Nap, széna, erotika

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nap, széna, erotika
(Slunce, seno, erotika)
1991-es csehszlovák film
Rendező Zdeněk Troška
Műfaj filmvígjáték
Forgatókönyvíró Petr Markov
Zdeněk Troška
Főszerepben Helena Ruzicková
Stanislav Tríska
Veronika Kánská
Martin Sotola
Zene Karel Vágner
Operatőr Josef Hanuš
Díszlettervező Jindřich Kočí
Gyártás
OrszágCsehszlovákia
Nyelv cseh, magyar szinkron
Forgatási helyszín Hoštice
Játékidő 103 perc
Forgalmazás
Bemutató1991
Kronológia
ElőzőNap, széna és pár pofon
További információk
SablonWikidataSegítség

A Nap, széna, erotika (Slunce, seno, erotika) egy 1991-ben készített csehszlovák komédia, a "Nap, széna, eper" és a "Nap, széna és pár pofon" című filmek folytatása. Akárcsak az előző két filmet, ezt is a dél-csehországi Hosticében forgatták. A meztelen jelenetek miatt ez a film korhatáros besorolást kapott.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A szocializmus összeomlásával beköszönt a piacgazdaság kora. Megnyílnak a határok és újra szabad lesz utazni. Hostice lakói, kihasználva a lehetőséget, Olaszországba mennek kirándulni. Előbb azon vitatkoznak, hogy ki kivel fog aludni a szálláson, majd egy olasz étteremben hüledeznek a furcsa fogások láttán. A városnézés alatt Évike és Miluna összeismerkednek két helyi fiatalemberrel, Vincenzóval és Bernardóval, akik udvarolnak a lányoknak. Figlini városkájába érnek, ahol ugyanazzal a módszerrel fejték a teheneket, amit Simon az első filmben Hosticében is kipróbált, és náluk is nagyon bevált. Kiderül, hogy Vincenzo itt dolgozik afféle mindenesként, Bernardo pedig a tejtermelő részleg munkatársa. Mégis, hogy elcsábítsák a lányokat, furcsa tervet eszelnek ki a barátaikkal: azt hazudják magukról, hogy maffiózók. Hogy bizonyítsák, az ismerőseik elcsalják a többiektől Skopeknét, Otík atyát és a tanárnőt, és elrabolják őket, de hamar lelepleződik az átverés, Miluna és Évike pedig faképnél hagyják őket. Csak a búcsúzkodás után jónnek rá, hogy szívesen maradtak volna még velük.

Mielőtt otthagynák Figlinit, az ottani elöljárók megajándékozzák Otík atyát egy számítógéppel, és várják Hostice meghívását is. A falu azonban nincs túl jó állapotban, Rádl elnök vezetésével így elindulnak felülvizsgálni, mit kellene megváltoztatni, felújítani vagy átrendezni, mielőtt megjönnének az olaszok. A falunak fontos a külföldi vendégek látogatása, mert ettől remélik, hogy megmenekül a széteséstől a TSZ. Béda és Gabina arra gondolnak, hogy valami világraszólót kellene bemutatni nekik: egy nudista strandot kellene nyitniuk. Otík atya és Cilike ezt erkölcstelenségnek tartják, ezért összehívják az öregasszonyokat, akikkel eldöntik, hogy mindent disznóságot rögzítenek és szabotálni fogják a dolgot. Eközben a tanács egy építésszel a régi malom épületét szeretné helyrehozatni öltözőnek, de annak a felújítása túl sokba kerülne. Próbálják a falusiakat is rávenni a renoválási munkálatokra, több-kevesebb sikerrel. Évike levelet kap Bernardótól, házassági ajánattal, de Miluna nem kap semmit Vincenzótól, amitől teljesen kiborul. Az atyáék kísértetjárással akarják elriasztani az embereket a malom környékéről, sikertelenül. A tanárnő klasszikus kommunista szerzők köteteit teteti az asszonyok fejére, úgy gyakoroltatva velük a kecses mozgást a leendő strandon. Skopekék Németországba mennek, hogy vegyenek egy számítógépet, amin nyilvántarthatják a nyulakat, bizonyítván, hogy milyen modern és haladó faluban élnek. Mikor Gabina meglátja, hogy Münchenből jöttek haza, rá akarja venni őket, hogy adják ki tartósan a házukat a jövőben külföldi turistáknak.

A falusiak kiköltöznek a házaikból, afféle főpróbaként, hogy milyen is lesz a nudista strand. Épp csak azzal nem számolnak, hogy az olasz delegáció idő előtt érkezik meg. Az egész falu lélekszakadva rohan vissza a főtérre, üdvözölni őket, s ekkor Évike és Miluna is találkoznak fiúikkal. Kiderül, hogy az olaszok már mindent tudnak a faluról, mert készíttettek egy felmérést, és valójában skanzent, egy múzeumfalut szeretnének. A falusiak aláírják a szerződést, mert "ha 40 évig ingyen voltak Európa bohócai, most miért ne csinálhatnák pénzért?".

Évike és Miluna elhagyják a falut, jómódú úrinőkként, Blazena pedig zokogásban tör ki, mert neki csak az ütött-kopott falusi ház jutott a gyerekkel, Vencával és a nyulakkal. Skopekné a végén azzal vigasztalja őt és a többieket, hogy mindannyiuk előtt fényes jövő áll, a földi paradicsom, és hogy bámulni fog a világ, mire képesek a csehek, főleg most, hogy fél lábbal már Európában vannak.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang
Helena Ruzicková Skopekné Molnár Piroska
Stanislav Tríska Skopek Faragó András
Veronika Kánská Blazena Zsigmond Tamara
Martin Sotola Jirka Czető Ádám
Valérie Kaplanová Nagymama Illyés Mari
Jaroslava Kretschmerová Évike Kiss Virág
Marie Svecová Kelisová Gyimesi Pálma
Marie Pilátová Konopnik asszony Bókai Mária
Václav Troska Konopník Varga Tamás
Bronek Cerny Venca Betz István
Jirí Lábus Béda Galbenisz Tomasz
Ludek Kopriva Otík atya Cs. Németh Lajos
Vlastimila Vlková Cilike Kassai Ilona
Petra Pysova Miluna Solecki Janka
Jirí Ruzicka Jozef Németh Gábor
Miroslav Zounar Rádl elnök Barbinek Péter
Josef Stárek Dr. Kája Kroupa Szabó Sipos Barnabás
Katerina Lojdová Gábina Tejfarová mérnöknő Orosz Anna
Jaroslava Kretschmerová Vincenzo Fekete Zoltán
Martin Dejdar Bernardo Szokol Péter

Érdekességek[szerkesztés]

  • A Jozefet játszó Jiři Růžička a való életben a Skopeknét játszó Helena Růžičková fia.

További információk[szerkesztés]