Partos Bence

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Partos Bence (Miskolc, 1993[1] -) magyar üzletember, pszichológus, a Mindset Pszichológia tulajdonosa[2], civil-startupper.

Partos Bence
Partos Bence
Partos Bence
Született1993december 13. (30 éves)
Miskolc
Nemzetiségemagyar
HázastársaFarkas Vera pszichológus
Foglalkozásaüzletember, pszichológus
IskoláiELTE pszichológia szak
ELTE Filozófiatudományi Doktori Iskola
SablonWikidataSegítség

Egyéb érdekeltségei mellett az ország egyik legnagyobb komplex pszichológiai szolgáltatást nyújtó cégének, a Mindset Pszichológiának alapító-tulajdonosa és ügyvezető igazgatója[3]. A Mandiner volt főszerkesztő-helyettese[4], majd felmondása után annak a Transzparens Újságírásért Alapítványnak a létrehozója[5], amelyet az Európai Unió által finanszírozott, európai médiahelyzetet vizsgáló, Centre For Media Pluralism and Media Freedom (CMPF) hivatalos szakértőjének kért fel és amely javaslatára a Fidesz-KDNP módosította a magyar médiatörvényt[6][7][8].

Partos a Mathias Corvinus Collegium korábbi oktatási főtanácsadója[3], valamint az intézmény Pszichológia Iskolájának alapítója és 2018-2020 között vezetője.[9] A Highlights of Hungary nagykövete[10], kétszeres magyar bajnok birkózó.[11]

A kormánykritikus sajtóban nevét gyakran összefüggésbe hozzák a Mathias Corvinus Collegium körüli gazdasági holdudvarral és Tombor András üzletemberrel[12][13][14][15][16][17].

Karrier[szerkesztés]

Partos Bence 2015-ben kezdett újságíróként dolgozni a Mandiner.hu-nál[18]. Az Amigos a gyerekekért jótékonysági szervezetről írt riportja[19] Vízy Dorka-díjat kapott[20], melyet évente ítélnek oda egy-egy kiemelkedő újságírói teljesítmény elismeréseként[21]. 2017-től 2019-ig a lap főszerkesztő-helyettese[4].

Ezzel párhuzamosan társalapítója, társtulajdonosa és ügyvezető igazgatója a Mindset Pszichológiának[2], valamint az annak tulajdonában álló Medicop Egészség Centrum Kft-nek[2], amely az ország egyik legnagyobb komplex pszichológiai szolgáltatást nyújtó cégcsoportja. A csoport bevétele 2022-ben elérte a félmilliárd forintot[22]. A Mindset pszichológiai tanácsadás mellett lap- és könyvkiadással, kutatással, oktatással és rendezvényszervezéssel is foglalkozik[23]. A Mindset brand jelentős médiaeléréssel bír, több mint 100 ezren követik a Facebookon, szaklapjuk pedig az egyik legolvasottabb pszichológiai lap Magyarországon[24]. Partos a Mindseten keresztül rendelkezésére álló nyilvánosságot nagyobb horderejű ügyek mentén aktívan használja is, az ukrán-orosz háború kirobbanásakor vagy a Covid-19 járvány idején például mentális akciótervet hirdetett a bajbajutottak megsegítésére[25][26][27][28]. A Mindset hívta életre a Pszicho-Kávéház sorozatot, amely során állandó szakmai kerekasztalt állított fel egy-egy évadra olyan szakemberekből, mint például Orvos-Tóth Noémi, Forgács Attila vagy Fábri György.[29][30][31]

A cég másik tulajdonosa[32] Partos egykori MCC-s kollégiumi társa, Arany Bence cambridge-i egyetemen tanult[33] közgazdász, aki egyebek mellett annak az Aero Investment Partners Zrt.-nek az ügyvezető igazgatója, amely tulajdonosa egy cseh vadászrepűlőgépgyárnak[34][35]. A cég mögött Tombor András üzletember, az MCC alapítója áll.[36][37]

