Ne-Yo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ne-Yo
2018-ban
2018-ban
Életrajzi adatok
Születési névShaffer Chimere Smith
ÁlnévNe-Yo
Született1979. október 18. (44 éves)
Camden, Arkansas, USA
Iskolái
  • Rancho High School
  • Las Vegas Academy
Pályafutás
MűfajokR&B, pop
Aktív évek1999-napjainkig
Hangszerzongora
Hangtenor
DíjakGrammy-díj
Tevékenység
KiadókDef Jam
IPI-névazonosító00354130886

Ne-Yo weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Ne-Yo témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Shaffer Chimere Smith, művésznevén Ne-Yo (1979. október 18.) amerikai R&B-énekes, dalszerző, producer és színész. Pályafutása során rengeteg slágerré vált dalt írt más előadóknak is.

Szövegíróként vált ismertté Mario Let Me Love You dalának szerzőjeként. Ezután érdeklődni kezdett iránta a Def Jam kiadó. 2006-ban kiadta első albumát, In My Own Words címmel. Az első kislemez, a So Sick világszerte sikert aratott. 2007-ben jelent meg második stúdióalbuma, a Because of You, 2008-ban pedig a harmadik, a Year of the Gentleman. Ne-Yo elmondása szerint 2010-ig nem tervezi, hogy új albumot készítsen.

Élete[szerkesztés]

Ne-Yo Arkansas állam Camden városában 1979. október 18-án látta meg a napvilágot Shaffer Chimere Smith néven. Az édesapja afroamerikai, az édesanyja pedig félig afroamerikai, félig pedig kínai-amerikai. Mindkét szülője zenész volt. Gyerekkorában különváltak a szülei, ezután az édesanyja nevelte egyedül. A jobb élet reményében Las Vegasba költöztek.

Ne-Yo 2013-ban egy rajzfilmsorozatot alkotott a Cartoon Network részére, I Heart Tuesdays címmel.[1]

Karrier[szerkesztés]

Debütálás[szerkesztés]

Ne-Yo egy Las-Vegasban alakult, Envy nevű kvartett tagjaként ismerkedett meg a produceri munkákkal, a zenei iparral. Miután az együttes 2000-ben felbomlott, Ne-Yo a Columbia Recordshoz szerződött.El is készítette első albumát, a kiadó azonban megvált tőle és így nem tudta megjelentetni a felvételeket. Marques Houston énekes belehallgatott a hanganyagba, és nagy lehetőséget látott benne. A That Girl című számot felvette saját lemezére is, és nagy sikere lett. Ne-Yo úgy döntött, hogy tovább építi zenei karrierjét. Mary J. Blige, Faith Evans, Musiq, B2K, Christina Milian és a Youngstown is megkérte, hogy írjon dalokat az albumaikra. A nagy áttörést a Mariónak írt Let Me Love You szerzeménnyel aratta. Ezután Jay-Z leszerződtette a Def Jamhez.

Felvételek[szerkesztés]

2006-ban kiadta In My Own Words című albumát. Az első kislemez, a So Sick révén az album első helyen debütált a U.S. Billboard 200 slágerlistán. Már az első héten 301 000 lemezt adtak el belőle. Újabb kiadott dalai, a When You're Mad és a Sexy Love is sikeresek lettek.

Ne-Yo a Because of Yout promotálja

Második albumát 2007. május 1-jén jelentette meg, Because of You címmel. Az album első kislemeze, a Because of You nem lett annyira sikeres, ahogy a többi megjelentetett felvétel sem erről a lemezről.

Harmadik nagylemeze 2008. szeptember 3-án jelent meg, Year of the Gentleman címmel. Az albumból 250 000 példány kelt el már az első héten. Az első két kislemez, a Miss Independent és a Closer a világ legtöbb slágerlistáján bejutott a top 10-be.

Szövegírói tevékenysége[szerkesztés]

Ne-Yo a norvég Stargate producercsapat tagjaival, Tor Erik Hermansennel és Mikkel S. Eriksennel dolgozik a dalokon. Közösen készítették el a So Sicket is.

Saját lemeze munkálatai mellett más előadóknak is szerez számokat. Az ő közreműködésével lett sláger Rihanna Unfaithful és Take a Bow, Paula DeAnda Walk Away (Remember Me!), Beyoncé Irreplaceable című száma. Írt már dalokat Ciarának, Celine Dionnak, Enrique Iglesiasnak, Whitney Houstonnak, Alexandra Burke-nek, Leona Lewisnak, Lindsay Lohannek, Corbin Bleunek és Anastaciának is. Will.i.am-mel együtt dolgozott Michael Jackson új albumán, ám a popsztár halála miatt abbahagyták a munkálatokat.

Magánélet[szerkesztés]

Ne-Yo partnere 2005-ben életet adott egy kisfiúnak, akit Chimere-nek neveztek el. Az énekes azonban rájött, hogy nem ő a gyermek apja, és pert indított akkori barátnője ellen.

2017 óta vegán életmódot követ.[2]

Diszkográfia[szerkesztés]

Albumok[szerkesztés]

Dalok[szerkesztés]

Év Dal Album
2005 Stay (feat. Peedi Peedi) In My Own Words
2006 So Sick
When You’re Mad
Sexy Love
2007 Because of You Because of You
Do You
Can We Chill
Go on Girl
2008 Closer Year of the Gentleman
Miss Independent
Single (feat. New Kids on the Block) The Block
She Got Her Own (feat. Jamie Foxx & Fabolous) Year of the Gentleman
Mad
2009 Part of the List
Never Knew I Needed (feat. Cassandra Steen) The Princess and the Frog
2010 Beautiful Monster Libra Scale
Champagne Life
One in a Million
2012 Think Like a Man (feat. Jennifer Hudson & Rick Ross) Think like a Man
Lazy Love R.E.D.
Let Me Love You (Until You Learn to Love Yourself)
Don’t Make Em Like You (feat. Wiz Khalifa)
Forever Now
2013 Should Be You
Incredible (feat. Celine Dion) Loved Me Back to Life
2014 Money Can’t Buy (feat. Jeezy) Non-Fiction
She Knows (feat. Juicy J)
Time of Our Lives (feat. Pitbull)
2015 Coming with You
2017 Earn Your Love Good Man
Another Love Song

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]