Nap, széna és pár pofon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nap, széna és pár pofon
(Slunce, seno a pár facek)
1989-es csehszlovák film

RendezőZdeněk Troška
Műfajfilmvígjáték
ForgatókönyvíróPetr Markov
Zdeněk Troška
FőszerepbenHelena Ruzicková
Stanislav Tríska
Veronika Kánská
Martin Sotola
OperatőrJosef Hanuš
Gyártás
OrszágCsehszlovákia
Nyelvcseh, magyar szinkron
Forgatási helyszínHoštice
Játékidő126 perc
Forgalmazás
Bemutató1988. július 1.
Kronológia
ElőzőNap, széna, eper
KövetkezőNap, széna, erotika
További információk
SablonWikidataSegítség

A Nap, széna és pár pofon (Slunce, seno a pár facek) 1988-ban bemutatott csehszlovák komédia, a nagysikerű Nap, széna, eper című film folytatása. A filmet az előző rész helyszínéül szolgáló Hoštice-ben forgatták.

Cselekmény[szerkesztés]

A kis faluban készülődnek Blažena és Venca esküvőjére, de a boldogság véget ér, mikor beállít a gazdag mérnöknő Gabina, akivel régen Vencának futó kapcsolata volt. A kocsmában elmondja régi barátnőjének Milunának, hogy kisfia született és miután Prágában élő férje meghalt felkeresi a vér szerinti apát, aki nem más, mint a TSZ-ben dolgozó Béda, akibe régóta szerelmes. Béda, hogy védje magát, mivel Évikével jár együtt, elterjeszti a faluban a pletykát, miszerint Gabinának Vencától van gyermeke. Miluna, akinek érdekében áll, hogy Blažena és Venca ne házasodjanak össze, csak erősíti ezt. Skopekné és Venca anyja dühösen egymásnak esnek, és elkezdődik a háborúskodás a két család között. Skopekné először a TSZ-nél dolgozó kövér Jozefet akarja Blažena mellé, majd a doktor urat próbálja győzködni. Vence hiába bizonygatja, hogy közte és a mérnöknő közt soha nem volt semmi, de végül Blažena hisz neki.

Eközben a televízió megkeresi a TSZ-t, hogy náluk forgatnának a tehenekkel folytatott zenés fejéses kísérlet miatt. A két nő állandó háborúskodása tönkreteszi az előkészületeket. Skopekné azt szeretné, ha a tévé kijönne a lagziba, amit a doktorral szeretne lebonyolítani. Közben a fiatalok a tanárnő segítségével kijátsszák őket, és titokban összeházasodnak. Blažena hiába próbálja elmondani az anyjának, az oda se figyel rá. A nagy napon hatalmas vendégsereg jön össze Skopekéknál, a tévések is felbukkannak a "hamisítatlan dél-csehországi lagziban". A nászmenetet aztán a váratlanul megérkező mérnöknő állítja meg, aki mindenki tudomására hozza, hogy a gyerekének az apja bizony Béda. Tömegverekedés tör ki, amit a tévé is felvesz, amit csak a tanárnő szakít félbe, aki elmondja mindenkinek, hogy Blažena és Venca már összeházasodtak. Miközben a fiatalok megszöknek, a tanárnő és a doktor úr is egymásra találnak.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang
Helena Ruzicková Skopekné Molnár Piroska
Stanislav Tríska Skopek Faragó András
Veronika Kánská Blazena Zsigmond Tamara
Martin Sotola Jirka Czető Ádám
Valérie Kaplanová Nagymama Illyés Mari
Marie Svecová Kelisová Gyimesi Pálma
Marie Pilátová Konopnik asszony Bókai Mária
Václav Troska Konopník Varga Tamás
Bronek Cerny Venca Betz István
Jirí Lábus Béda Galbenisz Tomasz
Ludek Kopriva Otík atya Cs. Németh Lajos
Petra Pysova Miluna Solecki Janka
Jirí Ruzicka Jozef Németh Gábor
Josef Stárek Dr. Kája Kroupa Szabó Sipos Barnabás
Katerina Lojdová Gábina Tejfarová mérnöknő Orosz Anna

Érdekességek[szerkesztés]

  • A Jozefet játszó Jiři Růžička a való életben a Skopeknét játszó Helena Růžičková fia.
  • Skopekné a televízió kamerái előtt utal arra, hogy Hostice arról is híres falu, hogy ott forgatták a "Nap, széna, eper" című filmet, amely filmnek igazából ők a szereplői.

További információk[szerkesztés]