Partos a Mathias Corvinus Collegium korábbi oktatási főtanácsadója, valamint az intézmény Pszichológia Iskolájának[38] alapítója és 2018-2020 között vezetője. Partos vezetése alatt az MCC-Mindset Pszichológia Iskola szakmai felelőse Kozma-Vízkeleti Dániel, ismert családpszichoterapeuta, fővédnöke Nelson Mandela egykori kommunikációs tanácsadója, a Harvard egyetem és az MIT oktatója, prof. dr. David Venter. Az Iskola jelenlegi vezetője Dr. Bunford Nóra[39], az amerikai Ohio Egyetemen doktorált klinikai pszichológus, fővédnöke Dr. Pászthy Bea pszichiáter, a Semmelweis Egyetem klinikájának vezető főorvosa.[11][9][40]

Több tényfeltáró cikk enged következtetni arra, hogy Partos érdekeltségi körébe tartozik a kormányzat drogpolitikáját megalapozó Drogkutató Intézet Nonprofit Kft. is, amely ugyanarra a címre van bejegyezve, mint a Mindset Pszichológia Kft.[41][42][43]

Közéleti szerepvállalás[szerkesztés]

2019-ben azért állt fel a Mandiner főszerkesztő-helyettesi pozíciójából, hogy megalapítsa a Transzparens Újságírásért Alapítványt[44], amely egy politikai entitásoktól független, mozgalmi jellegű civil startup[45]. A szervezetet a francia üzletember, politológus Claude Chollet-val hozta létre 2020-ban[46]. Az alapítvány társszervezete a párizsi székhelyű Observatoire du journalisme[47]. A Transzparens létrehozásáról később a Portfoliónak így nyilatkozott: “Azért hagytam ott a közéleti újságírást, mert annak sokszor a legalapvetőbb működésmódjaival sem értettem egyet. A Transzparens Újságírásért Alapítványban azért dolgozunk, hogy megteremtsük Magyarországon a médiatudatosság kultúráját”.[45] A Partos által alapított média startup menedzsere Nagy Károly[48], a Momentum Mozgalom egykori politikusa, a párt ifjúsági szervezetének alapítója[49][50]. Az alapítvány médiatudatossági nagykövete Vastag Tamás magyar énekes, színész[51][52].

A Transzparens Újságírásért Alapítvány javaslatára 2023-ban Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője kezdeményezte a médiatörvény módosítását, amelynek köszönhetően az újságírókat nem fenyegetheti börtönbüntetés, amennyiben tévednek munkájuk közben.[7][6]

A Transzparens Újságírásért Alapítvány leginkább a Zsurnaliszta Vitaestekkel robbant be a köztudatba, amelyek során különböző hátterű és világlátású újságírókat ültettek egy asztalhoz. Megfordult náluk a magyar média színe-java, többek között a Telex, a Mandiner, a 444, a 24.hu, a Magyar Nemzet, az Index és Népszava is[53][54][55]. Az alapítványt többször támadták a magyar médiában, leginkább annak vélt francia jobboldali kapcsolatrendszere miatt[14]. Partos erre sajtóperek sorozatával válaszolt[56], amelyeket a bíróságon megnyert, így ezek eredményeként jogerős ítéletek születtek az Alapítvány függetlenségét és átláthatóságát alátámasztva[57][58][59][60]. Az atlatszo.hu elleni győztes sajtópereket követően Partos Bence leült egy nyilvános vitára Bodoky Tamással, az atlatszo.hu társalapítójával, ügyvezetőjével[61]. A sajtó “a magyar médiahelyzetről tartott példátlan vitaként” számolt be az eszmecseréről[62]. Az ügyet Hont András is hasonlóképp kommentálta, szerinte “szinte példa nélküli, hogy egymással vitában, sőt perben álló felek a köztük lévő nézetütközést, amely magánlevelezésekben is folytatódik, szerkesztett formában a nyilvánosság számára hozzáférhetővé teszik”. A vita során Partos többek között kifejtette: “A független és objektív média ideája leáldozott”.[63]

2023-ban Partost felkérték a Highlights of Hungary nagykövetének. A szervezet célja, hogy a kiválóság, a hazaszeretet és a cselekvő lokálpatriotizmus értékei mentén, évente elismerje és széles körben megismertesse a legkiválóbb magyar kreatív teljesítményeket, valamint közösséget szervezzen azok alkotói és alakítói köré.[64][10]

Sport[szerkesztés]

Gyermekkorától versenyszerűen birkózott a Dorogi Nehézatlétikai Club színeiben, melynek sportolói pályafutása után négy évig edzője is volt.[65] Kétszeres magyar bajnok birkózó.

