről a kilátószintig (357 méter) 37 másodperc alatt jutva fel. A toronyban található leggyorsabb lift 17 m/s sebességgel közlekedik. A torony struktúrája egy acéldoboz keret, aminek a közepe táján 16 acéllemez pillér található, ezek a 62. szintig betonnal vannak feltöltve. A négy külső falhoz közel a 26. emeletig két „szuperoszlop”, két „aloszlop” és két „sarokoszlop” található, melyek szintén betonnal vannak feltöltve.

Az épület felállításakor több ezer tonna acélt és betont kellett feljuttatni az egyre magasabban lévő szintekre. Az építkezés közben 2002 márciusában bekövetkezett földrengés miatt egy daru lezuhant, és több munkást maga alá temetett. A befektetőknek a Sungshan reptérrel is akadtak nehézségeik az épület magassága és elhelyezkedése miatt, de végül sikerült megegyezniük. A 86. és 88. emeletek között található kilátóból és étteremből a környező hegyeket, a Keelung folyót és a Dél-kínai-tengert is lehet látni. Az alsó szinteket teljes egészében kibérelték, de a 101. emeletig azért még akad üres hely. A toronyban működik Tajpej prémium-bevásárlóközpontja, a 101 Mall, 74 ezer négyzetméteren 160 bolttal és 12 étteremmel.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]