Orth István

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Orth István
Orth István.JPG
Született 1945. február 3. (73 éves)
Nagyszékely
Állampolgársága román
Foglalkozása grafikus

Orth István (Nagyszékely, 1945. február 3. –) erdélyi magyar grafikus. Orth Imre fia.

Életútja[szerkesztés]

Nagyváradon szakiskolában, finomkerámia szakon kezdte tanulmányait, s a Művészeti Líceumban érettségizett (1967), majd a kolozsvári Protestáns Teológián szerzett lelkészi képesítést (1971). Utána a bukaresti N. Grigorescu Képzőművészeti Főiskolát is elvégezte, itt Kazár László tanítványa volt (1976), közben református segédlelkész Szatmárnémetiben s Aradon. 1976-tól a nagyszebeni Brukenthal Múzeum grafikai restaurátora.

2013 októberében a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést vehetett át a kiemelkedő művészeti tevékenységéért, lelkészi szolgálataiért és a dél-erdélyi szórványban élő magyar közösség melletti kiállása elismeréseként.[1]

Munkássága[szerkesztés]

Rajzaival, illusztrációival, rézmetszeteivel, művészi reklámplakátjaival lapokban, katalógusokban, kulturális rendezvényeken szerepel. Feltűnést keltő szürrealista alkotásairól a Korunkban Józsa T. István így ír: „Nem a hűvös geometriai absztrakció teljességgel racionalizált birodalmában jár, aki kortárs hazai képzőművészetünk egyik kiemelkedő alkotójának, Orth Istvánnak szürrealisztikus művészi világát körül- és bebarangolja, hanem egy olyan – a metamorfózisok, a fantasztikum és fantázia végtelen lehetőségeitől áthímzett – dinamikus univerzumban, melyet a lélek mélyrétegeinek és a külvilágnak, a valóságnak és a teremtett fantáziavilágnak sajátos oldódása jellemez.” Műveivel országos, megyei és 23 egyéni kiállításon jelentkezett: a bukaresti Petőfi Sándor Művelődési Házban háromszor is (1972, 1975, 1979); külföldön 1976-tól fogva Szamarkandtól San Franciscóig több mint 25 világvárosban.

Önálló kötetei: a nagyszebeni városképeiből egybeállított Hermannstadt című mappája, a román és angol szöveggel ellátott Orth-album (metszet és alkalmazott grafika).

Díjai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kitüntetés adományozásáról szóló 477/2013. (X. 30.) KE határozat. In.: Magyar Közlöny. 2013. évi 179. sz., 79630. p.

Forrás[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]