Tanulmányok[szerkesztés]

Középfokú tanulmányait Esztergomban, az Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnáziumban végezte el.[66]

2016-ban diplomázott a Mathias Corvinus Collegium média szakán, majd 2018-ban az intézmény vezetőképző akadémiáját is elvégezte.[1]

2015 és 2016 között az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiumának tagja volt.[65] 2016-ban, egyetemi évei alatt Partost köztársasági ösztöndíjjal tüntették ki[67], amelyet a felsőoktatási intézményekben tanuló hallgatók felső 0,8%-a kaphat meg kiemelkedő tanulmányi és szakmai eredményeik alapján. Ezt követően 2020-ban diplomázott pszichológusként az Eötvös Loránd Tudományegyetem pszichológia szakán.[68]

Jelenleg az ELTE Filozófiatudományi Doktori Iskolájának tagja.[69]

Magánélet[szerkesztés]

Felesége Farkas Vera pszichológus, a Volumen Communications kommunikációs ügynökség tulajdonosa.[70]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b trans: Rólunk | Transzparens Újságírásért Alapítvány (magyar nyelven), 2023. július 4. (Hozzáférés: 2024. március 20.)
  2. a b c Nemzeti Cégtár » Mindset Pszichológia Kft.. www.nemzeticegtar.hu. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  3. a b Partos Bence (magyar nyelven). www.portfolio.hu. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  4. a b Mandiner: Új főszerkesztő-helyettes a Mandinernél (magyar nyelven). Mandiner, 2019. február 1. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  5. Informálnak azokról, akik informálnak téged (magyar nyelven). Portfolio.hu, 2020. január 6. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  6. a b Megszavazta a parlament: nem jár börtön a sajtóban megjelent rágalmazó vagy becsületsértő cikkekért (magyar nyelven). telex, 2023. május 23. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  7. a b Balázs, Gulyás. „Megszüntetné a Fidesz a sajtóbeli rágalmazás és becsületsértés büntethetőségét, kivéve a legsúlyosabb eseteket | Media1”, Media1, 2023. április 26. (Hozzáférés: 2024. március 19.) (hu-HU nyelvű) 
  8. Noémi, Konopás: Börtön a cikkekért? A szólásszabadságot védenék a Btk. módosításával (magyar nyelven). Mandiner, 2023. április 26. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  9. a b Pszichológia, Mindset: Dr. Bunford Nóra az MCC-Mindset Pszichológia Iskola új vezetője - Mindset Pszichológia (angol nyelven). mindsetpszichologia.hu. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  10. a b Partos Bence. highlightsofhungary.hu. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  11. a b mindset: 2018-tól Partos Bence az MCC-Mindset Pszichológia szakirány vezetője - Mindset Pszichológia (angol nyelven). mindsetpszichologia.hu. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  12. Zsuzsanna, Fazekas: Mit csinál a Batthyány Alapítvány? (magyar nyelven). Magyarnarancs.hu, 2020. augusztus 13. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  13. Népszava: Hazabeszéd – Párbeszéd-képtelen illiberalizmus kommunikáció és megbélyegző mondások (magyar nyelven). Népszava. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  14. a b Egymásra talált a francia szélsőjobb és a magyar kormánypropaganda az újságírók lejáratásában (magyar nyelven). atlatszo.hu, 2020. január 28. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  15. Tibor, Tamás: Leleplezte a „ballib kurucinfót” a méregdrága hazugsággyár — Lapzsemle | Városi Kurír (magyar nyelven), 2020. november 29. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  16. Közpénzből megy "migránsnézőbe" a NER új generációja. K-Blog. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  17. Így lehet repülőgép- vagy vagongyáros, akit szeret a NER. hvg.hu, 2020. június 18. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  18. Mandiner: Szilvay Gergely és Partos Bence a Mandiner új vezető munkatársai (magyar nyelven). Mandiner, 2017. június 7. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  19. Bence, Partos: Elkél egy jó barát a nehéz időkben – Beteg gyerekeket segít az Amigos (magyar nyelven). Mandiner, 2015. november 10. (Hozzáférés: 2024. március 20.)
