Panagaeus bipustulatus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Panagaeus bipustulatus
Az imágó
Az imágó
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Altörzs: Hatlábúak (Hexapoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Alosztály: Szárnyas rovarok (Pterygota)
Rend: Bogarak (Coleoptera)
Alrend: Ragadozó bogarak (Adephaga)
Öregcsalád: Futrinkaszerűek (Caraboidea)
Család: Futóbogárfélék (Carabidae)
Alcsalád: Harpalinae
Nemzetség: Panagaeini
Alnemzetség: Panagaeina
Nem: Panagaeus
Alnem: Panagaeus (Panagaeus)
Faj: P. bipustulatus
Tudományos név
Panagaeus bipustulatus
(Fabricius, 1775)
Szinonimák
  • Panagaeus quadripustulatus Sturm, 1815
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Panagaeus bipustulatus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Panagaeus bipustulatus témájú médiaállományokat és Panagaeus bipustulatus témájú kategóriát.

A Panagaeus bipustulatus a rovarok (Insecta) osztályának bogarak (Coleoptera) rendjébe, ezen belül a ragadozó bogarak (Adephaga) alrendjébe és a futóbogárfélék (Carabidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A Panagaeus bipustulatus előfordulási területe Európa és a Közel-Kelet. Európában a következő országokban található meg: Ausztria, Fehéroroszország, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, kontinentális Dánia, Észtország, Finnország, kontinentális Franciaország, Németország, Brit-szigetek - köztük a Man-sziget is, Magyarország, kontinentális Olaszország, Kalinyingrád, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxembourg, Moldova, Lengyelország, Románia, Oroszország, Szlovákia, Szlovénia, kontinentális Spanyolország, Svédország, Svájc, Hollandia és Ukrajna.[1][2]

Megjelenése[szerkesztés]

Nagyon hasonlít a nagy keresztesfutrinkára (Panagaeus cruxmajor) - korábban egy ugyanazon fajként tartották számon -, azonban a szárnyfedőin a narancssárgás-vörös foltok kisebbek, így a köztük levő fekete alapszín, vastagabb keresztet rajzol.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Panagaeus (Panagaeus) bipustulatus (Fabricius, 1775). Fauna Europaea, 2013. augusztus 29. [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. január 6.)
  2. 'Panagaeus bipustulatus at Global Biodiversity Information Facility. (Hozzáférés: 2013. március 18.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Panagaeus bipustulatus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.