Párhuzamos anyák

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Párhuzamos anyák
(Madres paralelas)
2021-es spanyol film

RendezőPedro Almodóvar
Producer
  • Agustín Almodóvar
  • Esther García Rodríguez
Műfajfilmdráma
ForgatókönyvíróPedro Almodóvar
Főszerepben
  • Penélope Cruz
  • Rossy de Palma
  • Aitana Sánchez-Gijón
  • Milena Smit
  • Israel Elejalde
  • Julieta Serrano
  • Daniela Santiago
  • Adelfa Calvo
  • José Javier Domínguez
ZeneAlberto Iglesias
OperatőrJosé Luis Alcaine
VágóTeresa Font
Hangmérnök
  • Sergio Bürmann
  • Marc Orts
  • Laia Casanovas del Pino
Gyártás
Gyártó
Ország Spanyolország
Nyelvspanyol
Forgatási helyszínMadrid
Játékidő123 perc
Költségvetés11 000 000 €
Forgalmazás
Forgalmazó
  • Sony Pictures Classics (Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Új-Zéland)
  • Pathé (Egyesült Királyság)
Bemutató
  • 2021. október 8.
  • 2022. január 27. (Magyarország)[1]
  • 2022. március 10. (Németország)
Korhatár16 IV. kategória (NFT/26119/2021)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Párhuzamos anyák témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Párhuzamos anyák (eredeti címén: Madres paralelas) egy 2021-bes spanyol filmdráma, amit Pedro Almodóvar írt és rendezett. A főszerepben Penélope Cruz és Milena Smit. A produkciót a 2021-es Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be először, Magyarországon 2022. január 27-től vetítették a mozikban.[2] A filmet több nagyobb filmes díjra is jelölték, de egyedül a Volpi Kupát nyerte meg Penélope Cruz alakításával.[2]

Cselekmény[szerkesztés]

Janis hivatásos fényképész, aki a neves törvényszéki régésszel, Arturóval készít fotósorozatot. Megkérdezi tőle, hogy az alapítványa segítene-e feltárni egy tömegsírt a szülőfalujában, ahol a dédapját és más falubeli férfiakat megöltek és eltemettek a spanyol polgárháború idején. Arturo beleegyezik, hogy az alapítványával együtt megvizsgálja az ügyet; ő és Janis ezután lefekszenek egymással, és Janis teherbe esik. A nő úgy dönt, hogy megtartja a babát Arturo tiltakozása ellenére.

Janis később egy kórházi szobán osztozik Anával, egy egyedülálló tinédzser anyával, és egyszerre szülnek. Miután mindkét csecsemőt megfigyelésre bent tartják, kiengedik őket, Janis és Ana pedig külön utakon folytatják. Janis és Ana kapcsolatban maradnak, és folyamatosan tájékoztatják egymást a babák fejlődéséről. Arturo egy nap megérkezik, és látni szeretné a kis Ceciliát; furcsán reagál, és bevallja, hogy nem hiszi, hogy a baba az övé. Janis elvégzi az anyasági tesztet, amelyből kiderül, hogy nem ő Cecilia biológiai anyja, de úgy dönt, hogy nem mondja el senkinek.

Hónapokkal később Janis összefut Anával, aki egy kávézóban dolgozik az otthona közelében, miután anyja a színészi pályáért elhagyta. Janis meghívja Anát a lakásába, ahol Ana könnyes szemmel elárulja, hogy kisbabája, Anita bölcsőhalált halt. Janis kér egy fényképet Anitáról, ami megerősíti a gyanúját, hogy a babáikat a kórházban kicserélték. Janis később munkát ajánl Ana számára, mint bejárónő, aki vigyáz a házra és a kis Ceciliára. Nyálmintát vesz tőlük anélkül, hogy elmondaná Anának, és egy anyasági teszt megerősíti, hogy Cecilia Ana lánya. Ana később elárulja, hogy a terhessége egy csoportos nemi erőszak eredménye volt, amit az osztálytársai követtek el, és az apja nyomást gyakorolt rá, hogy hallgasson, hogy elkerülje a negatív sajtóvisszhangot. Janis és Ana bimbózó kapcsolata tovább fejlődik alkalmi szexuális kapcsolattá, de Janis képtelen teljesen elkötelezni magát Ana mellett, aki többet akar tőle.

Arturo azzal a hírrel érkezik, hogy az alapítványa jóváhagyta a tömegsír feltárását, és azt is, hogy a felesége felépült a rákból, és különválnak. Ő és Janis egy éjszakai kiruccanással ünnepelnek, ami féltékennyé teszi Anát. Ana édesanyja is eljön, hogy újra kapcsolatba lépjen Anával, és bevallja Janisnak, hogy szörnyű anyának érzi magát, de annyira szerette volna megvalósítani színésznői álmát. Janis végül bevallja az igazságot Anának, aki erre dühösen távozik Ceciliával. Másnap reggel Ana telefonon bocsánatot kér, és megengedi Janisnak, hogy láthassa Ceciliát.

