Hont András

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hont András
Született 1975 (42 éves)
Budapest
Állampolgársága magyar
Foglalkozása
  • újságíró
  • történész

Hont András (Budapest, 1975 –) történész, közíró, volt fideszes önkormányzati politikus.

Politikai pályafutása[szerkesztés]

Általános és középiskolába a fővárosban járt több helyre. Egyetemi tanulmányait a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Bölcsészettudományi Karán és a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán végezte.

Dolgozott a Magyar Rádiónál, az Almássy téri Szabadidőközpontban, továbbá magáncégeknél foglalkozott reklámszervezéssel és lapkiadással is.

1994-ben önkormányzati képviselővé választják Budapest VII. kerületében, az Erzsébetvárosban. Az önkormányzatban a Kulturális Bizottság, később az Ügyrendi Bizottság elnöke, a Polgári Együttműködés frakciójának vezetője. A következő ciklusban is képviselői mandátumhoz jut, ám erről a testület alakuló ülésén lemond, de a Művelődési Bizottságnak tagja marad. 2000-től tagja a Fővárosi Közgyűlésnek, ahol a Kulturális és a Városrendészeti Bizottságokban tevékenykedik.

A Fidesznek 1990-től, 15 éves kora óta volt tagja. Rövid ideig a KÖSZ (a Fidesz ifjúsági partnerszervezete) tisztségviselője. Előbb a párt Erzsébetvárosi Szervezetének alelnöke, majd 1995-től 2001-ig elnöke. A Budapesti Választmánynak 1994-től 2001-ig, az Országos Választmánynak 2001-től tagja. Az 1994. és az 1998. évi országgyűlési választásokon Deutsch Tamás, 2002-ben Rockenbauer Zoltán kampányát vezette.

Az aktív Fidesz-politikusok közül 2003-ban elsőként bírálta a Fidesz és az ezoterikus jobboldali értelmiség kapcsolatát, majd 2005-től Orbán Viktor vezetési módszereit.[1] 2007 márciusában kizárták a pártból.[2] Az aktív politizálástól ezután visszavonult.

Egyéb tevékenysége[szerkesztés]

Évekig versenyszerűen cselgáncsozott. Kurátora, majd vezetője volt a Róth Miksa Alapítványnak és az Erzsébetváros Kultúrájáért Alapítványnak.

2007-től sajtótörténetet tanított a Bálint György Újságíró Akadémián. 2008 óta a Hírszerző portálon jelennek meg publicisztikái.

A hvg.hu véleményrovatának vezetője.

Családi háttere[szerkesztés]

Hont Ferenc unokája.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]