  20. Indexes nyerte a Vízy Dorka-díjat, mandineresek a legjobbak között (magyar nyelven). Mandiner, 2016. június 7. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  21. (2022. december 30.) „Vízy Dorottya” (magyar nyelven). Wikipédia.  
  22. Cégszolgálat Ingyenes Céginformáció. www.e-cegjegyzek.hu. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  23. A Mindsetről - Mindset Pszichológia (angol nyelven). mindsetpszichologia.hu. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  24. Similarweb. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  25. mindset: Felvesszük a küzdelmet a koronavírussal – mentális akciótervet hirdetünk - Mindset Pszichológia (angol nyelven). mindsetpszichologia.hu. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  26. Budapest, We love: A koronavírus járvány miatt Mentális Akciótervet hirdetett a Mindset Pszichológia - Cikkek - WeloveBudapest (hu-HU nyelven). welovebudapest.com, 2020. március 17. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  27. Bettina, Holló: Ezért veszélyesek a közösségi oldalakon terjedő háborús felvételek (magyar nyelven). index.hu, 2022. március 8. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  28. Ingyenes mentális segélykérő e-mail csatornát hirdet a Mindset Pszichológia - Mindset Pszichológia (angol nyelven). mindsetpszichologia.hu. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  29. Katinka, Dobrotka: „A kisebb, de tartós stresszek az igazi lelki mérgek” – interjú Orvos-Tóth Noémivel - Mindset Pszichológia (angol nyelven). mindsetpszichologia.hu. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  30. Katinka, Dobrotka: Forgács Attila: Az önbizalom attól is függ, kik vesznek körül bennünket! - Mindset Pszichológia (angol nyelven). mindsetpszichologia.hu. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  31. mindset: „Önbizalmunk építőkövei a másoktól kapott visszajelzések” – tudósítás évzáró konferenciaestünkről - Mindset Pszichológia (angol nyelven). mindsetpszichologia.hu. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  32. Cégszolgálat Ingyenes Céginformáció. www.e-cegjegyzek.hu. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  33. Messina, Irene: Meet the Cambridge MBA class of 2023 - News & insight (brit angol nyelven). Cambridge Judge Business School, 2023. szeptember 27. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  34. Nemzeti Cégtár » AERO Investment Partners Zrt.. www.nemzeticegtar.hu. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  35. Jó időzítéssel vesz repülőgépgyárat a NER ismert figurája. hvg.hu, 2020. június 11. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  36. Balázs, Bozzay: Repülőgépgyára még nem volt a NER-nek, most az is lehet (magyar nyelven). index.hu, 2020. június 12. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  37. Szlovákia második leggazdagabb emberétől vásárolt cseh repülőgépgyárat Tombor András cégcsoportja (magyar nyelven). Forbes.hu, 2020. június 12. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  38. MCC-Mindset Pszichológia Iskola. mcc.hu. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  39. Hajnalka, Tar: Az amerikai álomból felébredve tért inkább haza Bunford Nóra, az ADHD hazai szakértője. Az amerikai álomból felébredve tért inkább haza Bunford Nóra, az ADHD hazai szakértője, 2023. március 30. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  40. MCC Közhasznúsági melléklet 2020. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  41. Kormánypárti drogkutatókra is jutott Rogánék álcivil házipénztárából (magyar nyelven). atlatszo.hu, 2021. október 1. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  42. Nemzeti Cégtár » Volumen Communications Kft.. www.nemzeticegtar.hu. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  43. Sarolta, Székely: Pszichológus ad kommunikációs tanácsokat a Fidesz-frakciónak (magyar nyelven). mfor.hu - Menedzsment Fórum, 2023. március 13. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  44. Bence, Partos: Partos Bence: Azért dolgozunk, hogy megteremtsük itthon a médiatudatosság kultúráját (magyar nyelven). Mandiner, 2020. január 6. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  45. a b Informálnak azokról, akik informálnak téged (magyar nyelven). Portfolio.hu, 2020. január 6. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  46. media1.hu. „Kamuzott a Transzparens Újságírásért Alapítvány alapítója az Átlátszó főszerkesztőjével készült vitán a szervezet gazdálkodásával kapcsolatban | Media1”, Media1, 2023. május 17. (Hozzáférés: 2024. március 19.) (hu-HU nyelvű) 