Hónapokkal később Janis és Arturo a szülőfalujába utazik, ahol a férfi a túlélő rokonoktól gyűjt információkat a sírról, és csapatával együtt felkészül az ásatásra. Ana később Ceciliával érkezik, Janis pedig elárulja neki, hogy három hónapos terhes. Amikor megkérdezik, hogy mi lesz a baba neve, Janis azt mondja, hogy Ana, ha lány lesz, és Antonio, ha fiú (a dédnagyapja után). Az ásatás sikeres, a falu összegyűlik a kihantolt sírnál, hogy meggyászolják elvesztett szeretteiket.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[3]
Janis Penélope Cruz Németh Borbála
Ana Milena Smit Sodró Eliza
Arturo Israel Elejalde Jakab Csaba
Teresa Aitana Sánchez-Gijón Bertalan Ágnes
Elena Rossy de Palma Kocsis Mariann
Brigida Julieta Serrano Bessenyei Emma

További magyar hangok: Bérces Gabriella, Bíró Enzo, Csonka Anikó, Erdős Borcsa, Farkas Zita, Galiotti Barbara, Garami Mónika, Gardi Tamás, Geri Tamás, Halász Aranka, Kereki Anna, Keviczky Szilvia, Kostyál Csenge, Kovács Nóra, Orbán Gábor, Oroszi Tamás, Szabó Andor, Szinovál Gyula, Szrna Krisztián, Tárnok Csaba, Vági Viktória, Vámos Mónika, Zsurzs Kati

Fogadtatása[szerkesztés]

A Párhuzamos anyák kiváló értékelést kapott a kritikusoktól. A Rotten Tomatoeson 96%-os minősítést ért el 225 vélemény alapján, az összefoglaló szerint: „[A film] Penélope Cruz tehetségének ragyogó fóruma, a Párhuzamos anyák megerősíti Almodóvar filmkészítésének megszokott örömeit, miközben bebizonyítja, hogy még mindig képes a fejlődésre.”[4] Wendy Ide az Observertől azt írta: „Mindenekelőtt Cruz adja meg a hangot, aki melegséget sugárzó és a karaktere hibáit üdítően megbocsátó alakításával. Soha nem volt még ilyen jó.”[4] Anthony Lane a New Yorkertől azt írta: „Almodóvar azt a nyomasztó érzést hagyja bennünk, hogy az igazságra való törekvés jog szerint a nők dolga.”[4]

A MetaCritic 88 pontot adott a 100-ból 46 értékelés alapján.[5] Karen Gordon az Original Cinemától azt írta: „A felszínen a Párhuzamos anyák egy magával ragadó melodráma, amelynek középpontjában Penélope Cruz mesés alakítása áll. Pedro Almodóvar filmjeire jellemző módon azonban ez a könnyed, szórakoztató film mélyen rétegzett, és a személyes erkölcs és a családi kötelékek kérdéseit járja körül, összekapcsolva Spanyolország sötét és nem is olyan távoli fasiszta múltjának emlékével.”[5] Marjorie Baumgarten a The Austin Chronicle-től azt írta: „Almodóvar legújabb filmjében a melodráma keveredik a könnyedséggel, az erkölcsi dilemmákkal és a történelmi számvetéssel.”[5]

A film a Box Office Mojo szerint 23 millió dolláros bevételt ért el, a költségvetésről nincs elérhető adat.[6]

Fontosabb díjak és jelölések[szerkesztés]

Esemény Díj Kategória Eredmény
75. BAFTA-gála BAFTA-díj Legjobb nem angol nyelvű film Jelölve
2022-es César-díjátadó César-díj Legjobb külföldi film Jelölve
2022-es Európai Filmdíj-gála Európai Filmdíj Legjobb európai színésznő: Penélope Cruz Jelölve
79. Golden Globe-gála Golden Globe-díj Legjobb idegen nyelvű film Jelölve
Legjobb eredeti filmzene Jelölve
2022-es Goya-díjátadó Goya-díj legjobb film Jelölve
legjobb rendező Jelölve
legjobb női főszereplő: Penélope Cruz Jelölve
legjobb női mellékszereplő: Aitana Sánchez-Gijón Jelölve
legjobb női mellékszereplő: Milena Smit Jelölve
legjobb operatőr Jelölve
legjobb látványtervezés Jelölve
legjobb hangkeverés Jelölve
94. Oscar-gála Oscar-díj Legjobb női főszereplő: Penélope Cruz Jelölve
Legjobb eredeti filmzene Jelölve
2022-es Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Volpi Kupa: Penélope Cruz Elnyerte
Arany Oroszlán díj Jelölve
Meleg Oroszlán Jelölve

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Terjesztésre kerülő filmalkotások és artfilmek nyilvántartása (magyar nyelven). Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. (Hozzáférés: 2023. június 18.)
  2. a b Internet Movie Database
  3. iszdb.hu
  4. a b c Rotten Tomatoes
  5. a b c MetaCritic
  6. Box Office Mojo

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]