Oxibutinin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
(RS)-Oxybutynin Structural Formula V1.svg
Oxybutynin 3d balls.png
Oxibutinin
IUPAC-név
(4-dietilaminobut-2-inil)-(2-ciklohexil-2-fenil-2-hidroxiacetát)
Kémiai azonosítók
CAS-szám 5633-20-5
PubChem 4634
ChemSpider 4473
DrugBank APRD00427
ATC kód G04BD04
Gyógyszer szabadnév oxybutynin
Gyógyszerkönyvi név Oxybutynini hydrochloridum
SMILES
CCN(CC)CC#CCOC(=O)C(O)(C1CCCCC1)c1ccccc1
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C22H31NO3
Moláris tömeg 357,49 g/mol
Farmakokinetikai adatok
Biológiai
felezési idő
12.4-13.2 hours
Fehérjekötés 91%-93%
Terápiás előírások
Jogi státusz Rx Only (US) (HU)
Terhességi kategória B (HU)
Alkalmazás oral, transdermal

Az oxibutinin egy tercier amin, antikolinerg aktivitással (a detrusor izomzat M2 ill. M3 muszkarin típusú receptorain), valamint papaverinszerű, a detrusor izomzatra kifejtett direkt spazmolitikus hatással rendelkezik, így a hólyagizomzattal összefüggő fokozott vizelési panaszokat kedvezően befolyásolja.

Hatása[szerkesztés]

Blokkolja az acetil-kolin muscarin-szerű hatását a simaizom sejteken. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően ellazítja a hólyag detrusort és az instabil hólyaggal rendelkező betegben növeli a hólyagkapacitást, valamint csökkenti a detrusor izomzat spontán kontrakcióinak számát. Az Oxibutinin csökkenti a detrusor kontrakciók amplitudóját és frekvenciáját, csökkenti a húgyhólyagon belüli nyomást, növeli a húgyhólyag kapacitását.

Állatkísérletekben 4-10-szer nagyobb görcsoldó hatással rendelkezett, mint az atropin, de anticholinergiás hatása annak csak 1/5-e. Fájdalomcsillapító és helyi érzéstelenítő hatást fejt ki. Központi idegrendszeri és cardiovascularis hatásai az atropinnál gyengébbek. Nincs blokkoló hatása sem a vázizom neuromuscularis junctióira, sem a vegetativ ganglionokra (nincs antinikotin hatása).

Mellékhatások[szerkesztés]

A leggyakrabban előforduló mellékhatások a következők: szájszárazság, obstipatio, látászavar, hányinger, hasi diszkomfort érzés, arcpirulás, vizelési nehézség. Az arcpirulás gyermekek esetében gyakrabban fordul elő. Ezek a tünetek az adag csökkentésével többnyire enyhülnek. Ritkábban előforduló mellékhatások: fejfájás, vizeletvisszatartás, szédülés, álmosság, bőrszárazság, hasmenés, szívritmuszavar.

Ellenjavallatok[szerkesztés]

Bélelzáródás, vizeletretencióval vagy annak veszélyével járó vizeletelfolyási akadály, bélatonia, súlyos krónikus fekélyes vastag- és végbélgyulladás (colitis ulcerosa), toxikus megacolon, myasthenia gravis, glaucoma. Prostata hypertrophia oedema esetén. Zárt- és szűkzugú glaucoma, részletes vagy teljes gastrointestinalis traktus elzáródás, paralytikus ileus, idős vagy legyengült beteg intestinalis atoniája, obstruktiv uropathia, akut vérzés, ha a betegnek instabil a kardiologiai statusa. Terhesség, szoptatás (ld. Figyelmeztetés). A készítmény összetevőivel szembeni túlérzékenység.

Túladagolás[szerkesztés]

Túladagolás esetén a várt központi idegrendszeri mellékhatások felerősödése (nyugtalanság, izgatottság) keresztül keringési (kipirulás, vérnyomásesés, keringési elégtelenség) és légzési zavarok (légzési elégtelenség, paralysis, kóma) várhatóak.

Készítmények[szerkesztés]

  • DITROPAN TABLETTA
  • HUMA-OXYBUTYNIN
  • UROXAL TABLETTA

Sztereokémia[szerkesztés]

Az oxibutinin egy sztereoközpontot tartalmaz, és két enantiomerből áll. Ez egy racemát, azaz az (R) és az (S) -forma 1:1 arányú keveréke:[1][2]

Az oxibutinin enantiomerjei
(R)-Oxybutynin Structural Formula V1.svg
CAS-szám: 119618-21-2
(S)-Oxybutynin Structural Formula V1.svg
CAS-szám: 119618-22-3

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kachur JF, et al. R and S enantiomers of oxybutynin: pharmacological effects in guinea pig bladder and intestine, Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics, 247, S. 867–872, 1988; PMID 2849672.
  2. Noronha-Blob L, Kachur JF. Enantiomers of oxybutynin: in vitro pharmacological characterization at M1, M2 and M3 muscarinic receptors and in vivo effects on urinary bladder contraction, mydriasis and salivary secretion in guinea pigs, Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics, 256, S. 562–567, 1991; PMID 1993995.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Oxybutynin című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.