  47. trans: Rólunk | Transzparens Újságírásért Alapítvány (magyar nyelven), 2023. július 4. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  48. Nagy Károly | Transzparens Újságírásért Alapítvány (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  49. Ex-momentumos politikust igazolt a Transzparens Újságírásért Alapítvány (magyar nyelven). Mandiner, 2021. július 21. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  50. Kilépett momentumos önkormányzati képviselők gyűjtőhelye lett a Fidesz-közeli sajtóalapítvány (magyar nyelven). atlatszo.hu, 2022. június 30. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  51. Vastag Tamás: A szerkesztőségek valljanak színt! (magyar nyelven). Mandiner, 2022. március 26. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  52. Vágó István beleállt Vastag Tamásba, azóta áll a bál: itt tart most az ügy (magyar nyelven). Blikk, 2021. augusztus 5. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  53. PestiSrácok.hu: A Bohár–Fábián összecsapáson nagyot lódító telexes zsurnaliszta orrára koppintott a MagNet Ház (magyar nyelven). PestiSrácok, 2021. március 11. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  54. Transzparens Újságírásért Alapítvány | A médiatudatosság kultúráját építjük Magyarországon. Tartsatok velünk! | By Transzparens Újságírásért AlapítványFacebook” (magyar nyelven).  
  55. Újabb Zsurnaliszta Vitaestet rendeznek – ezúttal Szilvay Gergely és Nagy József fog összecsapni (magyar nyelven). Mandiner, 2023. február 7. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  56. Alapítvány, Transzparens Újságírásért: Nem lehet büntetlenül szélsőjobbozni: újabb pert nyertünk az Átlátszóval szemben! | Transzparens Újságírásért Alapítvány (magyar nyelven), 2022. április 25. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  57. Alapitvany, Transzparens Ujsagirasert: Újabb nyertes sajtóper bizonyítja: az Átlátszó valótlan állításokkal támadta alapítványunkat is | Transzparens Újságírásért Alapítvány (magyar nyelven), 2020. július 23. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  58. Másodfokon is sajtópert nyert az Átlátszóval szemben a Transzparens Újságírásért Alapítvány (magyar nyelven). Mandiner, 2021. május 13. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  59. Videón mutatja a Transzparens Újságírásért Alapítvány, hogyan terjesztett róluk álhírt az Átlátszó (magyar nyelven). Mandiner, 2021. szeptember 9. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  60. Sajtópert nyertek a hazugságokat terjesztő ellenzéki portál ellen. Sajtópert nyertek a hazugságokat terjesztő ellenzéki portál ellen, 2020. augusztus 3. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  61. Partos Bence: „A független és objektív média ideája leáldozott” (magyar nyelven). atlatszo.hu, 2023. május 15. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  62. István, Bereznay: Példátlan vitát tartottak a magyar médiahelyzetről (magyar nyelven). index.hu, 2023. május 15. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  63. Partos Bence: „A független és objektív média ideája leáldozott” (magyar nyelven). atlatszo.hu, 2023. május 15. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  64. Highlights of Hungary (magyar nyelven). highlightsofhungary.hu. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  65. a b Bolyai Kollégium - XXI. Bolyai Konferencia. www.bolyai.elte.hu. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  66. Tablóképek (angol nyelven). read.bookcreator.com. (Hozzáférés: 2024. március 20.)
  67. Köztársasági ösztöndíjasok névsora 2016-2017. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  68. Partos Bence (magyar nyelven). www.portfolio.hu. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  69. Partos Bence - ODT hallgatói adatlap. doktori.hu. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  70. Cégszolgálat Ingyenes Céginformáció. www.e-cegjegyzek.hu. (Hozzáférés: 2024. március 19.)